Σημίτης: Θα είμαι παρών στην εκλογική αναμέτρηση

Σημίτης: Θα είμαι παρών στην εκλογική αναμέτρηση

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στις εύλογες αιτιάσεις ότι με τις επιλογές του οδηγεί τη χώρα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρχίας, αλλά και ένα ακόμη έμμεσο «μήνυμα» προς τον κ. Γ. Παπανδρέου, ότι θα συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, εμπεριείχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη κατά τη συνεδρίαση της K.E. του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις 6 Φεβρουαρίου και η ανάδειξη του υπουργού Εξωτερικών στη θέση του προέδρου του κόμματος «από τη βάση» δύο ημέρες αργότερα, 8 Φεβρουαρίου. O κ. Σημίτης επιχείρησε παράλληλα να αιτιολογήσει την επιλογή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δύο μόλις μήνες πριν από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και ενώ το κλίμα ήταν ιδιαίτερα δυσμενές για το κυβερνών κόμμα, ενώ άφησε εκ νέου αιχμές κατά του πρώην γραμματέα κ. K. Λαλιώτη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε συγκεκριμένα «αστειότητα» τον ισχυρισμό ότι εγκαθιστά διαρχία, επειδή ο κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις 8 Μαρτίου. «Είναι τελείως διαφορετική η ρύθμιση αυτή από το σχήμα που προβλέπει επί μονίμου βάσεως έναν άλλο πρωθυπουργό και άλλο πρόεδρο του κόμματος», ανέφερε συγκεκριμένα. Και πρόσθεσε πως χρησιμοποιεί για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ένα σχήμα που έχει δοκιμαστεί επίσης στην Ισπανία, και παλαιότερα στην Ολλανδία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «κάποιοι βιάστηκαν να τον βαφτίσουν «υπηρεσιακό πρωθυπουργό»». «Απατώνται», είπε. «Θα συμμετέχω στην εκλογική αναμέτρηση. Θα αντιπαρατεθώ στις οπισθοδρομικές και διχαστικές θέσεις της Δεξιάς. Θα βοηθήσω το νέο πρόεδρο και το ΠΑΣΟΚ. Θα συμβάλω στη διαμόρφωση των θέσεών μας. Θα είμαι παρών στη δύσκολη αλλά συναρπαστική πορεία της χώρας προς τα εμπρός». Μάλιστα, ο κ. Σημίτης, που έκανε μετά το πέρας της συνεδρίασης γνωστό μέσω συνεργατών του, ότι θα μετέχει και στην επόμενη Βουλή, ως βουλευτής της A΄ Πειραιά, έσπευσε να δώσει σχετικό δείγμα γραφής, σημειώνοντας πως η αλλαγή ηγεσίας «υποχρεώνει τη Δεξιά να πει ποιο είναι το πρόγραμμά της, πέρα από το γνωστό πρόγραμμα της άρνησης και της σπίλωσης».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε για δεύτερη κατά σειράν ημέρα αιχμές κατά του κ. K. Λαλιώτη. Ειδικότερα, τόνισε ότι «δεν αρκούν κινήσεις κορυφής για να μας εξασφαλίσουν τη νίκη» και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι να δράσουμε ενωμένοι. Αυτή η αναφορά μου στην ενότητα δεν είναι κατά συνθήκην αναφορά, κάτι που λέγεται γιατί πρέπει να λέγεται. Είναι μια πρόσκληση σε όλους να αναλογιστούν ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται με αποστασιοποιήσεις και προσωπικούς εγωισμούς. Οτι όταν κερδίζουμε, κερδίζουμε όλοι. Οταν χάνουμε, χάνουμε όλοι και δεν υπάρχουν κερδισμένοι σε μια τέτοια περίπτωση».

Τέλος, ο κ. Σημίτης επανέλαβε πως η αποχώρησή του από την ηγεσία συνιστά μήνυμα ανανέωσης, και υπογράμμισε πως «δεν καθορίζει τη στάση του με προσωπικά ελατήρια και επιδιώξεις», και πρόσθεσε πως «τώρα είναι η ώρα για ανανέωση, καθώς οι αίθουσες αναμονής ταιριάζουν στη συντήρηση». Ενώ εισηγήθηκε, ως ήταν αναμενόμενο, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προέλθει από «την ευρύτερη δυνατή νομιμοποιητική βάση, από τον ευρύτερο δυνατό κύκλο πολιτών».

Φορτισμένο κλίμα

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στην οποία «παρών» έδωσαν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πραγματοποιήθηκε σε έντονα φορτισμένο κλίμα, και για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ο κ. Σημίτης χειροκροτήθηκε τόσες πολλές φορές. Μάλιστα, το τέλος της ομιλίας του χειροκρότησαν όρθιοι τα μέλη του Ε.Γ. και το σύνολο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Πάντως, στο πεδίο των εντυπώσεων κυριάρχησε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου. O κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από μέλη του ΠΑΣΟΚ που είχαν κατακλύσει το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τη συνεδρίαση με συνθήματα, όπως «έλα Ανδρέα να το δεις, το παιδί της αλλαγής». Ενώ, οι περισσότεροι βουλευτές και τα μέλη της K.E. κατέβαλαν έντονες προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν κοντά του και να ανταλλάξουν έστω μια χειραψία μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή