Εξαντλείται η δυναμική του Γιώργου

Εξαντλείται η δυναμική του Γιώργου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «σκληρό πυρήνα» μιας δεδομένης διαφοράς που ολοένα και θα αυξάνεται όσο αποκαλύπτεται η αδυναμία του κ. Γ. Παπανδρέου να ανατρέψει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία τα αποτελέσματα των δύο νέων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν χθες στα «Νέα» και στην «Ελευθεροτυπία». Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ εξετίμησε τα ίδια στοιχεία ως «απόδειξη πλήρους ανατροπής του πολιτικού σκηνικού» και υποστήριξε ότι «το εκλογικό παιχνίδι είναι πλέον ανοιχτό»…

Γεγονός είναι, πάντως, ότι αμφότερες οι έρευνες που έγιναν από την MetroAnalysis και την Οpinioεπιβεβαιώνουν το σαφές προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και την παράσταση νίκης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ψαλίδα και στα δύο κρίσιμα αυτά ερωτήματα έχει περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το πολιτικό κλίμα που καταγραφόταν προ της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου (MetroAnalysis) η Ν.Δ. συγκεντρώνει 40,1% έναντι 37,6% του ΠΑΣΟΚ (διαφορά 2,5%), ενώ στη δημοσκόπηση της Οpinioη αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει 40%, έναντι 37% της κυβέρνησης, προηγούμενη δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στη δε παράσταση νίκης η Ν.Δ. έχει το προβάδισμα με 6,9% και 4,5% αντιστοίχως.

Ασαφέστερη αναδεικνύεται η απάντηση στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού. O κ. Γ. Παπανδρέου (με 5,2% και 4,1%) προηγείται σαφώς και στις δύο δημοσκοπήσεις, πλην όμως όταν το ερώτημα τίθεται αυθόρμητα (χωρίς δηλαδή να διατυπώνεται με διλημματικό τρόπο στους ψηφοφόρους) ο κ. Καραμανλής έστω και οριακώς (0,4%) έχει το προβάδισμα.

Τα δεδομένα αυτά προσέφεραν βέβαια επιχειρήματα και στις δύο πλευρές για να ακουστούν αισιόδοξες δηλώσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Ρηγίλλης κ. Γ. Σουφλιάς, αφού επισημαίνει «ότι το ουσιαστικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται», τονίζει ότι το καθοριστικό στοιχείο των εκλογών, δηλαδή η μετακίνηση των ψηφοφόρων, κάθε άλλο παρά έχει ανατραπεί. Επικαλείται δε τη δημοσκόπηση της Οpinioσύμφωνα με την οποία το 8,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ «ακόμη και μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα» εξακολουθεί να απαντά ότι θα ψηφίσει τη Ν.Δ., έναντι μόνον του 1,8% των ψηφοφόρων της Ρηγίλλης που μοιάζει να επιλέγει πλέον το ΠΑΣΟΚ. O κ. Σουφλιάς υπογραμμίζει επίσης ότι η Ν.Δ σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις των δύο εταιρειών (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2003) έχει αυξήσει τα ποσοστά της -τότε ήταν 38,5% και 38,1%- γεγονός που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύει ότι «η μείωση της διαφοράς των δύο κομμάτων οφείλεται και μόνον στην αναμενόμενη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ». Τέλος, υπενθυμίζει ότι κατά την αντίστοιχη προεκλογική περίοδο του 2000 η Ν.Δ. υπολειπόταν του ΠΑΣΟΚ κατά 2,6% και 0,9% (σε έρευνες των ίδιων εταιρειών) και με το δεδομένο αυτό επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ παρά την επικοινωνιακή απόπειρα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού δεν έπεισε τους πολίτες ότι με την αλλαγή ηγεσίας μπορεί να αλλάξει και μια πολιτική που ταλαιπωρεί τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια».

Εκ διαμέτρου αντίθετες, βέβαια, ήταν οι εκτιμήσεις της Χαρ. Τρικούπη. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για παράδειγμα για «πλήρη ανατροπή» του πολιτικού σκηνικού», υποστήριξαν ότι «η διαφορά των δύο κομμάτων είναι πλέον οριακή» και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι «μέχρι το Συνέδριο, οι εκλογές θα είναι πλέον ένα «ανοιχτό παιχνίδι» με το ΠΑΣΟΚ να έχει πιθανώς ακόμη και τον πρώτο λόγο»… Τα ίδια στελέχη επικαλούνταν μεταξύ άλλων «τη σαφή υπεροχή του κ. Γ. Παπανδρέου στους νέους», αλλά και «την πρωτοκαθεδρία του» στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού προβλέποντας ότι «και τα άλλα στοιχεία θα ανατραπούν όταν ο υπουργός Εξωτερικών αρχίσει να δημοσιοποιεί τον προγραμματικό του λόγο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή