Δεκτό το σχέδιο Ανάν, λέει τώρα ο Ντενκτάς

Δεκτό το σχέδιο Ανάν, λέει τώρα ο Ντενκτάς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού εμφανίζεται να κάνει για πρώτη φορά το σχέδιο Ανάν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς. Σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» ανέφερε ότι «θα μπορούσε κανείς να πει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, θα καθήσουμε και θα το συζητήσουμε. Ωστόσο, η δουλειά που έχει γίνει είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και συνεχίζονται οι προσπάθειες με στόχο να φέρουμε το σχέδιο Ανάν σε ένα αποδεκτό σημείο».

Οι δηλώσεις Ντενκτάς έγιναν, όπως προαναφέρθηκε, την επομένη των επαφών που είχε με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στην Αγκυρα και της συμφωνίας που επετεύχθη για τη σύσταση «κυβέρνησης» συνεργασίας στην κατεχόμενη Κύπρο. H ανακοίνωση του σχηματισμού της «κυβέρνησης» αναμένεται να γίνει σήμερα και σε αυτήν θα συμμετέχει εκτός του νικητή των εκλογών κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μόνο το κόμμα του κ. Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος και θα αναλάβει «αντιπρόεδρος» και «υπουργός Εξωτερικών».

Ο Ντενκτάς

Οι δηλώσεις Ντενκτάς σχετικά με το σχέδιο Ανάν έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από την κυπριακή κυβέρνηση. O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε πως «οι αντιφατικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δημιουργούν σύγχυση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει η τουρκική πολιτική, ούτως ώστε να διαφανεί ποια είναι η θέση της Αγκυρας». Σημείωσε ακόμη ότι «η παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς επικεφαλής και υπεύθυνου για τις διαπραγματεύσεις, η συμμετοχή Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος έχει τις ίδιες θέσεις όπως και ο πατέρας του, στο νέο σχήμα το οποίο παρανόμως δημιουργείται, φαίνεται ότι δεν αποτελούν θετικά στοιχεία».

Εν τω μεταξύ, πηγή των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ανάν απέστειλε απαντητική επιστολή στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, επαναλαμβάνοντας τους όρους που έχει θέσει για να ενεργοποιηθεί ξανά στο Κυπριακό και ζητώντας συγκεκριμένη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για συνομιλίες με βάση το σχέδιό του και με στόχο την επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου 2004, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, ξεχωριστά δημοψηφίσματα από τις δύο πλευρές στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή