Επιχείρησαν αμνήστευση σκανδάλου X.A.

Επιχείρησαν αμνήστευση σκανδάλου X.A.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρωτοφανής προσπάθεια αμνήστευσης των υπευθύνων του σκανδάλου στο Χρηματιστήριο από την πλευρά της κυβέρνησης -στο φαινομενικά «αθώο» νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση των διατάξεων του Χρηματιστηρίου- χθες το βράδυ στη Βουλή, οδήγησε σε μια ακόμη δεινή πολιτική ήττα -υπό το βάρος της σφοδρής αντίδρασης της αντιπολίτευσης- δηλαδή στην άρον – άρον απόσυρση του νομοσχεδίου! H κυβέρνηση, που θύμιζε παραπαίοντα θίασο επί σκηνής όπου ουδείς εκ των πρωταγωνιστών γνωρίζει τι ποιεί ο συμπρωταγωνιστής του, κατέθεσε νομοσχέδιο 530 σελίδων για την κωδικοποίηση των διατάξεων περί Χρηματιστηρίου, στις οποίες δεν υπήρχαν πουθενά όσες ισχύουν και αφορούν την ποινική δίωξη των παρανομούντων για την κατάχρηση των εμπιστευτικών πληροφοριών, καθώς και των παρανομούντων για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς!

Η Ν.Δ. διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Πρ. Παυλόπουλου είχε εξαρχής αποκαλύψει και επισημάνει το μέγα θέμα και διά του εισηγητή της κ. Δημ. Κωστόπουλου απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ηθικής και της Δημοκρατίας, ενώ διά των συνεχών και δυναμικών παρεμβάσεων του κ. Κων. Μητσοτάκη έκανε λόγο για «ξεπεσμό του δημοσίου βίου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ». Σα να μην έφθανε αυτό, ο κ. Κωστόπουλος αποκάλυψε ότι στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί ήδη βιβλίο με την κωδικοποίηση των διατάξεων (αυτές που ακόμη… δεν έχουν ψηφιστεί!) αξίας 60 ευρώ, το οποίο αποτελεί σύγγραμμα του προέδρου της επιτροπής, που ορίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας για την κατάρτιση των νέων κωδίκων!

Για αποκαλυπτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, στην προσπάθεια αμνήστευσης των υπαιτίων έκανε λόγο ο κ. A. Τζέκης εκ μέρους του KKE, ενώ για πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο, με το οποίο δίνεται συγχωροχάρτι στους υπεύθυνους μίλησε ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ). Ακόμη και ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. A. Μαντέλης τόνισε προς τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομίας κ. Απ. Φωτιάδη ότι υπάρχει κενό που πρέπει να καλυφθεί. O κ. Φωτιάδης εμφανώς αμήχανος και σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ στην αρχή έδειχνε διατεθειμένος να υπερασπιστεί τις διατάξεις, όσο περνούσε η ώρα άρχισε να συσκέπτεται με τους συμβούλους του. Υστερα από μια ώρα διακοπής και διαβουλεύσεων των κ. N. Χριστοδουλάκη, Φωτιάδη και A. Μαντέλη στην αρχή, και των κ. Απ. Κακλαμάνη, Φωτιάδη και του προέδρου της αρμοδίας επιτροπής οικονομικών υποθέσεων κ. I. Θωμόπουλου, εν συνεχεία, αποφασίστηκε η απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΕΤΑ

Στο μεταξύ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (147-129) η διάταξη για την περιβόητη ETA A.E. και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, με την ψήφο και του κ. Γ. Παπανδρέου. H Νέα Δημοκρατία διά του κ. Δ. Σιούφα αμέσως μετά δήλωσε ότι «είχε κληθεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση, κι επομένως με την ψήφο του αποδεικνύει ότι συντάσσεται και συμφωνεί με την πολιτική Σημίτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή