Νίκη Ν.Δ. με μικρή διαφορά βλέπει ο Economist

Νίκη Ν.Δ. με μικρή διαφορά βλέπει ο Economist

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας, έστω και με βραχεία διαφορά, προδικάζει στις επικείμενες εκλογές το τμήμα Πληροφοριών του Economist. Σύμφωνα με την πρόβλεψη που εξέδωσε η γνωστή μονάδα ανάλυσης του έγκυρου διεθνούς περιοδικού και δημοσιοποιήθηκε χθες στο Ιντερνετ, «το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα θα επαναφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση στην εξουσία με μικρή διαφορά». Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι γίνονται περιοδικά για όλες τις χώρες σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους, το Economist «βλέπει» ότι η περαιτέρω σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η βελτίωση των σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, θα εξακολουθήσουν να είναι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης». Οι αναλυτές ωστόσο του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι ή ένταξη της Κύπρου στην E.E. τον προσεχή Μάιο, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού της προβλήματος, «είναι πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, το Economist προβλέπει ότι το δημόσιο έλλειμμα θα παραμείνει γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ, στη διάρκεια του 2004-2005, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης αποδειχθεί μικρότερος του προβλεπόμενου. H πραγματική αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 4,1% το 2004 (από 3,8% το 2003) πριν αρχίσει να μειώνεται στο 3,4% το 2005. Επίσης -πάντα κατά τις διεθνείς προβλέψεις- ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι αρκετά υψηλότερος από τον εκτιμώμενο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Πάντως ο δείκτης των τιμών για τον καταναλωτή προδικάζεται ως βέβαιο ότι θα μειωθεί από 3,9% το 2002 σε 3,1% το 2003 και επιπλέον σε 2,7% το 2004 και 2,5% το 2005.

Νέα γενιά πολιτικών

Εκτενείς αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας έχει και η ευρωπαϊκή έκδοση του χθεσινού φύλλου της Wall Street Journal. Σε άρθρο της εφημερίδας τονίζεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό ότι μια νέα γενιά πολιτικών ηγετών ανεβαίνει πλέον στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. «Τα τελευταία χρόνια», προσθέτει η εφημερίδα, «η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα διαρκώς αυξανόμενο και υπεύθυνο ρόλο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο NATO». Σε άλλο σημείο του άρθρου μάλιστα που αναφέρεται στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας η εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο του κ. K. Σημίτη για την εξάρθρωση της 17N, αλλά και του κ. K. Καραμανλή για τη συναίνεσή του στην ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Τέλος, σε μια γενική αποτίμηση των σημερινών αντιπάλων εκτιμά ότι «και οι δύο σχετικώς νέοι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να μεταβάλουν μια πολιτική αντίληψη που υπήρξε κάποτε στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή