ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TI ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Καταργείται η εξαίρεση της χιλιομετρικής απόστασης από τους λόγους για τους οποίους εκλογείς μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ακόμη και οι εκλογείς που διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από διακόσια χιλιόμετρα από τον τόπο που όφειλαν να ψηφίσουν, δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. H ρύθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα των διατάξεων που εφρμόζονται για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές και αφορούν το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Με την ίδα εγκύκλιο, το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η αδικαιολόγητη παράλειψή του επισύρει ποινές φυλάκισης από ένα μήνα έως και ένα χρόνο, καθώς και στερήσεις αξιωμάτων και θέσεων. Εκλογείς που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για λόγους υγείας ή γιατί είναι υπάλληλοι του Δημοσίου, νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή οργανισμών κοινής ωφέλειας, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

Πιστοποιητικό εγγραφής

Διασφαλίζεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα περιληφθεί στον εκλογικό νόμο η δυνατότητα σε όλους τους εκλογείς, που δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους για οποιαδήποτε αιτία (παράλειψη εγγραφής, σφάλμα ή αμέλεια των ενδιαφερομένων) πλην της στερήσεως του εκλογικού δικαιώματος, να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητας, στα δημοτολόγια ή στα μητρώα αρρένων, των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, προσκομίζοντας σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής στην οικεία εφορευτική επιτροπή. H χορήγηση του ανωτέρω πιστοποιητικού γίνεται από τις δημοτικές ή κοινοτικές αρχές, αφού προηγουμένως διερευνηθεί και διαπιστωθεί ότι ο αιτών εκλογέας δεν είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο άλλου δήμου ή κοινότητας της χώρας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου με άλλη κοινής αποδοχής τροπολογία και πάλι στον εκλογικό νόμο, γίνεται συμμόρφωση με τη νέα σχετική αναθεωρημένη συνταγματική διάταξη, ώστε να καθίσταται δυνατή η άμεση επάνοδος στην υπηρεσία τους των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων OTA, που παραιτούνται για να εκθέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές ή όταν εκλεγούν και λήξει η θητεία τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η εκδήλωση του ΕΒΕΠ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς στην οποία ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης δήλωσε ότι «το 2004 θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη από ότι το 2003, καθώς όλες μας οι ενέργειες φαίνεται ότι αποδίδουν». O επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης παρευρέθη στην εκδήλωση, αλλά όχι στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. και πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί «κανένα θέμα βαρώνων». O κ. Σημίτης υποσχέθηκε επίσης στον πρόεδρο των φίλων του Μουσείου Πειραιώς Γ. Πολυχρονόπουλο ότι θα μεριμνήσει αμέσως για τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων ώστε να προχωρήσει η ανάδειξη των Πυλών του Αρχαίου Πειραιώς.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΔΙΜΕΡΩΣΧΕΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος στον Λίβανο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο από 21-23 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2001. O κ. Στεφανόπουλος θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό των Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο και μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών. Με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Λιβάνου στον επιχειρηματικό τομέα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης στη Βηρυτό με τη συμμετοχή Ελλήνων και Λιβανέζων επιχειρηματιών, οικονομικό forum (το οποίο θα χαιρετίσουν οι πρόεδροι κ. Στεφανόπουλος και Λαχούντ) και θα υπογραφούν δύο συμφωνίες και ένα πρωτόκολλο.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 71 ΕΤΩΝ

«Εφυγε» ο K. Τσατσαρώνης

Πέθανε χθες, σε ηλικία 71 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια, ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Κώστας Τσατσαρώνης. Γεννήθηκε το 1933 στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές του στη Θεσσαλονίκη φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, από την οποία αποφοίτησε το 1956 ως πτυχιούχος οικονομολόγος. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σε ιδιωτική επιχείρηση και ίδρυσε Γραφείο Οικονομικών Μελετών. Εξέδιδε από το 1962 ανελλιπώς το εβδομαδιαίο γερμανόγλωσσο Δελτίο Οικονομικών Πληροφοριών GWD, το οποίο στις αρχές του 1995 ενσωματώθηκε στην εβδομαδιαία γερμανόγλωσση εφημερίδα Athener Zeitung, της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα εκδότης-διευθυντής. Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του ξένου Τύπου. Ηταν μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και του έχει απονεμηθεί ο σταυρός της αξίας A΄ τάξεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο (15.30), από το A΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή