Στρατηγική και πρόγραμμα από Γιώργο

Στρατηγική και πρόγραμμα από Γιώργο

8' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας και η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι θέματα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του κ. Γ. Παπανδρέου, τονίζει με συνέντευξη προς την «K» ο στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών για θέματα Κόμματος και υποψήφιος στην A΄ Αθηνών κ. Θ. Τσούρας, οροθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις του νέου προέδρου με τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη. O κ. Τσούρας καθιστά επίσης σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου θα τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τα κυβερνητικά πεπραγμένα της προηγούμενης τετραετίας στους τομείς όπου καταγράφονται υστερήσεις, καθώς σημειώνει ότι «υπάρχουν πτυχές της πολιτικής μας που απαιτούν επανεξέταση και κοινωνικές ομάδες που παραμένουν στο περιθώριο».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει ο κ. Παπανδρέου στο κόμμα, ο κ. Τσούρας υπογραμμίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ θα εισαχθεί η άμεση δημοκρατία και «όπου υπάρχουν κατεστημένα, πελατειακές σχέσεις και μηχανισμοί, θα ανατραπούν». Παράλληλα, πάντως, ο κ. Τσούρας αφήνει να εννοηθεί πως στις προθέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου δεν είναι να οδηγήσει σε αποστρατεία τα ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς τονίζει πως «μόνο κριτήριο για τα πρόσωπα θα είναι να υπηρετήσουν με πάθος, ήθος και συνέπεια το Νέο Ξεκίνημα». Τέλος, ο κ. Τσούρας εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως διακατέχεται από υποκρισία και «ψάχνει από τώρα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα της».

Θα ανατρέψουμε τους μηχανισμούς

– Οι πρώτες τοποθετήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου έχουν έντονο το αυτοκριτικό στοιχείο. Πόσο συμβατή είναι αυτή η προσέγγιση με τη διακηρυγμένη θέση του κ. Σημίτη πως η τελευταία οκταετία ήταν η πλέον γόνιμη για τη χώρα;

– Είναι προφανές ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο! Υπάρχει κανείς που να αρνείται -πλην της μονίμως αφοριστικής και μηδενιστικής Νέας Δημοκρατίας- ότι η χώρα έκανε τεράστια βήματα την τελευταία οκταετία; Οτι οι μεγάλοι στόχοι που έβαλε η χώρα επετεύχθησαν στο ακέραιο; Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας στο παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον, οι πολύ σημαντικές υποδομές που δημιουργήθηκαν, η πολύ καλή προετοιμασία για την Ολυμπιάδα, η επιτυχής ευρωπαϊκή προεδρία δεν ήρθαν από μόνα τους. Είναι βήματα μελετημένα προσεκτικά, που έγιναν με γνώση αλλά και τόλμη ταυτόχρονα.

Σαρξ εκ της σαρκός τους

– Αρα, τι νέο κομίζει ο υπουργός Εξωτερικών;

– Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί. Υπάρχουν τα αιτήματα, οι προσδοκίες και τα προβλήματα της νέας εποχής. Οι πολίτες προσβλέπουν για την επίλυσή τους, με εμπιστοσύνη και ελπίδα στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γιατί ξέρουν από τη μέχρι σήμερα πορεία του ότι τα γνωρίζει, ότι βάζει στόχους και τους επιτυγχάνει. Προσβλέπουν σε μας γιατί είμαστε σαρξ εκ της σαρκός τους. Αποστρέφονται τους αντιπάλους μας γιατί παριστάνουν τους συμπαραστάτες τους ενώ απεργάζονται την εξαπάτησή τους. Εμπιστεύονται εμάς γιατί κανείς μας δεν επιχειρεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό λέγοντας πως όλα είναι τέλεια.

– Σε ποιους τομείς θα πρέπει να αναμένονται διαφοροποιήσεις από τον κ. Παπανδρέου;

– Υπάρχουν πτυχές της πολιτικής μας που απαιτούν επανεξέταση. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που παραμένουν στο περιθώριο. Υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα που τα βιώνει ο κάθε πολίτης. Με ειλικρινή διάθεση βάζουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Τον καλούμε να συμμετάσχει και να συνδιαμορφώσει τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Και εγγυόμαστε ότι θα είναι αλλαγές με σιγουριά. Θα είναι αλλαγές με κοινωνική ευαισθησία. Με καθαρό βλέμμα, κοιτάζουμε τον πολίτη στα μάτια και του ζητούμε να μας εμπιστευθεί. Τον καλούμε να συμμετάσχει σ’ αυτήν τη μεγαλειώδη προσπάθεια που συντελείται. Να πει «όχι» στην παθητικότητα και να μετατραπεί σε ενεργό πολίτη, με ευθύνη και ουσιαστική συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Με πρωτοπορία τη νέα γενιά και ταυτόχρονα αλληλεγγύη των γενεών, όπως έχει τονίσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχει διαρχία

– Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κ. Παπανδρέου είχε δύο συσκέψεις με τον κ. Σημίτη για τη χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μήπως τελικά υπάρχει «διαρχία» στον συγκεκριμένο τομέα;

– Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός, στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει τις σχετικές εκτιμήσεις ως «γελοιότητες». Και είναι έτσι. Ο Κώστας Σημίτης είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Γ. Α. Παπανδρέου σε λίγες εβδομάδες θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – μέσα από πρωτοφανείς, για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά πολιτικά δεδομένα, δημοκρατικές διαδικασίες. Ο κ. Παπανδρέου θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 8 Μαρτίου. Η χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος είναι ευθύνη του προέδρου, όπως βεβαίως και η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη νέα τετραετία. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα συμμετάσχουν όλοι από διάφορες θέσεις, μετερίζια, προμαχώνες και ιδιότητες.

Η «Δημοκρατική Παράταξη»

– Επιχειρείται μια υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ με τη συνεχή χρήση του όρου «Δημοκρατική Παράταξη». Θα πρέπει μετά τις εκλογές να αναμένουμε αλλαγές στο κυβερνών κόμμα; Και μπορεί αυτές να φτάσουν στην αλλαγή ονόματος;

– Οφείλω να σας θυμίσω ότι το κεφαλαίο Κάππα στα αρχικά του ΠΑΣΟΚ σημαίνει «Κίνημα» και όχι «Κόμμα». Δεν είναι τυχαίο που ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε αυτόν τον όρο όταν ξεκινούσε αυτό το μεγαλειώδες εγχείρημα. Το ΠΑΣΟΚ, στο νέο του ξεκίνημα, αγκαλιάζει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου και προχωρά μαζί τους χτίζοντας την Αλλαγή, τη νέα Ελλάδα.

Διαμορφώνει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, συγκροτεί τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Οπου υπάρχουν κατεστημένα, πελατειακές σχέσεις, μηχανισμοί, θα ανατραπούν. Θα ξεπεραστούν από την ανανέωση που θα επιφέρουμε με την εγκαθίδρυση μιας άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Διαμορφώνουμε ένα κίνημα συμμετοχικό και ανοικτό στην κοινωνία που καλεί σε ενεργή κινητοποίηση και συμπαράταξη όλους όσοι θέλουν να είναι μέλη μας, φίλοι μας ή θέλουν να μας ακούσουν και να τους ακούσουμε. Ξεκινάμε τη μεγάλη αλλαγή για μια κοινωνία που συμμετέχει και συνδιαμορφώνει το μέλλον της, από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Αυτή την πρόκληση ερχόμαστε να υπηρετήσουμε και γι’ αυτή θα παλέψουμε όλοι μαζί.

Αλίμονο σε όσους εντός ΠΑΣΟΚ δεν παίρνουν τα μηνύματα

– Η κ. Δαμανάκη και ο κ. Σκοτεινιώτης δήλωσαν ήδη τη συμπαράταξή τους προς το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάτε πως μπορεί να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς;

– Χαίρομαι γιατί η πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου για συστράτευση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης αφύπνισε ήδη συνειδήσεις. Και δεν μιλώ μόνο για τα πρόσωπα που προαναφέρατε, αλλά κυρίως για τους χιλιάδες πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και κοινά οράματα. Στο πλαίσιο ενός ευρύτατου διαλόγου με τον πολίτη, όπως το προσδιόρισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, είμαστε ανοικτοί σε όλους, αρκεί να πιστεύουν στις ίδιες αξίες με εμάς. Σ’ αυτή την προσπάθεια, δεν μπορούν να μπουν ταμπέλες. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε υπήρξε πολυσυλλεκτικό Κίνημα. Με κορμό τη δημοκρατική και σοσιαλιστική του πρόταση, συστηματικά και διαχρονικά, επεδίωξε -και πέτυχε- την αμφίπλευρη διεύρυνσή του. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και τώρα. Οι καιροί απαιτούν εγρήγορση και πανστρατιά για τη διαμόρφωση της νέας κοινωνικής πλειοψηφίας.

– Στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κυριαρχεί η έννοια της ανανέωσης. Τι σημαίνει αυτό για τα λεγόμενα «ιστορικά» στελέχη, όταν μάλιστα ο κ. Σημίτης εμμέσως πλην σαφώς τα έχει καλέσει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του;

– Η ανανέωση παντού, είναι ένα διαρκές αίτημα, ξέρετε. Και προκύπτει από την ίδια την κοινωνία. Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν παίρνουν έγκαιρα τα μηνύματα, ώστε να προσαρμοστούν αναλόγως. Τους ξεπερνά η ίδια η ζωή. Εγώ πιστεύω ότι, για να πετύχουμε αυτή την ανανέωση, την αναγέννηση της ελπίδας, πρέπει να βαδίσουμε πάνω στο τρίπτυχο: Πολιτικές – στρατηγικές και δράσεις – πρόσωπα. Ηδη, με μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχής, διαμορφώνουμε τις πολιτικές και το πρόγραμμά μας για την πατρίδα και την κοινωνία της νέας εποχής. Και βέβαια, τις στρατηγικές και τις δράσεις για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Ως προς τα πρόσωπα, υπάρχει ένα και μόνο κριτήριο: Οτι θα υπηρετήσουν με πάθος και έμπνευση, με ήθος και συνέπεια, το Νέο Ξεκίνημα.

– Εκτιμάτε πως θα πρέπει να υπάρξει πρόσκληση από τον κ. Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Λαλιώτη, ώστε να μετάσχει ενεργά στην εκλογική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ;

– Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καλέσει σε μια πανστρατιά τη Δημοκρατική Παράταξη με πυρήνα της το «όλον» ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Λαλιώτης -όπως και παλαιότερα έχω πει- έχει προσφέρει τη ζωή του στο Κίνημα και θα συνεχίσει να την προσφέρει. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα αποτυπωθεί στη συνολική προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα αλλά και για τη νέα εκλογική νίκη.

Αρκετά με την υποκρισία της Ν.Δ.

– Ο κ. Παπανδρέου τυγχάνει το τελευταίο διάστημα μιας «υπερπροβολής» από τα ΜΜΕ. Πώς το εξηγείτε και πόσο οφείλεται στη συγκεκριμένη πραγματικότητα η αλλαγή κλίματος για το ΠΑΣΟΚ;

– Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η αλλαγή ηγεσίας σε ένα κυβερνών κόμμα, και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε, είναι μια κορυφαία πολιτική πράξη. Ως τέτοια, είναι φυσικό να απασχολεί την κοινή γνώμη και τους αγωγούς της, που είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είδατε ότι ακόμη και κορυφαίοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν εκτενώς με τις εξελίξεις στη χώρα μας. Αντιλαμβάνεται πρώτα ο πολίτης, ότι εδώ συντελείται μια «ήρεμη δημοκρατική επανάσταση» όπως τη χαρακτηρίσαμε. Και αυτό ανατρέπει δεδομένα, απελευθερώνει δυνάμεις, αφυπνίζει συνειδήσεις. Οι μόνοι που δεν κατάλαβαν ακόμη τι συμβαίνει και τι σηματοδοτεί αυτή η κορυφαία πολιτική πράξη, είναι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που ψελλίζουν κοινοτοπίες περί «επικοινωνιακών τρικ» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

– Πώς αποτιμάτε την έως τώρα αντίδραση της Ν.Δ. στην αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

– Η Νέα Δημοκρατία αιφνιδιάστηκε και πάλι από την εσωτερική δύναμη ανανέωσης που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ και στέκεται αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό που τους διακατέχει, αλλά δεν μπορούν να παραπονιούνται. Ξεχνούν ότι, όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματός τους ο Κ. Καραμανλής, θεωρούσαν μεγάλο επικοινωνιακό «κατόρθωμα» τις εικόνες με τον κ. Καραμανλή να πετάει… χαρταετό ή τον κ. Καραμανλή να παίζει ποδόσφαιρο; Δραστηριότητες που ελάχιστη σχέση είχαν με την πολιτική. Αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί, είναι η σημασία που δίνουν όλοι στο μεγάλο πολιτικό γεγονός, το νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ. Αρκετά λοιπόν με την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην ψάχνουν από τώρα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή