Κυβερνητική ανακολουθία με τα AEI

Κυβερνητική ανακολουθία με τα AEI

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίφνης το κλίμα ωρίμασε… Αυτό ισχυρίζεται, χωρίς βεβαίως να πείθει κανέναν, η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αρχικώς τη διγλωσσία και κατόπιν τη σύγχυση μετά τη δήλωση του (αυριανού προέδρου του ΠΑΣΟΚ) κ. Γεώργιου Παπανδρέου για ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων.

Και όμως: Δεν πέρασε παρά μόνο ένας μήνας από τότε που ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου δήλωνε στην «K» ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του ευρωπαϊκού δικαίου, με αφορμή την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την οποία άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για τη μη αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω των παραρτημάτων τους στη χώρα μας, δηλαδή των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής εστιάζοντας στην εμφανή διάσταση απόψεων τόνισε ότι «θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο διάδοχος του κ. Σημίτη ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει τη θέση μας για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων». Για να τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής «χαίρομαι ιδιαίτερα όταν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, υιοθετούνται και δικαιώνονται οι ορθές θέσεις μας. Ομως, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί εμφάνιζαν αυτό τον στείρο αρνητισμό τόσα χρόνια».

Πόσο μάλλον που «υψηλά ιστάμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να αγνοούν τις εξελίξεις. O ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος ανώτατης εκπαίδευσης οδηγεί σε πρωτόγνωρες δομές ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ AEI διαφορετικών χωρών. Αυτές οι δομές θα υπερκεράσουν το ερώτημα κρατικό ή μη κρατικό, γιατί θα δώσουν νέα ιδρύματα ικανά να ανταποκριθούν στον έντονο διεθνή εκπαιδευτικό ανταγωνισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «K» ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Καραμπατζός.

Το θέμα, βέβαια, των μη κρατικών AEI προκαλεί θερμές συζητήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νίκου Θεοτοκά, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο δημόσιος και ακαδημαϊκός χαρακτήρας του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι διαπραγματεύσιμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή