Ευκαιρία ειλικρινούς διαλόγου

Ευκαιρία ειλικρινούς διαλόγου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κ. K. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου είναι δύο νέοι πολιτικοί ηγέτες, που δεν φέρουν το βάρος των πάσης φύσεως διχασμών και εκτροπών του παρελθόντος. Ανήκουν με δύο λέξεις στο νέο πολιτικό σύστημα και το αίτημα των Ελλήνων πολιτών είναι να αρθρωθεί επιτέλους ένας νέος πολιτικός λόγος. Από την άποψη αυτή η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο, για τη διεξαγωγή τριών τουλάχιστον εφ’ όλης της ύλης συζητήσεων με τον εν αναμονή αλλά και βεβαιότητα τελούντα νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, είναι ιδιαιτέρως θετική. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπανδρέου έχει την πρόθεση να απορρίψει την πρόταση.

Ο κ. Παπανδρέου ενεφανίσθη ως «επικοινωνιακό προϊόν», και λόγω της υποδοχής που του επεφύλαξαν τα ηλεκτρονικά MME. Μπορεί βεβαίως κάποιοι από τους επιτελείς του να ενθουσιάζονται για την εντύπωση που δημιούργησε η «εικόνα» στους τηλεθεατές. Είναι όμως βέβαιο ότι ο όλος χειρισμός θα πρέπει να θίγει τον κ. Παπανδρέου, που καλώς ή κακώς θεωρεί ότι έχει επιτελέσει θετικό έργο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πιστεύει ότι έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει στη χώρα από κουραμπιέδες και μελομακάρονα ή εμφανίσεις με κασκόλ και συμπαθή χαμόγελα.

Η χώρα βρίσκεται σε μία κρισιμότατη φάση και οι Ελληνες ψηφοφόροι έχουν απαίτηση από τους πολιτικούς, που διεκδικούν την πρωθυπουργία, να πληροφορηθούν ποιες είναι οι θέσεις τους και τι λύσεις προτείνουν για τα μείζονα προβλήματα της Οικονομίας, της Παιδείας, της Δημόσιας Υγείας, το Ασφαλιστικό, την εξωτερική πολιτική, την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη και πρωτίστως την τοποθέτησή τους επί της διαπλοκής, που αναπτύχθηκε εν ονόματι του εκσυγχρονισμού και οδήγησε στην κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου και των κοινοτικών κονδυλίων.

Βεβαίως ο κ. Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τοποθετηθεί κατά καιρούς επί των προβλημάτων αυτών και εκ παραλλήλου η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει στην έκδοση πτυχών του προγράμματός της, που ασφαλώς δεν πρόκειται να μελετήσει ο μέσος ψηφοφόρος, αλλά είναι σημαντικότατα από την άποψη ότι συγκροτούν σύστημα δεσμεύσεων, όταν ανέλθει στην εξουσία.

Ο κ. Παπανδρέου

Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου, απορροφημένος από τα καθήκοντά του κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, δεν είχε τοποθετηθεί επί πλείστων όσων θεμάτων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών και θα ήταν άκρως υποτιμητικό για τον ίδιο και το πολιτικό σύστημα εν γένει εάν προσπαθούσε να καλύψει το κενό αυτό διά της τηλεοπτικής εικόνας. Πέραν τούτου ο ίδιος επαγγέλλεται νέο πολιτικό ύφος, νέες προτεραιότητες στην προσέγγισή του με τον μέσο πολίτη, ομιλεί μάλιστα και περί «συμμετοχικής δημοκρατίας», που ανεξαρτήτως της σημασίας που μπορεί να της προσδίδει ο κ. Παπανδρέου, προϋποθέτει πληροφόρηση των πολιτών περί των θέσεων ενός πολιτικού που διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διάλογος με τη συμμετοχή και των αρχηγών των άλλων πολιτικών αρχηγών, όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ., διότι η πολυφωνία αποτελεί ένδειξη υγείας του πολιτικού συστήματος μιας χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή