Αθήνα – Λευκωσία έτοιμες για λύση του Κυπριακού

Αθήνα – Λευκωσία έτοιμες για λύση του Κυπριακού

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν και σκοπός μας η λύση να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, μετά το τέλος μακράς συναντήσεως, την οποία είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλο στην Αθήνα. Και οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την ετοιμότητα Ελλάδας και Κύπρου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

«Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, εν όψει των προδιαγραφόμενων εξελίξεων και της κινητικότητας, η οποία παρουσιάζεται σε σχέση με τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου», επισήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός. O κ. Σημίτης, αναφερόμενος στις τελευταίες διακηρύξεις στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης «περί υποστήριξης των πρωτοβουλιών καλής θέλησης του γ.γ. του OHE», είπε πως «είναι κατ’ αρχήν θετικές», για να συμπληρώσει: «Θέλω να τονίσω ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται πάντα στα χέρια της Αγκυρας. Αυτή ελέγχει την πολιτική κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή, αυτή καθορίζει μέχρι τώρα τις κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να στηρίζει τον κ. Ντενκτάς και να εμμένει στην πολιτική που είχε ανέκαθεν, δηλαδή της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της κατοχής. Πολιτική, την οποία απορρίπτει η διεθνής κοινότητα.

Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα μεταβάλει επιτέλους τη στάση της, η οποία υπήρξε αδιάλλακτη. Και να αποδεχθεί σύντομα, χωρίς όρους και ιδιαίτερες προϋποθέσεις, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε την 1η Μαΐου να επιτευχθεί η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε.».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Είναι για μας ιδιαίτερα ικανοποιητικό να διαπιστώσουμε, για μια ακόμη φορά, τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως άλλων περιστατικών ή συνθηκών και ότι στην αντιμετώπισή του υπάρχει τέτοια πολύ στενή συνεργασία και θα έλεγα τη φράση που έχει καταντήσει φράση-κλισέ, αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματική: Ταυτότητα εκτιμήσεων και απόψεων».

Σημειώνεται, πάντως, ότι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τη Λευκωσία, διχογνωμία προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου η δήλωση Παπαδόπουλου ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο θέμα της ασφάλειας μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων με υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση της Αθήνας ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Ιακώβου. Το Κυπριακό, εξάλλου, θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών τις οποίες θα έχει στο Λονδίνο κατά τη διήμερη επίσκεψή του που αρχίζει αύριο ο κ. Παπανδρέου.

Χθες ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επαφές για το Κυπριακό άρχισαν και στα Κατεχόμενα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μπακίλ Κιν και ο διευθυντής του γραφείου Κυπριακού του ίδιου υπουργείου κ. E. Αμπακάν. Το ΑΠΕ μεταδίδει, επικαλούμενο τουρκοκυπριακές πηγές, ότι στο επίκεντρο των επαφών των δύο Τούρκων αξιωματούχων με τον κ. Ντενκτάς και στελέχη της νέας κυβέρνησης, είναι ο καθορισμός κοινής γραμμής Αγκυρας και ψευδοκράτους, πριν από την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο στρατηγός και οι προδότες

Το σκληρό και αρνητικό πρόσωπο της Τουρκίας, όσον αφορά στο Κυπριακό, αποκάλυψε χθες ο εκ των στρατηγών της, διοικητής της 4ης Στρατιάς, Χουρσίτ Τολόν. «Στην Τουρκία υπάρχουν άτομα που υιοθετούν την άποψη ότι πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις για να απαλλαγούμε από τα προβλήματα (στο Κυπριακό). Αυτή η χώρα ανέτρεφε πάντοτε ωραίους ανθρώπους, αλλά τον τελευταίο καιρό άρχισε να ανατρέφει και προδότες», σημείωσε ο στρατηγός Τολόν μιλώντας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων ενός χωριού κοντά στη Σμύρνη. «Αν δεν υπήρχαν προδότες, τότε ποιοι είναι αυτοί που διακηρύττουν ότι επιβάλλεται να προβούμε σε παραχωρήσεις; Τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή; Να εγκαταλείψουμε τους ομογενείς και ομοθρήσκους μας στη σκλαβιά των Ελληνοκυπρίων, υπό την κηδεμονία και τον έλεγχό τους;», διερωτήθηκε ο Τούρκος στρατηγός, λαμβάνοντας σαφή θέση εναντίον της πολιτικής ηγεσίας της Αγκυρας, που δηλώνει ότι μπορεί να συζητήσει στη βάση του σχεδίου Ανάν. Και μίλησε για «θηριωδίες που έγιναν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων πριν από το ’74».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή