Στοπ σε προσλήψεις – μετατάξεις κατά την προεκλογική περίοδο

Στοπ σε προσλήψεις – μετατάξεις κατά την προεκλογική περίοδο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις, καθώς και παντός είδους μεταβολές στην υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων στο Δημόσιο αναστέλλονται εν όψει εκλογών, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ολες οι σχετικές διαδικασίες, ακόμη και αυτές οι οποίες έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, «παγώνουν» από την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, μέχρι και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναβάλλεται και η έκδοση της προκήρυξης για την κάλυψη μονίμων θέσεων απασχόλησης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, παρ’ ότι από τους δήμους έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες. H προκήρυξη θα γίνει μετά τις εκλογές, ωστόσο – όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. N. Μπίστης – προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων, θα υπογραφούν νέες εξάμηνες Συμβάσεις Εργασίας, καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων στα ΚΕΠ, λήγουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Οι σχετικές πιστώσεις -όπως διευκρίνισε ο κ. Μπίστης- έχουν διασφαλιστεί και ζήτησε από τους δήμους, οι νέες συμβάσεις να ανανεώνουν ουσιαστικά την απασχόληση των ήδη εργαζομένων στα ΚΕΠ, καθώς έχουν εμπειρία, αλλά και έχουν εκπαιδευτεί σχετικά. Μάλιστα διεμήνυσε στους λίγους -όπως είπε- δημάρχους που θα επιδιώξουν να απασχολήσουν νέο προσωπικό και όχι αυτό που ήδη απασχολείται, ότι το υπουργείο, στην περίπτωση αυτή, δεν θα αναλάβει την εκπαίδευσή του.

Οσον αφορά την αναστολή των προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο, στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζεται ότι αυτή αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που είτε επιχορηγούνται κατά 50% από κρατικούς πόρους, είτε το κράτος κατέχει το 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου, τους δήμους, τις νομαρχίες και τις επιχειρήσεις τους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς, καθώς και τις «κρατικές» Τράπεζες.

Εξαιρέσεις

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, που δημιουργούνται από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές μεγάλης έκτασης. Τέλος με την ίδια εγκύκλιο ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ότι αν προκύψει «επείγουσα και σοβαρή ανάγκη», μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Επιτροπή που συγκροτείται με πράξη του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευθετούνται σχετικά θέματα.

Πάντως χθες ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου (κατά μία εκτίμηση ανέρχονται σε 30.000), για μονιμοποίηση, δήλωσε θετικός, ωστόσο εκτιμάται ότι η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται δεν θα… προλάβει τη λειτουργία αυτής της Βουλής. Πρόκειται για εργαζόμενους που ήδη έχουν μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο, ωστόσο η μορφή σύμβασης που έχουν, τους διαφοροποιεί ως προς το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών για «φθηνό εμπόριο ελπίδων» και επαναλαμβάνοντας ότι θέση της Ν.Δ. είναι πως πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή