H Αγκυρα στηρίζει την αδιαλλαξία Ντενκτάς

H Αγκυρα στηρίζει την αδιαλλαξία Ντενκτάς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Λευκωσία εκτιμά ότι οι προχθεσινές αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας για το Κυπριακό παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αποδυναμώνουν τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γ. Ιακώβου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας κ. Σεζέρ, τόνισε ότι «παρέχεται πλήρης αλληλεγγύη προς τον Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνησή του και μειώνονται οι προοπτικές για συνομιλίες επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν».

Το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να επιλυθεί το θέμα της Κύπρου έως την 1η Μαΐου. «Το θέμα της Κύπρου πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

Θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επιχειρηματίες και πολιτικούς στο Βερολίνο. «Πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές? αν δεν συμβεί αυτό, τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν. Εμείς σίγουρα θα δείξουμε τη καλή μας θέληση», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον στις 28 Ιανουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. O πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, πάντως, υποστήριξε, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ότι καμιά πλευρά δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής την αναγκαία πολιτική βούληση για εκμετάλλευση της ευκαιρίας που παρουσιάζεται για επίλυση του Κυπριακού.  

Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι στην απόφαση της τουρκικής πλευράς «δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο Ανάν», κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους στρατιωτικούς για συνομιλίες επί τη βάσει του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Αν ο στρατηγός Οζκιόκ συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο Σεζέρ κατάφερε να επιβάλει τη γραμμή αυτή, αυτό αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά την ανακοίνωση αυτή «είναι πολύ δύσκολο να λεχθεί ότι πάμε για διαπραγματεύσεις» και πρόσθεσε πως οι επόμενες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά τις 23 Ιανουαρίου, που θα συνέλθει το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμη ότι η δήλωση για επιθυμία διαπραγματεύσεων δεν είναι αρκετή, καθώς τώρα υπάρχει το σχέδιο Ανάν το οποίο η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί και θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα αν δέχεται τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του. O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι στη διάρκεια του Ιανουαρίου θα γίνουν παρεμβάσεις προς την Αγκυρα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε, ωστόσο, ότι «αν περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα τα χρονικά περιθώρια θα γίνουν ασφυκτικά στενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή