Στη μάχη του σταυρού, η παλαιά γενιά της N. Δημοκρατίας

Στη μάχη του σταυρού, η παλαιά γενιά της N. Δημοκρατίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ελαχίστου χρονικού διαστήματος είναι πλέον η επάνοδος ορισμένων εκ των στελεχών που είχαν αποχωρήσει για διαφόρους λόγους από τη Νέα Δημοκρατία. O κ. Δημ. Αβραμόπουλος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και αναμένεται να προσκληθεί συντομότατα -ίσως και αύριο- από τον πρόεδρο του κόμματος κ. K. Καραμανλή στη Ρηγίλλης. Μέσα στο επόμενο διήμερο αναμένεται εξάλλου συνάντηση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος κ. Γ. Σουφλιά με τον κ. Αν. Ανδριανόπουλο, ο οποίος ήδη είχε τηλεφωνική επαφή μαζί του. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε πως ανάμεσα στους εκτός της Νέας Δημοκρατίας ευρισκομένους που θα παραμείνουν… μακριά από τη Ρηγίλλης θα είναι ο κ. Στ. Μάνος, ο οποίος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές. Επίσης δεν έχει διευκρινισθεί το τι θα γίνει με την περίπτωση του κ. Αντ. Σαμαρά, με πιθανότερο, πάντως, ενδεχόμενο ο Μεσσήνιος πολιτικός να επανέλθει μετά τις εκλογές και να συμπεριληφθεί στο Ευρωψηφοδέλτιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δεν φαίνεται να συμφωνεί με την προοπτική… μετοίκησής του στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, στη Ρηγίλλης, φαίνεται να αναπτύσσονται προβληματισμοί για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και για το ρόλο των κορυφαίων παλαιών κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος. Συγκεκριμένα, εκφράζεται η άποψη ότι κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι κ. Μιλτ. Εβερτ και I. Βαρβιτσιώτης θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ψήφο των εκλογέων και όχι να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν στη δήλωση «είμαι μάχιμος πολιτικός», που έκανε ο κ. Εβερτ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή, την πρόθεσή του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, να δώσει για άλλη μία φορά με επιτυχία τη μάχη του σταυρού. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το εάν ο κ. Βαρβιτσιώτης συναινέσει την τελευταία στιγμή σε μια τέτοια πρόταση, ενώ πιθανολογείται να μη συμμετάσχει στο Επικρατείας ο κ. Π. Μολυβιάτης, ο οποίος σε μία τέτοια περίπτωση θα αναλάβει κυβερνητική θέση, ως εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος.

Το Επικρατείας

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στις εκλογές δεν θα λάβουν μέρος οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Κων. Μητσοτάκης και Τζ. Τζαννετάκης. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα συμπεριληφθούν κατά τις πληροφορίες οι κ. Γ. Σουφλιάς, Θόδ. Ρουσόπουλος και Γιάν. Βαληνάκης, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Η σημασία, εξάλλου, που αποδίδει στους νέους η Ν.Δ. -ιδιαίτερα μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ- έγινε εμφανής με τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο κ. Καραμανλής την Κυριακή, σε αίθουσα μπόουλινγκ στο Ιλιον. Με τζιν και χωρίς γραβάτα, ο κ. Καραμανλής παρότρυνε τους νέους να τον ρωτήσουν «ό,τι θέλουν» και συνομίλησε μαζί τους. Στην ερώτηση «γιατί να σας πιστέψουμε» απάντησε ότι η λογική αυτή είναι λίγο ισοπεδωτική, αλλά κατανοητή και πρόσθεσε: «Σε αφήνω να με κρίνεις εσύ». Σε άλλη ερώτηση «αν φοβάται τα συμφέροντα» απάντησε ως εξής: «Δείχνω να φοβάμαι; Είμαι επτά χρόνια αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος και έχω ζήσει τι σημαίνει αντιπαλότητα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Δεν μου άλλαξε ούτε την πορεία ούτε τη συμπεριφορά αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή