Να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ για Υγεία

Να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ για Υγεία

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι «οι πολίτες θα δώσουν στη Ν.Δ. πλειοψηφία που θα είναι και άνετη και καθαρή» εμφανίζεται ο τομεάρχης Υγείας της Ρηγίλλης κ. Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος μετά και την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του καλεί πλέον το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει ποιες είναι οι δικές του προτάσεις για τον πολύπαθο χώρο της Υγείας. O ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι η τελική έκβαση των εκλογών θα κριθεί από τη σύγκριση των προγραμμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και όχι από την «επικοινωνιακή θύελλα των ημερών» και, αναφερόμενος στις ενστάσεις που εκφράστηκαν για το πρόγραμμα της Υγείας, καταγγέλλει ακόμη και σκόπιμες στρεβλώσεις από το «αντίπαλον δέος»… Απαντώντας στο εύλογο -λόγω και της δυσπιστίας που εκφράζουν πλέον οι πολίτες προς την πολιτική- ερώτημα σχετικά με το πώς θα πιστέψουν ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταφέρει στον κρίσιμο αυτόν τομέα, ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι το κόμμα του επικεντρώνει την προσοχή της σε λύσεις, που έχουν δοκιμαστεί και πετύχει στο εξωτερικό. Προσθέτει ότι εγγύηση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι ο ίδιος ο κ. K. Καραμανλής και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη χρηστής οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων.

Λύσεις δοκιμασμένες σε ευρωπαϊκές χώρες

– Θέλω να σας μεταφέρω τις βασικές ενστάσεις που ήδη ακούγονται έναντι όσων εξαγγείλατε την Τετάρτη. Προθέσεις εξοικονόμησης χρημάτων μέσω της καλύτερης διαχείρισης των νοσοκομείων έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν, ωστόσο ουδείς τις έκανε πράξη. Γιατί θεωρείτε ότι οι πολίτες πρέπει να πιστέψουν πως μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα τα καταφέρει;

– Θέτετε ένα γενικότερο θέμα: αυτό της αξιοπιστίας των πολιτικών. Και καλά κάνετε. Θα έλεγα πως με βάση τα σημερινά βιώματά του, ο πολίτης και είναι και πρέπει να παραμείνει επιφυλακτικός απέναντι σε εξαγγελίες, ιδίως όταν αυτές προέρχονται από μια φθαρμένη και αδιάφορη εξουσία που απέρχεται. H Ν.Δ. στην Υγεία έχει επικεντρώσει την προσοχή της στις λύσεις που έχουν δοκιμαστεί και έχουν πετύχει στο εξωτερικό και, κυρίως, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εγγύηση για την πραγματοποίηση του προγράμματός μας είναι τα στελέχη της Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής, που με πραγματισμό περιέγραψε το σχέδιό μας. Για παράδειγμα, η δημιουργία της Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών που εξήγγειλε ο K. Καραμανλής στο χώρο της Υγείας είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στόχων της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας στο ΕΣΥ. Το άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι η διόγκωση των πραγματικών ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Γι’ αυτό προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία να ‘στε σίγουρος ότι όχι μόνον θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά και θα είναι και αποτελεσματικά: Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω κάποια μόνον απ’ αυτά, όπως τον έλεγχο και τον επαναπροσδιορισμό της προσφοράς των νοσοκομειακών κλινών, την αλλαγή της δομής του νοσηλείου, την υιοθέτηση πραγματικών προϋπολογισμών, και κυρίως τη συγκέντρωση των πηγών χρηματοδότησης σε ένα και μοναδικό κέντρο το οποίο και θα κατανείμει πλέον τα κονδύλια στα νοσοκομεία βάσει του παραγόμενου έργου τους.

– Μεταξύ άλλων και γι’ αυτό το τελευταίο που λέτε οι κ. K. Στεφανής και Αλ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισαν το πρόγραμμά σας ως απειλή επαναφοράς του αποτυχημένου υπουργειοκεντρικού συστήματος το οποία κατά τα λεγόμενά τους θα καταργήσει ό,τι θετικό επετεύχθη μέχρι σήμερα.

– Οσον αφορά τον φίλο μου Αλέκο Παπαδόπουλο, το μόνο που έχω να του πω είναι καλή επιτυχία καθώς έχει μπροστά του έναν πολύ δύσκολο εκλογικό αγώνα. Στον κ. Στεφανή επισημαίνω απλώς πως ακόμα εκκρεμεί εκ μέρους του η εφαρμογή του νόμου Παπαδόπουλου περί προμηθειών «για την αλίευση των πιράνχας». Προφανώς εσείς αναφέρεστε στην κατάργηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας – Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) που εξήγγειλε η Ν.Δ. και τόσο έχει ενοχλήσει το ΠΑΣΟΚ. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τα ΠεΣΥΠ δεν αποτέλεσαν απλώς φορέα άσκησης κομματικής εξουσίας αλλά και εστίες κακοδιαχείρισης, κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Θυμίζω ότι τα ΠεΣΥΠ στοιχίζουν στον ελληνικό λαό μόνον για τα γραφειοκρατικά τους έξοδα περισσότερα από 50 δισ. δρχ. το χρόνο! Οσον αφορά την «προσφορά» τους στην κακοδιοίκηση του ΕΣΥ, θα επικαλεστώ ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο. O ρυθμός συσσώρευσης χρεών των Νοσοκομείων πριν από τη δημιουργία των ΠεΣΥΠ ήταν 8 δισ. δρχ. το μήνα, και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 20 δισ. δρχ. το μήνα! Υπογραμμίζω πως δεν μιλάμε για περιορισμό ή έστω σταθεροποίηση των χρεών αλλά για την επιταχυνόμενη αύξησή τους από τους Πεσυάρχες. Αυτά τα «θετικά», κατά το ΠΑΣΟΚ, του σημερινού συστήματος καταργεί η Ν.Δ. και βέβαια αντιπροτείνει την πραγματική αποκέντρωση της Υγείας σε περιφερειακή βάση. Εχω την αίσθηση ότι όσοι μας επικρίνουν, είτε δεν έχουν αντιληφθεί είτε αγνοούν τις συγκεκριμένες προτάσεις μας και γι’ αυτό θα πρότεινα στους σχολιαστές του προγράμματός μας, καλόπιστους και μη, πρωτίστως να το διαβάσουν.

– Υπάρχει άλλη μία βασική μομφή που σας καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, με τη διάκριση των γιατρών σε πλήρους και μερικής απασχόλησης που προτείνετε, οι τελευταίοι θα μπορούν πλέον να «ψαρεύουν» ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία για να τους παραπέμπουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Πώς θα ελέγξετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αυτό το οποίο ονομάζετε «ενδεχόμενο» είναι σήμερα πραγματικότητα, καθώς τα ιδιωτικά ιατρεία είναι θεσμοθετημένα από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέσα στα κρατικά Νοσοκομεία ως απογευματινά. Αυτοί οι «ψίθυροι» του ΠΑΣΟΚ και του κατεστημένου που δημιούργησε στην Υγεία και το στηρίζει, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά διαστρέβλωση της πρότασης μας. Εμείς καθιερώνουμε εργασιακές σχέσεις δύο διαφορετικών τύπων για τους γιατρούς του ΕΣΥ: Αυτούς που θα επιλέξουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (με αυξημένο βασικό μισθό) και εκείνους που θα προτιμήσουν να είναι πλήρους και όχι βέβαια μερικής απασχόλησης όπως σκοπίμως και παραπλανητικώς εγράφη. Πιστεύουμε δε ακράδαντα ότι με την κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων θα διασφαλισθούν τα διαφορετικά πλαίσια άσκησης της δημόσιας και της ιδιωτικής ιατρικής, κάτι που ήταν άλλωστε αίτημα όλων των συνδικαλιστικών φορέων της Υγείας.

Με επικοινωνιακά τρυκ δεν κερδίζονται εκλογές

– Κύριε Κακλαμάνη το πολιτικό σκηνικό είναι γεγονός ότι άλλαξε μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. H Ν.Δ. ομιλεί περί επικοινωνιακής «θύελλας» που περνάει. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι η διαφορά των δύο κομμάτων θα σταθεροποιηθεί όταν επίκειται και ένα Συνέδριο στο κυβερνών κόμμα, όπου όλα δείχνουν ότι θα αποκτήσει πανηγυρικό χαρακτήρα και μάλιστα σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο;

– H λαϊκή σοφία για παρόμοια περιστατικά λέει: «Εφαγε τόσα γλυκά που έσκασε». O νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να λάβει σαφή και συγκεκριμένη θέση για όλα τα καθημερινά θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες και δεν θα του φτάνουν τα στημένα αφιερώματα που μοιάζουν πια όλα τα ίδια, ούτε τα αμερικανικής έμπνευσης τρυκ με τις φόρμες, το τζόγκινγκ ή τα συγχαρητήρια του κ. Πάουελ και οι ευχές της κας Ολμπράιτ. Παρ’ όλες τις φιέστες, είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να κερδίσουν το στοίχημα των εκλογών για την αλήθεια, την πολιτική, τη Δημοκρατία και, τελικά, την Ν.Δ.

– H Ν.Δ. κατήγγειλε την εβδομάδα που πέρασε ότι «τα διαπλεκόμενα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης στηρίζουν απροκάλυπτα τον κ. Γ. Παπανδρέου». Γιατί η Ν.Δ. δεν κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα, προκειμένου να τεκμηριώσει και στην πράξη τον λόγο της;

– H Ν.Δ. δεν έχει με κανένα από τα πρόσωπα αυτά προσωπική «βεντέτα». Το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει διαπλοκή μπορείτε να το διαπιστώσετε βλέποντας την στάση των MME απέναντι στο ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα, όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά. Και για να απαντήσω επί της ουσίας της ερώτησής σας: Στη χώρα μας η διαπλοκή είναι κυριολεκτικά νόμος, όπως αποδεικνύουν τα αναρίθμητα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ που ευνοούν σκανδαλωδώς τους «φίλους» του. Αυτό θα αλλάξει, είναι δέσμευση της Ν.Δ. και του K. Καραμανλή με τη δημιουργία νέων θεσμών και όχι καταγγέλλοντας πρόσωπα.

– Μια μομφή που αποδίδεται τελευταίως στη Ρηγίλλης είναι ότι «σύρεται» επικοινωνιακώς από την τακτική που έχει επιλέξει το «νέο» ΠΑΣΟΚ με επισκέψεις του κ. K. Καραμανλή σε νέους, πιο ανάλαφρο πολιτικό λόγο κ.ο.κ. Θεωρείτε ότι όντως η Ν.Δ. έχει χάσει, έστω και πρόσκαιρα, την πρωτοβουλία των κινήσεων;

– O συγχρωτισμός π.χ. του K. Καραμανλή με τη νεολαία ξεκίνησε πριν από χρόνια, όταν στάθηκε πίσω από την μπάρα σε ένα μπαράκι της Θεσσαλονίκης σερβίροντας ποτά. Συνεχίστηκε με ομιλίες και διάλογο στα αμφιθέατρα όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που δεν θυμάμαι να έχει κάνει ο Γ. Παπανδρέου. Εμείς αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την άνεργη νεολαία σαν εργαλείο συλλογής κομματικών ψήφων. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και «πρωτοβουλίες».

– Με δεδομένη μάλλον την επιστροφή του κ. Δημ. Αβραμόπουλου ακόμη και ψηφοφόροι της Ν.Δ. διερωτώνται γιατί ο κ. Καραμανλής δεν αποσαφηνίζει τη στάση του και για τα άλλα στελέχη που παραμένουν εκτός Ν.Δ., καθώς μένουν πλέον μόνον 50 ημέρες έως τις εκλογές.

– H Ν.Δ. καλείται να δηλώσει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά της και τις προτάσεις της για μια Νέα Διακυβέρνηση. H παρουσίαση αυτή ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες με το κυβερνητικό πρόγραμμά μας για την Οικονομία και έγινε ήδη για τους υπόλοιπους τομείς, μεταξύ αυτών και για την Υγεία. Εμπιστευόμενος τον καθαρό αυτόν λόγο, ο ελληνικός λαός θα δώσει στη Ν.Δ. πλειοψηφία που θα είναι και άνετη και καθαρή. Οσον αφορά τον εμπλουτισμό του κόμματος με πρόσωπα, αυτού του είδους οι πολιτικές αποφάσεις, όταν προαναγγέλλονται ή συζητούνται δημόσια, σπανίως ευδοκιμούν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο K. Καραμανλής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή