Πριμ παραγωγικότητας στους γιατρούς

Πριμ παραγωγικότητας στους γιατρούς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατροί του ΕΣΥ πλήρους απασχόλησης, που θα μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, δυνατότητα ένταξης των ιδιωτών γιατρών στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία είναι ορισμένα από τα σημεία του προγράμματος της Ν.Δ. για την Υγεία, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις των επαγγελματιών Υγείας.

Στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. προβλέπει την καθιέρωση δύο κατηγοριών γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ με δυνατότητα να επιλέξει ο καθένας την εργασιακή του σχέση. H πρώτη αφορά σε γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις και μεγαλύτερο μισθό, και η άλλη στους γιατρούς πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν υποχρέωση πλήρους ωραρίου και μετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών. Επιπλέον, έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής, εκτός νοσοκομείου ωστόσο δεν μπορούν να συνάψουν σύμβαση με ασφαλιστικούς οργανισμούς και δεν μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Κατόπιν τούτου καταργούνται τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία εντός των νοσοκομείων. Οι αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ θα συμπληρώνονται από πριμ παραγωγικότητας και από πρόσθετη αμοιβή για τις ιατρικές πράξεις που θα χρηματοδοτούνται από την ιδιωτική ασφάλιση.

Οσον αφορά στο θέμα του «πληθωρισμού» των γιατρών, το οποίο παρατηρείται κυρίως στην Αθήνα, η Ν.Δ. προβλέπει ανακατανομή του ιατρικού δυναμικού με κίνητρα στους γιατρούς που θα εγκαθίστανται στην περιφέρεια, ενώ με την οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα αναπτυχθούν ειδικότητες όπως γενική ιατρική, ιατρική εργασίας, ιατρική δημόσιας υγείας κ.ά. Για τη δραματική κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία σχετικά με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα προκηρύξει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα παρέχει στους νοσηλευτές οικονομικά, ηθικά και επαγγελματικά κίνητρα.

Οσον αφορά στους γιατρούς του IKA, έχουν δικαίωμα να επιλέξουν είτε να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης είτε να ενταχθούν στο ΕΣΥ είτε να καλύψουν άλλες δραστηριότητας του ασφαλιστικού φορέα, με δεδομένο ότι τα ιατρεία του ιδρύματος θα μετεξελιχθούν σε αστικά κέντρα υγείας ή σε ορισμένες περιπτώσεις θα πάψουν να λειτουργούν.

Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αρκεί να μην έχουν εργασιακή σχέση με το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι συμβεβλημένοι με το νέο σύστημα γιατροί υποχρεούνται, μεταξύ άλλων, σε ελάχιστο ωράριο εργασίας και σε τακτικές εφημερίες είτε στα αστικά κέντρα είτε στα ιατρεία τους, ενώ υποχρεούνται και σε κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις.

Τι αλλάζει

– Γιατροί του ΕΣΥ πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου εκτός νοσοκομείου.

– Κατάργηση απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων των νοσοκομείων.

– Πριμ παραγωγικότητας και πρόσθετη αμοιβή για ιατρικές πράξεις που χρηματοδοτούνται από την ιδιωτική ασφάλιση.

– Κίνητρα σε γιατρούς που θα στελεχώσουν μονάδες Υγείας της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή