Οι τέσσερις πονοκέφαλοι του διαδόχου

Οι τέσσερις πονοκέφαλοι του διαδόχου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει την υφιστάμενη δυναμική που οδηγεί στη μείωση της διαφοράς από τη Ν.Δ. βρίσκονται η Χαριλάου Τρικούπη και το επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το συνέδριο το πιθανότερο είναι πως η υπερπροβολή της οποίας έτυχε ο κ. Παπανδρέου το τελευταίο δεκαήμερο θα υποχωρήσει. Παράλληλα, αναμένεται ότι η Ν.Δ. θα αξιοποιήσει την προγραμματική υπεροχή η οποία τη διακρίνει, στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Ετσι ως ρεαλιστικός στόχος έχει τεθεί η παγίωση των υφιστάμενων συσχετισμών, ώστε ο κ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει το γεγονός του συνεδρίου προκειμένου να εκμηδενίσει τη διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ.

Εξ άλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεκριμένος σχεδιασμός για τη μετατροπή του συνεδρίου σε κομβικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας: Ηδη καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η συμμετοχή στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου να είναι η μαζικότερη δυνατή. Επίσης, υπάρχουν επαφές ώστε την εκλογή του κ. Παπανδρέου να χαιρετίσουν προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ αμέσως μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στη Χαριλάου Τρικούπη απ’ όπου και θα απευθυνθεί «εν είδει διαγγέλματος» προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Κρίσιμα προβλήματα

Ομως, μέχρι τότε ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του καλούνται να διαχειριστούν τέσσερα κρίσιμα προβλήματα:

– Πρώτον, τη σαφή υστέρηση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, έναντι της Ν.Δ., στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της βορείου Ελλάδος. O κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να περιοδεύσει στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά κυρίως να παρουσιάσει πριν από το συνέδριο ορισμένα μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

– Δεύτερον, τον συντονισμό των επιτελείων που δραστηριοποιούνται για την προετοιμασία της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Στην παρούσα φάση τούτο δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, καθώς τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την ευθύνη των εκλογών εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη έχουν σαφώς διαφορετικό πολιτικό προφίλ από τους επιτελείς του υπουργού Εξωτερικών. Επίσης, παρά την άριστη σχέση που διατηρούν ο «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, κ. N. Θέμελης και ο στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών κ. X. Παμπούκης ζητούμενο παραμένει και η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών. Τέλος, ανασταλτικά λειτουργούν και ορισμένοι «διαγκωνισμοί» που έχουν εκδηλωθεί στο επιτελείο του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου, το οποίο ούτως ή άλλως ουδέποτε είχε τη συνοχή που διέκρινε την ομάδα των στενών συνεργατών του κ. Σημίτη την πρώτη περίοδο.

– Τρίτον, στην υπερπροβολή του «παπανδρεϊκού» στοιχείου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί η παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. H «κληρονομιά του ονόματος» συμβάλλει στην ταχύτατη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Ομως, παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στη διείσδυση του υπουργού Εξωτερικών στον κεντρώο χώρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη επεξεργάζεται συνθήματα που δεν θα παραπέμπουν στην «παπανδρεϊκή περίοδο».

– Τέταρτον, στις αρνητικές συνέπειες της ιδιότυπης διαρχίας που έχει διαμορφώσει η παραμονή του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη στην πρωθυπουργία. Σχετικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει αποφασιστεί οι τριμερείς συναντήσεις των κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη να ατονήσουν -εάν δεν καταργηθούν πλήρως- και οι συνεννοήσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών θα πραγματοποιούνται μέσω των κ. N. Θέμελη και X. Παμπούκη.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η συχνή εμφάνιση στα MME στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που εκπέμπουν τελείως διαφορετικό πολιτικό λόγο από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή