«Δεν ενδίδω στη διαπλοκή»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να καταπολεμήσει ως πρωθυπουργός τα φαινόμενα της διαφθοράς και διαπλοκής υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί από μεγάλα συμφέροντα. Σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του «Αλφα» και στον N. Χατζηνικολάου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διαφθοράς και στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση εάν δεν ανησυχεί ότι θα δεχθεί την ίδια πίεση από τα μεγάλα συμφέροντα ώστε να μην εφαρμόσει όσα έχει εξαγγείλει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είπε: «Εάν ήμουν διατεθειμένος να ενδώσω σε πιέσεις, θα ήταν διαφορετική η μεταχείριση που θα μου είχαν επιφυλάξει πολλά κέντρα εξουσίας στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια». Σε άλλη ερώτηση «πώς θα αντιμετωπιστεί το κύμα διαφθοράς, που υπάρχει στα χαμηλότερα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, θα πάει κανείς φυλακή», απάντησε λέγοντας ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν κυνηγάμε μάγισσες, δεν κυνηγάμε να μοιράσουμε ποινικές ευθύνες, δεν είναι αυτό το πρώτο μέλημά μας. Εάν όμως προκύψουν ζητήματα, μένω σε ένα σημείο. Θα εφαρμοστεί ο νόμος». Επανέλαβε δε ότι θα προχωρήσει στη θεσμική θωράκιση κατά της διαφθοράς, με την κατάργηση των νόμων που την εξέθρεψαν, όπως τον «βασικό μέτοχο» και τον «μαθηματικό τύπο».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι έχουν «χαρακτηριστικά επικοινωνιακού τεχνάσματος» και σημαίνουν «ομολογία ήττας και αποτυχίας, το τελευταίο χαρτί άμυνας από ένα κόμμα που, πέρα από πρόσωπα, θέλει να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία και, βεβαίως, από στηρίξεις συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που κι αυτά ανδρώθηκαν και καλοπέρασαν και καλοπερνούν στα χρόνια αυτά».

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ «συνιστά στην ουσία συνέχιση της ίδιας πολιτικής», τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ευαγγελίζεται το νέο, με τους ίδιους φθαρμένους ανθρώπους». «Νέο πρόσωπο μπορεί να υπάρξει. Νέο πολιτικό σκηνικό δεν υπάρχει», είπε για να προσθέσει πως «ό,τι κι αν δούμε τις επόμενες ημέρες από το σύστημα εξουσίας το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, το βέβαιον είναι ότι οι πολίτες έχουν πάρει την απόφασή τους». Συμπλήρωσε δε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «μία νέα πολιτική και αλλαγή ή να μείνουμε στον αστερισμό με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, στο προσκήνιο συγκεκριμένοι άνθρωποι, πίσω από το προσκήνιο με συγκεκριμένα συμφέροντα».

Αντιπαράθεση επιπέδου

Χαρακτήρισε, ωστόσο, «ευπρεπή» άνθρωπο τον κ. Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι με την παρουσία του θα υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση υψηλού επιπέδου. Τον (προ)κάλεσε δε σειρά τηλεοπτικών ουσιαστικών αναμετρήσεων, που θα επιτρέπουν το διάλογο μεταξύ τους. Δεν παρέλειψε εξάλλου να επισημάνει ότι στην προεκλογική περίοδο θα αντιμετωπίσει τόσο τον κ. Σημίτη όσο και τον κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στα της Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε ουσιαστικά την αποστρατεία της «παλιάς γενιάς», τονίζοντας ότι «η αυριανή κυβέρνηση θα είναι οι νέοι άνθρωποι, η γενιά μας». Τέλος, ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησής του θα είναι η δέσμευση του κράτους ότι θα καταβάλει τις οφειλές του εμπρόθεσμα εντός τριμήνου, άλλως έντοκα, η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και η οριστική αντιμετώπιση της «ληστείας» με τα πανωτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή