Καταλληλότερη κυβέρνηση η N. Δημοκρατία

Καταλληλότερη κυβέρνηση η N. Δημοκρατία

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θεωρείται καταλληλότερη για να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία, αλλά και αναφορικά με την ικανότητα των δύο μεγάλων κομμάτων να αντιμετωπίσουν τα επί μέρους προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, καταγράφει δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του «ΣΚΑΪ».

Από την τηλεφωνική έρευνα της RASS που διενεργήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 του μήνα, στον απόηχο δηλαδή του επικοινωνιακού «μπαράζ», το οποίο προκάλεσε η δρομολόγηση της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, προκύπτει επίσης ότι η Ν.Δ. προηγείται του κυβερνώντος κόμματος στο ερώτημα της παράστασης νίκης με διαφορά της τάξης των 10,4 ποσοστιαίων μονάδων. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου κρίνεται έστω οριακά ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του κ. K. Καραμανλή, καθώς προηγείται με 0,8%.

Συνυπεύθυνος

Ο κ. Παπανδρέου έχει το προβάδισμα στις ηλικίες από 18 έως 44 ετών, ενώ ο κ. Καραμανλής στις ηλικίες από 45 και άνω.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρείται πάντως από το 74,2% των ερωτηθέντων συνυπεύθυνος για την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και το 66,9% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, όπως προκύπτει από επί μέρους ευρήματα της δημοσκόπησης, το 64,9% της κοινής γνώμης θα επιθυμούσε ο κ. Παπανδρέου να διαχωρίσει τις θέσεις του από την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, και το 70% να ζητήσει άμεσα την αλλαγή κάποιων υπουργών και μελών του Ε.Γ. Υπέρ της πλήρους αποστασιοποίησης του κ. Παπανδρέου από την πολιτική του κ. Σημίτη τάσσεται και το 63,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, η κοινή γνώμη εμφανίζεται σχεδόν «διχασμένη» στο ερώτημα εάν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ. θα πρέπει να μεταβάλει την πολιτική της, καθώς το 37,5% το κρίνει σκόπιμο, ενώ το 47,9% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσει στην ίδια πορεία. Πάντως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., υπέρ της αλλαγής της πολιτικής του κόμματος τάσσεται μόλις το 29,6%. Ενώ στο ερώτημα σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί σ’ αυτήν την περίπτωση, μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 79,5% επιθυμεί να επιμείνει περισσότερο στις λύσεις που θα δώσει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, έναντι του 6,8% που επιθυμεί να δώσει έμφαση στην προβολή του αρχηγού και των στελεχών της, και του 8,5% που ζητεί να αναδειχτούν κυρίως τα σφάλματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Σημίτη.

Κατά κατηγορία

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, σαφές προβάδισμα της τάξης των 5,6 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα ποιο κόμμα κρίνεται ως καταλληλότερο για να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα, Ν.Δ. εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ τα θέματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της υγείας, των αγροτών και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, που ιεραρχούνται και ως τα σημαντικότερα από την κοινή γνώμη, ενώ το κυβερνών κόμμα προηγείται μόνο στον τομέα των εθνικών θεμάτων.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό ψηφοφόρων που κυμαίνεται, ανάλογα με το θέμα από το 15% μέχρι το 29% περίπου θεωρεί πως κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών. Σημειώνεται, τέλος, ότι η έρευνα της RASS, ως τηλεφωνική, δεν περιλαμβάνει το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου.

Ταυτότητα της έρευνας

Περίοδος έρευνας: H έρευνα διεξήχθη 14-16 Ιανουαρίου 2004.

Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά, απευθυνόμενη σε ενήλικες Ελληνες πολίτες μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 1.218 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα ±2,8%).

Δειγματοληπτική τεχνική: Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της στρωματοποιημένης συστηματικής δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, από τις οποίες το δείγμα επελέγη με συστηματικό τρόπο κάνοντας χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Ως δειγματοληπτικό πλαίσιο χρησιμοποιήθηκαν τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ.

Συλλογή στοιχείων: Για τη συλλογή των στοιχείων εργάστηκαν 29 ερευνητές και 3 επόπτες. H συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες, αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας. H ποιότητα των συνεντεύξεων ελέγχθηκε τόσο κατά τη διάρκειά τους, όσο και εκ των υστέρων με δειγματοληπτικούς τηλεφωνικούς ελέγχους.

Επεξεργασία δεδομένων: Μετά τη συλλογή τους τα δεδομένα σταθμίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Για τις σταθμίσεις χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα της απογραφής πληθυσμού 2001 και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Απριλίου 2000.

Διεθνείς συνεργασίες: H RASS συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Zogby International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή