Ν.Δ.: διαπλεκόμενο «πάρτι» εξοπλισμών

Ν.Δ.: διαπλεκόμενο «πάρτι» εξοπλισμών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απίστευτο «πάρτι των εξοπλισμών» ύψους 17 τρισεκατομμυρίων δραχμών, που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός έως το 2006, σχετίζεται απολύτως με τον επικοινωνιακό ορυμαγδό των ημερών, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει ουσιαστικά ομάδες επιχειρηματιών εξασφαλίζοντάς τους σκανδαλώδεις αναθέσεις, διάτρητες συμβάσεις και μίζες δισεκατομμυρίων για εξοπλιστικά προγράμματα και προμήθειες με αντάλλαγμα τη στήριξή της μέχρι την τελευταία στιγμή. Συνυπεύθυνοι στην κατάσταση αυτή είναι η όλη η παρούσα κυβέρνηση και φυσικά ο εκκολαπτόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, που ως μέλος του ΚΥΣΕΑ συνυπέγραψε τις αμαρτωλές αυτές συμβάσεις των τελευταίων χρόνων. Στην ευθεία αυτή πολιτική καταγγελία προέβη χθες στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, κατά τη συζήτηση επερωτήσεως για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των αμυντικών εξοπλισμών, στοιχειοθετώντας το όργιο της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής.

Η ουσία

«Επιτέλους, ποια είναι η ουσία και η πεμπτουσία της πολιτικής; Αυτά που τεκμηριώνουμε μέσα στη Βουλή, αλλά δεν είναι για ν’ ακούγονται ή αν πήγε με τα πόδια ο κ. Παπανδρέου από του Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών;», ξέσπασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάνν. Παπαντωνίου κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αναπαράγει τις καταγγελίες των συμφερόντων εταιρειών, οι οποίες θίγονται από τον περιορισμό της πίτας των εξοπλιστικών προγραμμάτων που ο ίδιος πέτυχε».

– Τον κ. Σωτηρέλη του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, εκσυγχρονιστή και φίλο του πρωθυπουργού, ο οποίος καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά συμφέροντα στο χώρο των εξοπλισμών, εμείς τον διορίσαμε, ή οι εταιρείες που χάνουν; Τον κ. Κοσκοβόλη της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, άλλοτε στενό συνεργάτη του κ. Φλωρίδη, ο οποίος καταγγέλλει ότι χάνονται δισεκατομμύρια, εμείς τον βάλαμε; Οταν έρχεται ο γραμματέας του κόμματός σας και αφήνει αιχμές για την εποχή Τσοχατζόπουλου – Σμπώκου και μάλιστα κόβει τον τελευταίο από τα ψηφοδέλτια ως «ύποπτο», η Νέα Δημοκρατία τα λέει ή οι εταιρίες που χάνουν; Απλώς οι ίδιοι βλέπουν ότι το καθεστώς καταρρέει και θέλουν να πετάξουν από πάνω τους τις μεγάλες ευθύνες, απάντησε ο κ. Παυλόπουλος στον αμήχανο, αλλά χαμογελαστό κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Στο σκληρό σφυροκόπημα των κ. κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Σοφίας Καλαντζάκου, Π. Καμμένου και A. Φλωρίνη, ο υπουργός Αμύνης για μία ακόμη φορά διεχώρισε τη δική του θητεία. Χρησιμοποιώντας πρώτο πρόσωπο, αρκέσθηκε να κομπάσει ότι επί ημερών του ο ίδιος μείωσε τις δαπάνες των εξοπλισμών στο ήμισυ και εξασφάλισε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας: «Είμαι υπερήφανος για τις εξοπλιστικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Και η δική μου μείωση των προγραμμάτων διήγειρε τις ορέξεις των συμφερόντων».

– O ξέφρενος χορός των δισεκατομμυρίων που εσείς ξοδέψατε σε αμαρτωλές συμβάσεις θα υποχρεώσει την αυριανή κυβέρνηση να καταβάλλει ετησίως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 40% υψηλότερη ετήσια δαπάνη από αυτά που κατέβαλαν ετησίως οι κυβερνήσεις Σημίτη, παρατήρησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Τα συγκοινωνούντα δοχεία της διαπλοκής είναι πέρα από πρόσωπα, όταν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι αυτή της συμμαχίας με άνομα συμφέροντα, προκειμένου να επιβιώσει στην εξουσία. Εσωτερικός σας είναι ο πόλεμος και όχι από μας».

Σε έντονα προεκλογικούς τόνους ο κ. Παπαντωνίου θεώρησε ότι δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία η σκανδαλολογία, υπενθυμίζοντας ότι σκάνδαλα γίνονται παντού στον κόσμο: «Μη γενικεύετε λοιπόν τις αόριστες καταγγελίες σας. Δεν αντανακλάτε το νέο ήθος που θέλει να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο διάλογο και στην εκλογική μας διαδικασία».

Οργισμένος απάντησε ο κ. Παυλόπουλος: «Μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας. Φεύγει ο ένας, έρχεται ο άλλος και από εκεί και πέρα μέσω της αφέσεως αμαρτιών προσπαθείτε να να μας πείσετε ότι μπορείτε να κυβερνήσετε τον τόπο; Για ποιον να μιλήσουμε για την πολιτική του υπουργείου σας; Και ο κ. Παπανδρέου ως μέλος του ΚΥΣΕΑ που συνυπέγραψε τα πάντα, αμέτοχος είναι; Θα μας πει κι άλλο ένα συγγνώμη και για τις αμαρτωλές συμβάσεις και για την κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στο υπουργείο Αμύνης»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή