ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκροτήθηκε «κυβέρνηση» Ταλάτ – Σερντάρ

H εικόνα για την πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό παραμένει θολή, κατά τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης στη Λευκωσία. Οι δηλώσεις Ντενκτάς που δημιουργούν την εντύπωση περί αλλαγής στάσης στο σχέδιο Ανάν, φαίνεται να είναι απατηλές, καθώς ο κατοχικός ηγέτης αποδέχεται το σχέδιο Ανάν μόνον ως αφετηρία στις συνομιλίες και όχι ως βάση λύσης.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που ανακοίνωσαν τα δύο τουρκοκυπριακά κόμματα, τα οποία σχημάτισαν τη νέα «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα με «πρωθυπουργό» τον κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό Εξωτερικών» τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς. Το πρωτόκολλο προνοεί «ισότητα και κυριαρχία για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στο κράτος τους, αλλά και κυριαρχία σε όλη την Κύπρο μέσα σε μια εταιρική σχέση μετά τη λύση», θέτει δηλαδή ως στόχο λύση δύο κυρίαρχων κρατιδίων, υπό τουρκικές εγγυήσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας, τα οποία προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες, θα πρέπει να διαφυλαχθούν καθώς και ότι η «κυβέρνηση» θα δώσει την αναγκαία προσοχή για βελτίωση των διεθνών σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των αρχών της.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η λεγόμενη κυβέρνηση έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσης πριν από το Μάιο, με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ενας άλλος κύριος στόχος είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ημερομηνία που θα καθορίσουν τα κόμματα. Το πρωτόκολλο αναφέρει, τέλος, ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε συνεργασία της ψευδοκυβέρνησης και του Ραούφ Ντενκτάς.

Η αναφορά στη λύση πριν από την 1η Μαΐου εκτιμάται ότι είναι το «άλλοθι», που αναζητούσε ο κ. Ταλάτ για τη συνεργασία του με τον υιό Ντενκτάς

Ο Μουσταφά Ακκιντσί, αρχηγός του Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία, ο οποίος είχε υπογράψει προεκλογικά πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Ταλάτ με το οποίο δεσμεύονταν για απομάκρυνση του Ντενκτάς και αποκλεισμό συνεργασίας με τα «κόμματα του κατεστημένου», προειδοποιεί ότι με τον Ντενκτάς δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης. O Ντενκτάς, υπενθυμίζει ο Ακκιντσί, έχει ορκιστεί στη διχοτόμηση και θα ήταν χωρίς νόημα να αναμένει κανείς λύση όχι το Μάιο, αλλά ούτε και το Δεκέμβριο.