H Αριστερά αναζητεί δρόμους ενότητας

H Αριστερά αναζητεί δρόμους ενότητας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική παρέμβαση υπέρ της Αριστεράς, πραγματοποίησε ο άνθρωπος – σύμβολο του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου Μίκης Θεοδωράκης. «Ψηφίζω Αριστερά», τονίζει σε δήλωσή του, επισημαίνοντας την ανάγκη όχι απλώς ενιαίου βηματισμού των δυνάμεων της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και κοινής καθόδου τους στις εκλογές. Απέναντί του και απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων της Αριστεράς, επαναβεβαίωσαν χθες τη γνωστή τους θέση: Αρνητικά απάντησε επί της ουσίας το KKE, αν και προκάλεσε εντυπώσεις η επιλογή της κ. Αλέκας Παπαρήγα να πει ότι οι επισημάνσεις τού κ. Θεοδωράκη δεν αποτελούν παρά «διάφορες σκέψεις και απόψεις», τις οποίες το Κομμουνιστικό Κόμμα μάλλον επιλέγει επί του παρόντος να αγνοεί. Από την άλλη, για το ορθό και το χρήσιμο της τοποθέτησης του κ. Θεοδωράκη, έκανε λόγο ο Συνασπισμός.

«Σκοπεύω να ψηφίσω Αριστερά. Βεβαίως, θα ευχόμουν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της για ενιαία κάθοδο στις εκλογές», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης, και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Σ’ αυτήν τη στιγμή των τεχνητών πολώσεων μέσω της εικόνας και των κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, τυχόν ενιαία παρουσία των κομμάτων της Αριστεράς θα έδινε βήμα και φωνή σε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους ορφανούς, που ασφυκτιούν μπροστά σε εκλογικές πρακτικές που τους υποβιβάζουν, τους απωθούν και τους προσβάλλουν. Λυπάμαι ειλικρινά για όσους δεν έχουν αντιληφθεί ότι στις προσεχείς εκλογές δεν διακυβεύεται μόνον η ποσοτική παρουσία της Αριστεράς στη Βουλή, αλλά ελλοχεύει η ίδια η απαξίωση των ιδανικών της».

Η γ.γ. της K.E. του KKE κ. Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις επισημάνσεις του κ. Θεοδωράκη: «Εμείς προεκλογικά σχολιάζουμε πριν απ’ όλα τις θέσεις των κομμάτων. Διάφορες σκέψεις και απόψεις μπορεί να ακούγονται, αλλά εμείς απαντάμε απέναντι στα κόμματα αυτήν τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με την ευκαιρία, πάντως, απάντησε για ακόμη μία φορά σε ανάλογη -με εκείνην του κ. Θεοδωράκη- πρόταση την οποία έχει διατυπώσει ο ΣΥΝ, μιλώντας απαξιωτικά για την ηγεσία του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς. Εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε τον ΣΥ«εφεδρεία» του δικομματισμού και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το κόμμα αυτό πρώτα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και μετά κάνει λόγο για λεηλασία της Αριστεράς. Μάλιστα, σαν να απαντάει τελικώς και στον κ. Θεοδωράκη ως προς την αναφορά του στους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για την Αριστερά, υποστήριξε ότι το KKE δεν θα ενδώσει «σ’ αυτήν την κλάψα για την Αριστερά». Και πρόσθεσε: «O καθένας δεν κρίνεται μόνο στην προεκλογική περίοδο. Κρίνεται από την άλλη μέρα από τις εκλογές».

Ο N. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλος σε δήλωσή του τόνισε: «Συμμερίζομαι τη δήλωση του M. Θεοδωράκη. Εκφράζει ολόκληρη την Αριστερά. Δυστυχώς η κ. Παπαρήγα κατασκευάζει διαχωριστικές γραμμές εντός της Αριστεράς». Την ίδια ώρα, το πρώην ηγετικό στέλεχος του KKE και τώρα συνεργαζόμενο με τον ΣΥστο πλαίσιο του κοινού ψηφοδελτίου «Συνασπισμός για την Ριζοσπαστική Αριστερά», κ. M. Κωστόπουλος υπογράμμισε για το ίδιο θέμα (ΣΚΑΪ 100,3): «O Μίκης Θεοδωράκης για μία ακόμα φορά -όπως πάντα το κάνει- έδειξε ότι είναι ένας μεγάλος και ευαίσθητος άνθρωπος. Είναι παραπάνω μπόι από άλλους».

Στο μεταξύ, πρόταση για συνεργασία και προς το KKE και προς τον ΣΥ«για τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου», έκανε χθες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δ. Τσοβόλας.

Στη συνέντευξή της, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε την προεκλογική στρατηγική του κόμματός της η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το KKE «διαθέτει ένα πρόγραμμα αντίστασης και αντεπίθεσης που δίνει την δυνατότητα στους εργαζόμενους να αποσπούν κατακτήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή πρέπει να έρθει στο επίπεδο της εξουσίας. Και για τα δύο μαζί παλεύουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή