Προεκλογικό συγχωροχάρτι σε ALTEC

Προεκλογικό συγχωροχάρτι σε ALTEC

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγα θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης δημιουργείται από την «ανακοίνωση» λίγο πριν από τις εκλογές του περιβόητου πορίσματος για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων της ALTEC το οποίο βγάζει ουσιαστικά «λάδι» την εταιρεία.

Οι βαρύτατες κατηγορίες που ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ τον περασμένο Απρίλιο για εικονικές εξαγωγές της ALTEC και Microland σε Βέλγιο και Ρουμανία, θεωρούνται πλέον ανυπόστατες. Το πόρισμα αθωώνει πλήρως και τις δύο εταιρείες και επιβάλλει μόνο στην ALTEC πρόστιμο μόλις 1.421.232 ευρώ (484 εκατ. δρχ.) για παράβαση του ΚΒΣ.

Ομως το ΣΔΟΕ λίγους μήνες πριν, έπειτα από πολιτικές διαβουλεύσεις στις οποίες είχαν συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Τύπου κ. X. Πρωτόπαπας καθώς και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία τα οποία κατεδείκνυαν εικονικές πωλήσεις προϊόντων ύψους 16 δισ. δρχ. περίπου. Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα το ΣΔΟΕ διέρρεε προς πάσα κατεύθυνση για την ορθότητα των χειρισμών τους κατά τη διαδικασία του ελέγχου. Πάντως, το πόρισμα που απεστάλη στις χρηματιστηριακές αρχές και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αποδεικνύει εν τέλει ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες ήταν αυτές που προφανώς είχαν αναγκάσει το ΣΔΟΕ να διαπομπεύσει τις εταιρείες του κ. Αθανασούλη χωρίς να έχει βεβαιωθεί για το εάν οι συναλλαγές ήταν πράγματι εικονικές.

Η πρωτοφανής μεθόδευση στην υπόθεση της ALTEC προεξοφλήθηκε νωρίς από τη Σοφοκλέους, με άνοδο της μετοχής 8,89% όπως επίσης και της εταιρείας Microland με ποσοστό 5,78%. Κάποιοι ενδεχομένως γνώριζαν το αθωωτικό πόρισμα για τις εταιρείες του κ. Αθανασούλη!

Η εταιρεία ALTEC με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών τονίζει ότι «οι συναλλαγές της εταιρείας μας με τη βελγική εταιρεία Gendom, ύψους 5.381.019.370 δραχμών, έπειτα από αλλεπάλληλες ελεγκτικές επαληθεύσεις και ανταλλαγές πλήθους εγγράφων μεταξύ των φορολογικών αρχών Βελγίου και Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν στο σύνολο τους απολύτως νόμιμες και κανονικές».

Επίσης, αναφέρει ότι για τις εξαγωγές προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αξίας 6,3 δισ. δρχ. διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι ήταν πραγματικές και νόμιμες. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν παραβάσεις του ΚΒΣ και καταλογίζονται πρόστιμα ύψους 1.421.232 ευρώ. H κανονικότητα των εξαγωγών διαπιστώθηκε και στις συναλλαγές της εταιρείας Microland. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο με εντολή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκη, ο οποίος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη.

Από τον Φεβρουάριο

Ο έλεγχος στις εταιρείες του κ. Αθανασούλη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο κατόπιν των καταγγελιών του Γ. Κουρή για πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είχαν διαπιστώσει έξι εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 15,95 δισ. δρχ. Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ έκαναν λόγο για εικονικές εξαγωγές και παροχή υπηρεσιών προς τις ΗΠΑ και το Βέλγιο που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Συγκεκριμένα, το 1999 η εν λόγω εταιρεία εξέδωσε τρία εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς την offshore εταιρεία ESSCO COM-MODITIS με έδρα το Ντελάγουερ των ΗΠΑ ύψους πέντε δισ. δρχ.

Επίσης, το 2000 η ALTEC εξέδωσε δύο εικονικά τιμολόγια πώλησης συνολικής αξίας 9,6 δισ. δρχ. προς τη βελγική εταιρεία Gendom.

Το ΣΔΟΕ από τα στοιχεία που απέστειλαν οι βελγικές αρχές (χρησιμοποιώντας το ενδοκοινοτικό σύστημα VIES) διαπίστωσε ότι οι παραπάνω οι εξαγωγές στη βελγική εταιρεία Gendom δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Επειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα οι βελγικές αρχές ανακαλύπτουν ότι οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, αλλά σε άλλη ημερομηνία.

Η επιστολή των Βέλγων

Συγκεκριμένα, οι Βέλγοι στην πρώτη επιστολή που είχαν στείλει στο ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι ουδεμία συναλλαγή είχε καταγραφεί στο ενδοκοινοτικό σύστημα συναλλαγών. Ομως στην έκθεση που απέστειλαν αργότερα, στις αρχές Αυγούστου, ανέφεραν ότι οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2000 και εγγράφησαν στα βιβλία της εταιρείας Gendom τον Φεβρουάριο του 2001. Σαφώς και πρόκειται για παρατυπία, η οποία όμως αφορά τις βελγικές φορολογικές αρχές. Από τον έλεγχο που διενήργησαν οι βελγικές αρχές στην εταιρεία Gendom δεν φάνηκαν εικονικές συναλλαγές, με απότελεσμα το ΣΔΟΕ προ δύο μηνών να υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις για εικονικές εξαγωγές ύψους περίπου 16 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη η εταιρεία ALTEC με ανακοίνωση που είχε εκδώσει (23 Απριλίου 2003) δεν αποδεχόταν τους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρισμούς του ΣΔΟΕ σχετικά με τις συγκεκριμένες συναλλαγές και τις είχε αμφισβητήσει, θεωρώντας ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν πραγματικές και απολύτως νόμιμες όπως και αποδείχθηκε μετά από εννέα μήνες. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία ALTEC τονίζει ότι έχει την πλήρη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην υποχρέωση αυτή, η οποία μετά τον συμβιβασμό θα ανέλθει στο ποσό των 1.421.232 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή