Θητεία 6 μήνες σταδιακά από το 2005

Θητεία 6 μήνες σταδιακά από το 2005

7' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη αναδιάθρωση στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, απότοκο της οποίας θα είναι και η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους έξι μήνες από το 2005, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, εξαγγέλλει μέσω της «K» ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας του κόμματος βουλευτής Αχαΐας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά το «Σχέδιο 21», τη μελέτη στην οποία η Ν.Δ. βασίζει το κυβερνητικό πρόγραμμά της «για έναν νέο τύπο ενόπλων δυνάμεων». Ακόμα, μιλώντας στην «K», ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα «περάσει από κόσκινο» ανεξάρτητων επιτροπών εμπειρογνωμόνων όλες εκείνες τις εξοπλιστικές συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Το σχέδιο της Ν.Δ. για την οργάνωση των Ε.Δ.

– Κύριε Σπηλιωτόπουλε, είναι γνωστό ότι συχνότατα ασκείτε κριτική για την κυβερνητική πολιτική στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι τι έχετε εσείς στο μυαλό σας να κάνετε σε αυτόν τον χώρο, αν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση από τις ερχόμενες εκλογές. Εχετε προετοιμαστεί;

– Κύριε Μαλούχο, εργαστήκαμε επί 16 μήνες στον τομέα Εθνικής Αμυνας, μαζί με 135 συνεργάτες μου (επιστήμονες, ειδικούς αναλυτές, οικονομολόγους, πρώην στελέχη των Ε.Δ. κ.λπ.), για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τα πάντα σε όλα τα επίπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος θα περάσουν από το «κόσκινο» ανεξάρτητων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, οι οποίες στη σύνθεσή τους θα περιλαμβάνουν ορκωτούς λογιστές και νομικούς. Οπου αποδειχθούν υπερκοστολογήσεις ή άλλου είδους «φάλτσα», θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιοριστεί η ζημία του Δημοσίου.

– Ναι, αλλά, τελικά, γίνονται αυτά ή είναι απλώς ευχολόγια;

– Υπάρχει το προηγούμενο της επαναδιαπραγμάτευσης της αγοράς των σαράντα Μιράζ 2000, η οποία απέφερε 70 δισ. το 1990 στο ελληνικό Δημόσιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο έργο που αφορά την ασφάλεια της χώρας και εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, με την εκ βάθρων αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το «Σχέδιο 21»

– Οταν λέτε εκ βάθρων αναδιοργάνωση εννοείτε κάτι συγκεκριμένο;

– Μιλώ απόλυτα συγκεκριμένα. Σχεδιάζουμε όχι απλή αναδιοργάνωση, αλλά τελείως διαφορετικές Ε.Δ. Εναν άλλο στρατό στην ουσία. Πρόκειται για το «Σχέδιο 21». Του δόθηκε αυτός ο τίτλος γιατί καταδεικνύει αυτό που θέλουμε να συνδυάσουμε: Τις συγκλονιστικές εξελίξεις της τεχνολογίας στην άμυνα τον 21ο αιώνα και την εμφάνιση στο πεδίο της μάχης του «ψηφιακού στρατιώτη». Ως τομέας άμυνας, μελετήσαμε όλες τις παραμέτρους που ισχύουν, τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και της κοινωνίας και της οικονομίας. Ξεκινήσαμε τη μελέτη μας από μηδενική βάση. Τι είδους Ενοπλες Δυνάμεις χρειαζόμαστε. Καταλήξαμε σε ένα σχήμα λειτουργικό, αποτελεσματικό, αλλά τελείως διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Μετά εξετάσαμε τα οικονομικά στοιχεία. Είδαμε ότι μπορούμε με τα ίδια χρήματα να επιτύχουμε πολύ περισσότερα, αρκεί οι πόροι να διατεθούν ορθολογιστικά και με διαφάνεια. Και, τέλος, ερευνήσαμε σε βάθος το θέμα «ανθρώπινο δυναμικό». Ξέρετε τι διαπιστώσαμε; Με λιγότερο προσωπικό, άριστα όμως εκπαιδευμένο, θα λειτουργούσαμε πιο αποτελεσματικά, πιο οικονομικά και πάνω απ’ όλα θα είμαστε πιο ισχυροί.

– Μα εσείς, πολύ πρόσφατα, κατηγορήσατε τον υπουργό Αμυνας για τη μείωση της θητείας στους 12 μήνες. Πώς μπορείτε να λέτε τώρα ότι με λιγότερο προσωπικό θα λειτουργούσαμε καλύτερα;

– Δεν κατηγορήσαμε τη μείωση της θητείας στους δώδεκα μήνες -την οποία σας θυμίζω ότι εμείς πρώτοι είχαμε περιλάβει στο πρόγραμμά μας στις εκλογές του 2000- αλλά τον τρόπο που έγινε αυτή η μείωση. Εγινε εντελώς απρογραμμάτιστα, μόνο και μόνο για να προλάβουν τις εκλογές, αλλά και πριν προσληφθούν ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) και στο μέσο μιας προηγούμενης ανακατανομής δυνάμεων και αναδιοργάνωσης μονάδων, η οποία λόγω προχειρότητας διακόπηκε και επανεξετάστηκε… Το αποτέλεσμα; Μια «μαύρη τρύπα» 20.000 ανδρών, η οποία «χάσκει» μέχρι σήμερα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα επάνδρωσης στις μονάδες, αλλά το κυριότερο, πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα. Βλέπετε, ότι σημασία δεν έχουν μόνο οι πολιτικές, αλλά και το πώς τις εφαρμόζει κάποιος.

Ενα διακλαδικό Επιτελείο

– Και ποιο είναι το εξαγόμενο από τη μελέτη που καταρτίσατε;

– Θα πάμε σε Ενοπλες Δυνάμεις 100.000 ανδρών και γυναικών περίπου. Σε ένα και μόνο διακλαδικό -προσωπικά το ονομάζω διαλειτουργικό- Επιτελείο, αντί για πέντε που υπάρχουν σήμερα. Σε έναν Στρατό Ξηράς, ελαφρά μικρότερο αριθμητικά από τον σημερινό, οργανωμένο επάνω σε δύο άξονες: Τις μηχανοκίνητες θωρακισμένες ταξιαρχίες και τις αεροκίνητες ή ταχέως μετακινούμενες διά θαλάσσης επίλεκτες δυνάμεις (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές) και Ειδικές Δυνάμεις (ΕΤΑ, ΜΥΚ, ΜΕΕ κ.λπ.). Επάνω σε αυτούς τους δύο άξονες θα κτίσουμε τον Στρατό Ξηράς του μέλλοντος προσαρμόζοντας και εκσυγχρονίζοντας τις τακτικές. Σε ένα Πολεμικό Ναυτικό και σε μία Πολεμική Αεροπορία, που θα μπορούν να πλήξουν τον αντίπαλο σε βάθος, στο εσωτερικό της ενδοχώρας του. Και βέβαια σε μία σοβαρή και όχι «στα χαρτιά» εφεδρεία, η οποία να μπορεί μέσα σε 24 ώρες να διαθέσει σε επιχειρήσεις τουλάχιστον 30.000 προσωπικό. Και πάνω απ’ όλα να αποκτήσουμε ικανότητα συνεχούς διεξαγωγής επιχειρήσεων επί 120 ώρες και όχι 48, όπως ισχύει σήμερα. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε επαγγελματίες και, πάνω απ’ όλα, μία τελείως διαφορετική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Προβλέπουμε την πρόσληψη εντός πενταετίας περί των 25.000 ΕΠΟΠ και τον περιορισμό των κληρωτών σε 30.000 περίπου. Και βέβαια όλα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά με τη στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ.

Κλειδί, η εκπαίδευση

– Αυτό, αν δεν κάνω λάθος, σημαίνει και άλλη μείωση της θητείας…

– Σαφώς, ναι. Αλλά το γεγονός ότι η θητεία θα μειωθεί μέχρι και τους έξι μήνες, σταδιακά από το 2005 και αφού πρώτα προσληφθούν οι απαραίτητοι ΕΠΟΠ (ο θεσμός των οποίων θα «αναδομηθεί» σε πολλά σημεία) και ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση, προέκυψε ως τελικό αποτέλεσμα. Περισσότερο μας απασχόλησε το πώς θα οργανώσουμε την εξάμηνη θητεία από πλευράς εκπαίδευσης, παρά η μείωση αυτή καθαυτή, η οποία έτσι ή αλλιώς ήταν το αποτέλεσμα και όχι ο αυτοσκοπός μας. Η εκπαίδευση είναι το «κλειδί» για την επιτυχία του «Σχεδίου 21» και την υλοποίηση της εξάμηνης θητείας. Κάποτε υπηρετούσαν οι κληρωτοί 24 μήνες θητεία και απολύονταν χωρίς να έχουν ρίξει περισσότερες από δέκα σφαίρες. Πόσω μάλλον σήμερα με τη δωδεκάμηνη θητεία. Επικίνδυνο πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους. Ε, λοιπόν, εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχουμε να διαθέσουμε «κρέας για τα κανόνια». Οταν άλλοι στρατοί ολοκληρώνουν εκστρατείες με απώλειες ένα τοις χιλίοις, σημαίνει ότι εμείς βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο όταν τα σχέδιά μας προβλέπουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες για αναπλήρωση απωλειών. Οσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουμε να απειλήσουν την εδαφική μας ακεραιότητα. Μην ξεχνάτε ότι η στρατιωτική μας αδυναμία προκάλεσε την απώλεια της μισής Κύπρου και τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αποτελεσματικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι αυτές που αποτρέπουν τον πόλεμο, χωρίς υποχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλωστε, ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε τον πόλεμο ως επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών. Αλλά πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι.

– Σας απασχολεί αλήθεια και το κόστος της θητείας για την ελληνική οικογένεια;

– Θα σας πω μόνο αυτό, για να γίνει σαφές: Ξέρετε πόσο κοστίζει σε κάθε ελληνική οικογένεια, κατά μέσο όρο σήμερα, η θητεία του κάθε κληρωτού; Περισσότερα από 3.500 ευρώ (1.200.000 δρχ). Τεράστιο το βάρος, ειδικά στις ασθενέστερες τάξεις, το οποίο θα περιοριστεί στο ήμισυ, με την εφαρμογή του «Σχεδίου 21».

«Κλείστε για μια μέρα τις τηλεοράσεις…»

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία αντιπαράθεσης;

– Στην εποχή της επικοινωνίας, γεγονός είναι αυτό που μας δείχνουν και αυτό που μας εκπέμπουν, αλλά όχι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ειδικά μέσα στην κοινωνία. Κλείστε για μία ημέρα τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις που ελέγχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τους «φίλους του ΠΑΣΟΚ» -που λέει και ο κ. Γ. Παπανδρέου- και κάντε αυτά που κάνετε όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Στο τέλος της ημέρας, πιστέψτε με, δεν θα έχει καμία σημασία για σας το ποιος θα είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Οταν θα έχετε χρειαστεί δύο και τρεις ώρες να μετακινηθείτε από και προς τη δουλειά σας (αν έχετε, φυσικά, δουλειά και δεν είστε άνεργος), οδηγώντας σε έναν άθλια κατασκευασμένο δρόμο που φτιάχτηκε μόλις πέρυσι από τη «δική τους» κατασκευαστική, αλλά γέμισε λακκούβες στην πρώτη νεροποντή. Οταν θα έχετε πληρώσει στο σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά για ψώνια της εβδομάδας ποσό ίσο με αυτά που εισπράττατε πριν από μερικά χρόνια ως βασικό μισθό. Οταν θα έχετε αισθανθεί ότι σας υποτιμούν ως πολίτη από την κατάσταση που αντιμετωπίσατε στο δημόσιο νοσοκομείο. Οταν κάνετε υπολογισμό εσόδων-εξόδων και διαπιστώνετε ότι πρέπει να πάρετε καταναλωτικό δάνειο ή να πουλήσετε το εναπομείναν οικόπεδο για να πληρώσετε τις δόσεις των άλλων δανείων που έχετε πάρει, πιστέψτε με, στο τέλος ελάχιστα θα σας ενδιαφέρει ποιος είναι πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού που έχει δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση τα τελευταία 23 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων σήμερα.

– Πάντως ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε «συγνώμη» για τα φαινόμενα αλαζονείας και κακοδιαχείρισης…

– Δεκτή η συγνώμη, με μία προϋπόθεση: Να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες τις χαμένες προσδοκίες τουλάχιστον μιας τετραετίας. Αν στις χαμένες προσδοκίες προσθέσει και τα τρισεκατομμύρια που αφαιρέθηκαν από τους πολίτες μέσω του χρηματιστηρίου ή των υπερκοστολογημένων προμηθειών αμυντικού υλικού κ.λπ., τότε θα έχει αξία η «συγνώμη». Ειδάλλως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εν λόγω τοποθέτηση και ως λόγια του αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή