Τρία «όχι» από ΠΑΣΟΚ στον εκλογικό νόμο

Τρία «όχι» από ΠΑΣΟΚ στον εκλογικό νόμο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, εν μέσω του κλίματος τεχνητού ενθουσιασμού που προκαλεί το επικοινωνιακό τρικ της διαδοχής, υποχρεώνεται η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας ορατό το ενδεχόμενο να αποσύρει και τη μοναδική «τομή» που απέμεινε στον νέο εκλογικό νόμο που εισηγείται: την κατάτμηση των περιφερειών. Εχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και τρία -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- «όχι» που εκφράσθηκαν είτε ευθέως είτε με προειδοποίηση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών προβληματίζεται σοβαρά προ του ενδεχομένου καταψηφίσεως της ρυθμίσεως. Ετσι, το «αδειανό πουκάμισο», όπως χαρακτήρισε ό,τι απέμεινε από το αρχικό νομοσχέδιο, ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. B. Πολύδωρας, κινδυνεύει να μείνει ένα κουρέλι προ της κυβερνητικής εμμονής να φέρει εκλογικό νόμο δύο μήνες πριν από τις εκλογές ενώπιον μιας «πολιτικώς ημιθανούς Βουλής». «Να δούμε αν θα εισαχθεί κιόλας στη Ολομέλεια», υπαινίχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί με τον νόμο, αλλά δεν έλαβε χθες τον λόγο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της B΄ Αθηνών πλην των υπουργών -που είναι δύσκολο να εκφράσουν ευθέως τις αντιρρήσεις τους- διαφωνούν με την κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα καταψηφίσουν μεν τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά θα απόσχουν από την ψηφοφορία, γεγονός που καθιστά την ψηφοφορία σχοινοβασία.

«Κορωνίδα της διαχρονικής αναξιοπιστίας και της αντιφατικότητας της κυβέρνησης και κύκνειο άσμα της πολιτικής του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παυλόπουλος: « Ως και τώρα που η κυβέρνηση κατέρρευσε και οδηγείται υπό καθεστώς μιας πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά διαρχίας, η διαπλοκή και η διαφθορά όχι μόνον δεν καταπολεμήθηκαν, αλλά έχουν και τον θεσμικό μανδύα που τους εξασφαλίζει το απυρόβλητο. Αλλωστε, φερέφωνα της διαπλοκής και τώρα στηρίζουν με νύχια και με δόντια την προσπάθεια του κυβερνητικού καθεστώτος να αποφύγει την πολιτική συντριβή στις εκλογές»

Απόλυτα άκαιρη και προκλητική χαρακτήρισε ο κ. Πολύδωρας την εισαγωγή σε προεκλογική περίοδο του εκλογικού νόμου, «γεγονός που όχι μόνο αντιβαίνει στα κοινοβουλευτικά θέσμια, αλλά και συνιστά βάναυση πρόκληση προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία». O ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύεται «γονατογράφημα, αφού με τις αποσύρσεις των δύο βασικών τομών του δεν διαφέρει σε τίποτε επί της ουσίας από το σήμερα ισχύον σύστημα». Χαρακτήρισε ασήμαντες τις τεχνικές βελτιώσεις, δήλωσε αντίθετος με την κατάτμηση και πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου, για να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης διακομματικής συμφωνίας από την επόμενη Βουλή.

«Καλπονοθευτικό»

Η Αριστερά (A. Σκυλλάκος, Φ. Κουβέλης) εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της «και με το νέο καλπονοθευτικό σύστημα», τασσόμενη υπέρ της απλής αναλογικής. «Υφίσταται ζήτημα ύπαρξης δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να φέρνει εκλογικό νόμο λίγο πριν από τις εκλογές», τόνισε ο κ. Κουβέλης. Χαρακτηρίζοντας τον νέο νόμο ως παγίωση του διπολικού συστήματος, είπε ότι είναι υποκριτική η θέση της κυβερνήσεως για περιορισμό της διαφθοράς μέσω της κατατμήσεως και θέλει απλώς να πλήξει την αναλογικότερη έκφραση του εκλογικού συστήματος, όπως καταγράφεται στη B΄ Αθηνών

«Αναλογικότερο, δημοκρατικότερο, αποτελεσματικότερο και καλύτερο» από τους 14 εκλογικούς νόμους που ίσχυσαν μεταπολεμικώς, χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Αυγερινός. «Δεν είμαι ευτυχής να συζητούμε αλλαγή του εκλογικού νόμου στο τέλος της βουλευτικής περιόδου και με αντίθετη την αντιπολίτευση», απάντησε ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλ. Παπαηλίας, ο οποίος μαζί με τον συντοπίτη του και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλο διαφωνούν με την αδικαιολόγητη κατάτμηση και της δικής τους περιφέρειας: «Είναι πρόχειρη η διάταξη και σας βεβαιώ ότι είναι ευκολότερες οι μετεκλογικές διαπλοκές σε μικρότερες περιφέρειες για τοπικά συμφέροντα. Δεν θα έχετε τη συναίνεσή μου στο άρθρο αυτό». «Δεν στηρίζω το νομοσχέδιο, έσπευσε να τοποθετηθεί και ο κ. Ελ. Βερυβάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής.

Ο υπουργός κ. K. Σκανδαλίδης θα μιλήσει την επόμενη Τρίτη επί του νομοσχεδίου, γνωστοποίησε όμως ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση η διακομματική επιτροπή εκλογών με αντικείμενο τους εκλογικούς καταλόγους, τους καταλόγους των ετεροδημοτών, την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, τη χρηματοδότηση και τον καθορισμό ανωτάτου ορίου εκλογικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή