Σκληρή γλώσσα Πρόντι σε Ερντογάν για την Κύπρο

Σκληρή γλώσσα Πρόντι σε Ερντογάν για την Κύπρο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι το Κυπριακό θα λυθεί και η τουρκική πλευρά θα πάρει αυτό που επιθυμεί στις διαπραγματεύσεις, παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση, αφού θεωρεί ότι «η μη λύση δεν είναι λύση». Αυτό, όμως πρόσθεσε, «δεν σημαίνει υποχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα και ως εκ τούτου ούτε η Τουρκία ούτε και η ΤΔΒΚ θα αποφύγουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο και θα εξασφαλίσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν». Ακόμα, αναφέρθηκε στο θέμα της διζωνικότητας και των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και κάλεσε όλους να αποδεχθούν αυτές τις θέσεις, ενώ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησής του και του Γενικού Επιτελείου Στρατού για το σχέδιο Ανάν, αλλά, όπως είπε, κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τη διαδικασία. Εκανε μάλιστα λόγο για την ετοιμασία οδικού χάρτη, όπως τον ονόμασε, για το Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το PIK, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, κατά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα έθεσε κατά τρόπο επιτακτικό την ανάγκη για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Πρόντι χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα, αναφέροντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ πιο έντονος, όσον αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να λύσει το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, ο ραδιοσταθμός του κατοχικού καθεστώτος Μπαϊράκ μετέδωσε πως οι συνομιλίες ενδέχεται να αρχίσουν στις αρχές Φεβρουαρίου στη Γενεύη, ενώ ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες ως παρατηρητές, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ενδέχεται να έχει συνάντηση με το γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν στο Νταβός της Ελβετίας, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή