Εκτός ρυθμού το υπουργείο Εξωτερικών λόγω διαδοχής

Εκτός ρυθμού το υπουργείο Εξωτερικών λόγω διαδοχής

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ρυθμού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όλων, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο επικεφαλής του, κ. Γ. Παπανδρέου, έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην προεκλογική μάχη και ασχολείται με την επικείμενη εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. H επιλογή του να μην παραιτηθεί ακόμη -κάτι που ούτως ή άλλως αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα- είναι προφανές ότι προκαλεί περιπλοκές, ακόμη και σε «απλά» ή διαδικαστικά θέματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη στη Βουλή, όπου η ενασχόληση με τα προεκλογικά φαίνεται ότι δεν επιτρέπει να υπάρξει χρόνος σε κάποιον από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κ. Φ. Κουβέλη σχετικά με τον βιομετρικό έλεγχο που υφίστανται οι Ελληνες πολίτες στα αμερικανικά αεροδρόμια.

Επικρίσεις

Την ανάγκη να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται ένιωσε χθες ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, δήλωσε πως συζήτησε με τον κ. Σημίτη «τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα, και τις εξελίξεις στο Κυπριακό». Με καθυστέρηση αρκετών ημερών, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε και τις εξελίξεις αυτές, λέγοντας ότι «το Κυπριακό έχει μπει σε νέα ρότα και βαίνει -ελπίζουμε- προς την επίλυσή του, αν υπάρχει βούληση βεβαίως απ’ όλες τις πλευρές και αυτό θα το δούμε στην πράξη».

Με σημαντική επίσης καθυστέρηση υπήρξε χθες και η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» ότι επίκειται συμφωνία για τη λύση «των προβλημάτων στο Αιγαίο». «Από τη συνεννόησή μου με το υπουργείο Εξωτερικών δεν προκύπτει κάτι τέτοιο», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος ενέταξε το δημοσίευμα «στην κινητικότητα που θα υπάρξει από την τουρκική πλευρά και θα έχει να κάνει με ζητήματα εντυπώσεων και όχι ουσίας, με στόχο να δημιουργήσει καλύτερους όρους για την ευρωπαϊκή πορεία της». Επιπλέον και ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ακέφαλο, έχει υπουργό, ο οποίος παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις»…

Θέμα, όμως, έχει προκύψει και σε ό,τι αφορά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτη. Είναι διπλωμάτης και υπάλληλος του κράτους που αμείβεται από το Δημόσιο για την εργασία που παρέχει στην υπηρεσία του. Αντ’ αυτού, όμως, χρησιμοποιείται από τον κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο του προσωπικού πολιτικού επιτελείου του.

Σε ό,τι αφορά την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού κ. Φ. Κουβέλης την κατέθεσε στις 7 Ιανουαρίου και είχε αντικείμενο τη χρήση βιομετρικών στοιχείων -ίριδα ματιού, δακτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακή φωτογράφηση- Ελλήνων πολιτών, των μόνων από την Ευρωπαϊκή Ενωση που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ. O κ. Κουβέλης ρωτούσε τον υπουργό Εξωτερικών, τι μέτρα θα λάβει, ώστε να αποκρουσθεί η ψηφιακή παρακολούθηση των Ελλήνων, αν θα διαμαρτυρηθεί προς τις ΗΠΑ για την «απαράδεκτη και μειωτική», όπως τη χαρακτηρίζει, για τη χώρα μας απόφασή τους και αν, επικουρικώς, θα κάνει έστω χρήση της αρχής της αμοιβαιότητας, έτσι ώστε οι Αμερικανοί πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στη χώρα μας να υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία.

Ουδείς προσήλθε

Παρά το γεγονός ότι η επίκαιρη ερώτηση είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί σήμερα, η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής ειδοποίησε χθες τον βουλευτή ότι ουδείς, ούτε ο υπουργός ούτε ο αναπληρωτής υπουργός ούτε ο υφυπουργός θα προσέλθουν στη Βουλή για να απαντήσουν στην επίκαιρη ερώτηση. «Είναι απαράδεκτη η τακτική», αντέδρασε ο κ. Κουβέλης, «η εθνική αξιοπρέπεια, η απόκρουση της υποτέλειας στα κελεύσματα των ΗΠΑ και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, δεν εξασφαλίζονται με σιωπή και με άρνηση των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Την απορία του για την αντίδραση του κ. Κουβέλη εξέφρασε αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Π. Μπεγλίτης, που υποστήριξε ότι «στη Βουλή θα παρευρίσκεται και θα απαντήσει ο υφυπουργός κ. Αν. Λοβέρδος», κάτι, όμως, που δεν γνώριζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή