Αντιδημοκρατική υπερπαραγωγή νόμων

Αντιδημοκρατική υπερπαραγωγή νόμων

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση «εργασιών» της Βουλής μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα ζητήσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η τυπική προεκλογική περίοδος στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα που προβλέπει το Σύνταγμα. Παράλληλα, ετοιμάζεται να καταθέσει… ακόμη από 3 έως 8 νομοσχέδια(!), που θα προστεθούν στα… άλλα 8, ήδη κατατεθειμένα, των τελευταίων ωρών…

Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε στην «K» ο κ. Σωκράτης Κοσμίδης, θα κατατεθούν επιπλέον οπωσδήποτε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίση μεταχείριση, το Συνταξιοδοτικό κι ένα ακόμη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου δεν απέκλεισε την κατάθεση και άλλων τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί από τους υπουργούς.

Βεβαίως, αυτό σημαίνει και παράταση του διασυρμού του Κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει στην πράξη αυτές τις ημέρες, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ετοιμάζονται νέες ρουσφετολογικές διατάξεις, όπως λ.χ. της μονιμοποίησης των συνεργατών των υπουργών. Ως εκ τούτου γεννώνται σοβαρές απορίες για την εμμονή της κυβέρνησης του κ. Σημίτη ως προς την ψήφιση των νομοσχεδίων, εμμονή που στην πράξη είναι επιχείρηση εκ μέρους του πρωθυπουργού να δεσμεύσει το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη δική του πολιτική.

Ετσι, αντί της 6ης Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικώς αποφασισθεί, τώρα η Βουλή θα κλείσει στο χρονικό διάστημα από 10 έως 12 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά και την τυπική εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. H κυβέρνηση θα αποφασίσει (και τυπικά) για την ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα, ενώ η αντίδραση της αντιπολίτευσης πλέον αναμένεται να είναι σφοδρή και ιδιαιτέρως έντονη για την τακτική που ακολουθείται. Την τακτική αυτή υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέχρι τελευταία στιγμή να προχωρεί και να ολοκληρώνει το έργο της». Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. K. Καραμανλή ότι «δεν σέβεται τους θεσμούς». Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «το μόνο που καταφέρνει ο κ. Σκανδαλίδης είναι να επιτείνει την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και να εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του».

Διασυρμός Βουλής

Εν τω μεταξύ, ο διασυρμός του Κοινοβουλίου από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. K. Σημίτη φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό, καθώς χθες κατατέθηκε το… 8ο κατά σειράν νομοσχέδιο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις δημοσιοποίησε χθες ο κ. Δ. Σιούφας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει άλλα… τόσα(!) μέχρι την προσεχή Τετάρτη. H αντιπολίτευση αντιδρά ήδη με ένταση και σφοδρότητα, προειδοποιεί για «κοινοβουλευτική γυμναστική», καταγγέλλει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου διότι δεν αντιδρά και δεν λαμβάνει θέση για τα τεκταινόμενα, χαρακτηρίζοντάς τον συνυπεύθυνο.

Ταυτόχρονα, στο διασυρμό της Βουλής συμβάλλει και το γεγονός ότι, όντας σε προεκλογική περίοδο, οι βουλευτές… έχουν εξαφανιστεί -όπως είναι λογικό και αναμενόμενο- στις περιφέρειές τους, και έτσι υποτιθέμενα σημαντικά νομοσχέδια, όπως λ.χ. ο νέος αναπτυξιακός νόμος, συζητούνται σε σύντομο χρόνο παρουσία ελάχιστων βουλευτών.

Στο θέμα επανήλθε χθες με ακόμη πιο οξύ λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Τι φαντάζονται οι κ. Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου; Οτι αυτό είναι Βουλή; Καταδικάζω την τακτική Σημίτη – Παπανδρέου, που επαγγέλλεται δήθεν νέο ήθος και οδηγούν σε εξευτελισμό την Βουλή. O Γιώργος Παπανδρέου σε αυτό που συμβαίνει τι παριστάνει; Βουλή χωρίς βουλευτές, σε προεκλογική περίοδο, με νομοσχέδια σημαντικά που δεν θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για το ρεκόρ Γκίνες. Αυτοί είναι αναγκαστικοί νόμοι», σχολίασε λάβρος ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και παλαιότερος κοινοβουλευτικός, μιλώντας στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο. «Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες βουλευτές κοιτούν το ρολόι, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας πήγε στην περιφέρειά του για το κυνήγι του σταυρού», συνέχισε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. «Τι κάνετε; Προεκλογική εκστρατεία διά των νομοσχεδίων; Αφού δεν θα ψηφιστούν αυτά που καταθέτετε, πού τα απευθύνετε;», ήταν η σειρά του κ. Π. Λαφαζάνη (ΣΥΝ).

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σκανδαλώδη επιχείρηση αμνήστευσης των υπαιτίων του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου: «H αντιπολίτευση εμπόδισε την κυβέρνηση από το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχω γνωρίσει. Εντυπωσιάστηκα την επομένη ημέρα από την παρουσία του θέματος από τα MME. Με εξαίρεση τον αντιπολιτευτικό Τύπο και ελάχιστα ραδιόφωνα, το θέμα δεν υπήρχε πουθενά. Θλιβερά σημάδια είναι αυτά…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή