Επίφαση διαλλακτικότητας από Αγκυρα βλέπει η Λευκωσία

Επίφαση διαλλακτικότητας από Αγκυρα βλέπει η Λευκωσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο η Τουρκία να χρησιμοποιήσει προσχηματικώς το Κυπριακό για να επισπεύσει την έναρξη των δικών της διαπραγματεύσεων με την E.E. επισήμανε χθες ως ενδεχόμενο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Οπως εκτίμησε ο κ. Γ. Ιακώβου «οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να αρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό πριν από την 1η Μαΐου και να τις παρατραβήξουν ως τον Δεκέμβριο, για να πουν ότι αν τους δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία θα κάνουν παραχωρήσεις στο πολιτικό πρόβλημα». Με το δεδομένο αυτό χαρακτήρισε «επίφαση διαλλακτικότητας» τις πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, καθώς όπως υπογράμμισε «ό,τι δίνουν από τη μία, το παίρνουν από την άλλη».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που απαριθμούν τις προτάσεις που κομίζει τούτη τη φορά η Αγκυρα, προκειμένου να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εφημερίδα «Τερζουμάν» περιγράφει ως όρους της Τουρκίας το δραστικό περιορισμό του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μετεγκατασταθούν στο κατεχόμενο τμήμα, την ευθυγράμμιση των συνόρων, την αύξηση (σε 13) των ψήφων των Τουρκοκύπριων βουλευτών στην προτεινόμενη Ομοσπονδιακή Γερουσία, την παράταση της περιόδου για τη μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στη νήσο, αλλά και τη συνέχιση των συνομιλιών σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι την 1η Μαΐου. Τις εισηγήσεις αυτές που προβάλλονται από την Αγκυρα ως αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις, προκειμένου ο Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις, όπως εκτιμούσαν διπλωματικοί κύκλοι, είναι πολύ πιθανό να τις παρουσιάσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μάλιστα, ανησυχεί ευλόγως τη Λευκωσία, καθώς δεν είναι απίθανο σε περίπτωση αμερικανικής συναίνεσης στα Τουρκικά αιτήματα, αδιάλλακτη πλέον να εμφανιστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία και προφανώς δεν θα επιθυμούσε να επανέλθει σε συνομιλίες με εκκίνηση ένα τροποποιημένο από την Αγκυρα σχέδιο ακόμη χειρότερο του σημερινού.

Η Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το απευκταίο αυτό σενάριο το είχε προβλέψει σε ανύποπτο χρόνο η Ν.Δ. μέσω δηλώσεων του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Γ. Βαληνάκη, ο οποίος και χθες επισήμανε τον κίνδυνο οι δρομολογούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό να διαμορφώνονται ελέω του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς ο τελευταίος, όπως όλα δείχνουν, έχει εσχάτως αφοσιωθεί αποκλειστικώς στον προεκλογικό του αγώνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή