114 Πανεπιστημιακοί διαφωνούν με ιδιωτικά AEI

114 Πανεπιστημιακοί διαφωνούν με ιδιωτικά AEI

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση 114 πανεπιστημιακών -ο αριθμός στον οποίο «έκλεισε» το κείμενο των υπογραφών παραπέμπει ευθέως στο ιστορικό σύνθημα και εποχή- προκάλεσε η πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. «Εχουμε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε στον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα της μόρφωσης, ιδιαίτερα μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν είναι διαπραγματεύσιμο», αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί και τονίζουν: «Ας μην εκπλαγεί επομένως ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που στα ζητήματα του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού Πανεπιστημίου, θα μας βρίσκει εναντίον του».

Στο κυβερνών κόμμα, πάντως, επιχειρείται να υποβαθμισθεί το θέμα και η σύγχυση που προκάλεσε η αναντιστοιχία της πρότασης Παπανδρέου με την έως τώρα κυβερνητική πολιτική υπέρ της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, η νεολαία του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται από τη θέση Παπανδρέου, παρ’ ότι επιχειρείται να διατηρηθούν… ήπιοι τόνοι. «Δεν απέχουν πολύ οι απόψεις μας. Το θέμα είναι να γίνει διάλογος. Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί τα AEI να παράγουν γνώση και έρευνα που να μη διαχέεται στην τοπική κοινωνία», ανέφερε χθες στην «K» ο γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Καμάς. H απάντηση της ΔΑΠ ήταν οξύτατη. «Δεν τους εμπιστευόμαστε. Το κυβερνών κόμμα άγεται και φέρεται μόνον από τα συμφέροντά του. Θυμίζω το προ μηνός σύνθημα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ: «H Δεξιά βλάπτει σοβαρά τη δημόσια παιδεία»», ανέφερε στην «K» ο γραμματέας της ΔΑΠ κ. Γ. Παπανικολάου.

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να διατυπώνονται μετριοπαθείς θέσεις ως προς την πρόταση Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της υποψήφιας στην A΄ Αθήνας κ. Συλβάνας Ράπτη, η οποία ζήτησε «να συζητήσουμε σοβαρά στο πλαίσιο του Συντάγματος αλλά και της E.E., το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν στη χώρα μας ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τους όρους ποιότητας διδακτικού προσωπικού και παρεχομένων σπουδών, που θα ισχύουν και για τα δημόσια AEI και TEI, μόλις αυτά αξιολογηθούν». Πάντως, η σύγχυση στην κυβέρνηση αναμένεται να, συνεχισθεί αφού οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να τοποθετηθούν στη συζήτηση που αρχίζει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή