Εμπόδιο το Κυπριακό στην Τουρκία για E.E.

Εμπόδιο το Κυπριακό στην Τουρκία για E.E.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κύριο μήνυμα τον ίδιο τον ιστορικό χαρακτήρα της επισκέψεώς του φθάνει σήμερα στην Αγκυρα ο Ρομάνο Πρόντι, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία.

Ο κ. Πρόντι, τον οποίο συνοδεύει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν θα μεταφέρει στους συνομιλητές του την επίσημη θέση της Ενωσης για τα δύο βασικά ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Βασικές συνιστώσες για το Κυπριακό παραμένουν αφενός ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει σημαντικά τις τουρκικές φιλοδοξίες» σε ό,τι αφορά τη μελλοντική προσχώρηση της χώρας στην Ενωση, αφετέρου ότι υπάρχει ακόμα δυνατότητα επίτευξης λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Γκίντερ Φερχόιγκεν σημείωσε χθες και αυτός στις Βρυξέλλες ότι η μη επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει «σοβαρό εμπόδιο» για την Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» «τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τα Κατεχόμενα».

Οι μεταρρυθμίσεις

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το πάγιο μήνυμα της Ευρώπης που θα μεταφέρει ο κ. Πρόντι είναι ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις πρέπει αφενός να διευρυνθούν αφετέρου να εφαρμοσθούν και στην πράξη, για να έχουν νόημα οι θετικές συνέπειες για την ανταπόκριση της Ενωσης στο τουρκικό αίτημα προσχώρησης.

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι αναμφίβολα η ίδια η παρουσία του κ. Πρόντι στη χώρα, η οποία, ως η πρώτη του είδους της, προφανώς αποτελεί και σαφή ένδειξη στήριξης της Ενωσης προς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν και τις μεταρρυθμίσεις που αποπειράται αυτός, ιδίως εν όψει της αποφάσεως που θα ληφθεί στα τέλη του έτους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων E.E. – Τουρκίας.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ θα εκφωνήσει λόγους στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και στο Πανεπιστήμιο Μπογαζίτσι της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Αχερν

Εν τω μεταξύ, παρουσιάζοντας χθες στο Στρασβούργο το πρόγραμμα της εξάμηνης θητείας του στο πηδάλιο της Ενωσης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, κ. Αχερν, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε και αυτός ότι η ένταξη της Κύπρου στην E.E. παρέχει το «πλαίσιο για μια συνολική διευθέτηση» του κυπριακού προβλήματος μέχρι την 1η Μαΐου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι, αν και δεν αποτελεί προϋπόθεση, θα ήταν «πολιτικά πολύ δύσκολο» να καθοριστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την E.E. εάν δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό. O κ. Αχερν κάλεσε όλες τις πλευρές να «επιδείξουν με πειστικό τρόπο τη δέσμευσή τους» για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν και συμπλήρωσε ότι ως προεδρία, θα υποστηρίξει πλήρως «τον κεντρικό ρόλο του γ.γ. του OHE σε αυτήν τη διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή