Το «πολιτικό κεφάλαιο» και ο «ηγέτης έως το 2008»

Το «πολιτικό κεφάλαιο» και ο «ηγέτης έως το 2008»

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο του 1985, οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει να εξαντλούνται. Δεν ήταν και η ευκολότερη δουλειά να γυρίζεις όλη τη χώρα για να πείσεις τους οπαδούς σου ότι «πρέπει να ψηφισθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας»! Μέχρι και ο μακαρίτης ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κατ’ εξοχήν εκφραστής -τότε- των ακραίων «αντιδεξιών» θέσεων, είχε «καταχεριάσει» τους δημοσιογράφους που έγραφαν εναντίον της επιλογής Καραμανλή, λέγοντας το ιστορικό «Εμείς δεν θα χαρίσουμε τον Καραμανλή στη Δεξιά»! Μέχρι που τους «μάντρωσε» ο Ανδρέας Παπανδρέου στην αίθουσα του ξενοδοχείου και τους ανακοίνωσε «Σα-ρτζετάκη»! H αίθουσα πάγωσε για κάποια δευτερόλεπτα και αμέσως μετά, χειροκρότησαν όλοι (κάποιοι με ανακούφιση, είναι αλήθεια) τον «μεγαλοφυή ελιγμό». Ανάμεσά τους και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Κώστας Σημίτης, που λίγες μέρες αργότερα τοποθετήθηκε επικεφαλής της «λίστας» στην A΄ Πειραιώς, σε μια περιοχή άγνωστη σ’ αυτόν, αλλά στην οποία ο πατέρας του είχε διαπρέψει ως νομικός…

Δεκαεννέα χρόνια αργότερα, ο ελάχιστα συμπαθής στον Ανδρέα Παπανδρέου Σημίτης, ως πρωθυπουργός πλέον, απεδείκνυε ότι είχε μάθει καλά εκείνο το «μάθημα». Αφού επί πεντε μήνες «παίδευε» τους γύρω του κι έπαιζε με δύο εκλογικά σενάρια, τους άφησε να εκτεθούν και ανακοίνωσε -την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος- την απόφασή του να αποχωρήσει!

Για μια ακόμη φορά, υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονταν «στον αέρα» και χειροκροτούσαν εκείνο που είχαν χαρακτηρίσει απίθανο να συμβεί! Τα ‘χει αυτά η πολιτική όταν δεν «κρατάς πισινή». Αυτήν τη φορά, όμως, υπάρχει μια σοβαρή δικαιολογία. O χαρακτήρας του K. Σημίτη δεν άφηνε περιθώρια να σκεφθεί κανείς ότι θα αποσυρόταν για να ανοίξει τον δρόμο. Αλλαι, όμως, αι βουλαί των ανθρώπων και άλλαι εκείνες των εταιρειών δημοσκοπήσεων! Αμείλικτη η γλώσσα των αριθμών, κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα μεταβάλλει σε άμορφη μάζα.

Κι αν η ρήση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ξεχάστηκε μέσα στον ορυμαγδό των εκλογών (τότε δεν υπήρχε παρά η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση) πώς να ξεχασθούν τώρα οι «παρόλες» των στελεχών, που οι δημοσιογράφοι τις έχουν καταγράψει και τις «βγάζουν στον αέρα» κάθε τρεις και λίγο;

Α΄ βραβείο στον Ευ. Βενιζέλο

Αν θέλουμε να απονείμουμε το A΄ βραβείο, τότε ο υπουργός Πολιτισμού το δικαιούται χωρίς αμφιβολία. Κι αυτό διότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν αρκέσθηκε μόνο να δηλώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα που θα αλλάξει τον αναβάτη στο άρμα της εξουσίας μόλις πέντε μήνες προ των εκλογών», αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι «αυτά τα σενάρια τα κατασκευάζει ο πολιτικός μας αντίπαλος, η Νέα Δημοκρατία»! Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Λίγο πριν ο κ. Σημίτης πει «άντε, γειά», σε συνέντευξή του στα «Νέα» δήλωνε ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η διαδοχή είναι τυχοδιωκτικός» για να σπεύσει, έπειτα από λίγο, να διευκρινίσει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το σαφές προβάδισμα».

Φυσικό ήταν οι «σημιτοφύλακες» να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, μη θέλοντας να αποδεχθούν ότι ο μέντοράς τους θα τους εγκατέλειπε απροειδοποίητα. «Θα πορευθούμε με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη στις επόμενες εκλογές και μετά τις εκλογές θα έχουμε και πάλι πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και εκ των «λοχαγών» του κ. Σημίτη Δημήτρης Ρέππας.

«Θα ηγηθεί μέχρι το… 2008»

Για τον Πέτρο Ευθυμίου, τον οποίο ο κ. Σημίτης έχρισε ευρωβουλευτή και εν συνεχεία υπουργό Παιδείας, «το ΠΑΣΟΚ πορεύεται σ’ αυτές τις εκλογές με πρωθυπουργό και πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα ηγηθεί και την τετραετία 2004-2008»!

O Χρίστος Βερελής, στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και υπουργός Μεταφορών, δεν είχε πρόβλημα να πει ότι «θα κερδίσουμε κι αυτές τις εκλογές και επικεφαλής θα είναι κι αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός μας Κώστας Σημίτης».

Για τον υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαππα, δεν είναι δύσκολο να πει κάτι για τον οποίο δεν είναι βέβαιος! Ετσι, δεν είχε πρόβλημα -ενώ ο κόσμος βοούσε και όλοι είχαν αντιληφθεί ότι ο κ. Σημίτης απέπλεε- να δηλώσει, χτυπώντας, μάλιστα, το χέρι στο γραφείο, ότι «ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής και έκλεισε τα σενάρια. Ολοι μας αντιληφθήκαμε ότι διεκδικούμε τη νίκη στις εκλογές με πρωθυπουργό και επόμενο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη»!

Απο το «πάρτι», δεν θα μπορούσε να λείψει ο «εκ μετεγγραφής» Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος απεφάνθη ότι «ο Κώστας Σημίτης αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ και είναι χρέος μας το κεφάλαιο αυτό να αξιοποιηθεί χάριν του τόπου μας». Μας έβγαλε, δηλαδή και… χρεωμένους!

Ο φειδωλός σε δηλώσεις, κυρίως όταν αυτές αφορούν σε καταγγελίες στελεχών του υπουργείου του, υπουργός Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου, οργάνωσε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, για να φωνάξει, κάθιδρος και ξαναμμένος «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατό για τη νέα νίκη με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη», ενώ ο επιρρεπής σε δαιδαλώδεις συλλογισμούς και σχοινοτενείς απόψεις Ακης Τσοχατζόπουλος, ήταν σαφής: «Πρόκειται για φανταστικά σενάρια. Θα πάμε για εκλογές με πρωθυπουργό και πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη».

Από το «γαϊτανάκι» των δηλώσεων, ξεχωρίζουμε αυτήν του γλαφυρού Θεόδωρου Πάγκαλου: «Γιατί τόση αγωνία; Κάθε μέρα ακούμε σενάρια, εκλογές τότε, εκλογές νωρίτερα. Τι τα θέλουν όλα αυτά; Αφού με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη κερδίζουμε τις εκλογές στις 2 Μαΐου γιατί να ανησυχούμε;». Βεβαίως, ο κ. Πάγκαλος έσπευσε να τονίσει «δεν μπορώ να πηγαίνω στα καφενεία και λένε «τι λέει αυτός ο καραγκιόζης;»», αντιλαμβανόμενος ότι όλοι είχαν πέσει θύματα του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή