O ΣΥΝ καταγγέλλει μιντιοκρατία

O ΣΥΝ καταγγέλλει μιντιοκρατία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O παροξυσμός των μέσων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και του διαδόχου του κ. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου προκάλεσε χθες νέα αντίδραση από πλευράς, αυτή τη φορά, του Συνασπισμού. O πρόεδρος του κόμματος κ. N. Κωνσταντόπουλος, από κοινού με κορυφαία στελέχη του συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» κ. M. Γλέζο, Γ. Θεωνά και N. Βούτση, προέβησαν χθες σε διάβημα προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. I. Λασκαρίδη, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των MME κατά την προεκλογική περίοδο. Μία ημέρα πριν, παράσταση για το ίδιο θέμα είχε κάνει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να τεμαχιστεί η Δημοκρατία σε τηλεοπτική και άλλη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κ. Χρ. Πρωτόπαπα θεωρεί και το δηλώνει ότι όλα είναι καλά. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, πως είναι «φυσιολογικό» το «αυξημένο ενδιαφέρον» των MME για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη «πολιτική» και όχι «επικοινωνιακή καταιγίδα». Και τούτο, παρά και την οδηγία ακόμη την οποία αναγκάστηκε -εξαιτίας της ποιότητας της πληροφόρησης που εκπέμπουν τα κανάλια την τρέχουσα περίοδο- να εκδώσει το ίδιο το ΕΣΡ προς τα Μέσα Ενημερώσεως για ισότιμη, αντικειμενική και πολυφωνική παρουσίαση γεγονότων και απόψεων.

«Η πολιτική προεκλογική διαδικασία μετατρέπεται σε διαφημιστικό χρηματιστήριο», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος μετά το τέλος της συναντήσεώς του με τον κ. Λασκαρίδη και συνέχισε: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τήρησης του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας, όταν κατασκευάζεται μια νοθευμένη δημοκρατία με εικόνες και εντυπώσεις, οι οποίες επιχειρούν να σπρώξουν στο περιθώριο τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και να δημιουργήσουν όλο αυτό το εμπόριο εξαγγελιών». O πρόεδρος του ΣΥκαταλόγισε ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση στην κυβέρνηση και στους κ. Σημίτη και Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως «με αυτές τις διαφημιστικές κρατικές, κυβερνητικές και κομματικές εκστρατείες, θέλουν ουσιαστικά να νοθεύσουν την ισοτιμία και την ουσία του προεκλογικού αγώνα». Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα «έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο πλουραλισμός της δημοκρατίας, το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας να ενημερωθεί απ’ όλους για τις θέσεις τους, να υπάρξει κριτική αντιπαράθεση στο όνομα των προγραμματικών θέσεων και όχι ορυμαγδός εντυπώσεων στο όνομα των εικόνων που κατασκευάζονται».

Ο κ. Κουβέλης

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού και γραμματέας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Φ. Κουβέλης, με έγγραφό του στον πρόεδρο της Επιτροπής ζητεί την άμεση σύγκλησή της σε ειδική συνεδρίαση «για να επιληφθεί του πολιτικού ζητήματος της ανισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων από τα MME». Στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης τονίζει μεταξύ άλλων: «H κυβέρνηση, ενώ έχει εξασφαλίσει για τον εαυτό της την προνομιακή προβολή από τα MME τόσο των δικών της πρωτοβουλιών και δράσεων όσο και του κόμματός της, με αρκετή παρουσίαση και των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδιαφορεί για τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι προφανές ότι το σύστημα ενημέρωσης στη χώρα μας μπροστά και στις επικείμενες εκλογές νοσεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή