Φοροελάφρυνση επιχειρήσεων

Φοροελάφρυνση επιχειρήσεων

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αντικατάστασης των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΔΟΕ, ώστε να περιορίζεται η λογική των εκβιασμών και των απειλών, προέταξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής σε συνάντηση που είχε χθες με νέους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των επαφών του εν όψει των εκλογών με συγκεκριμένα κοινωνικά γκρουπ (έχουν προηγηθεί οι νέοι και ακολουθούν αύριο οι γυναίκες). Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αμαρτωλή περίοδο του Χρηματιστηρίου, αλλά και την εταιρεία Altec για την οποία, ενώ βεβαιώθηκαν από το ΣΔΟΕ εικονικές εξαγωγές ύψους 16 δισ. δρχ., τελικά τιμωρήθηκε με πρόστιμα μόλις πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών, ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι «το ΣΔΟΕ έχει παίξει αμαρτωλό ρόλο, καθώς το 90% των στελεχών του είναι κομματικά όργανα και ενεργούν κατ’ εντολήν του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα και οι πολιτικοί», συμπλήρωσε, «πρέπει να είναι έξω από το Χρηματιστήριο, να θεσπισθούν κανόνες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ανεξάρτητη αρχή. Το Χρηματιστήριο θα πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό αξιοπιστίας. H διαφθορά και η συναλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Οι φόροι

Οσον αφορά το ρόλο του κράτους στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «με τις σημερινές του δομές απέτυχε ως μάνατζερ». Δίνοντας κατ’ ουσίαν το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του κόμματός του, τόνισε ότι οι «φόροι πρέπει να μειωθούν, να είναι γενικά λιγότεροι, αλλά απλώς θα πρέπει… να εισπράττονται». Αναφερόμενος στις φορολογικές ελαφρύνσεις είπε ότι απαιτείται ουσιαστική μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών, μείωση της προκαταβολής φόρου, αντικειμενικοποίηση τού συστήματος, δειγματοληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι, αναβάθμιση του TAXIS και κατάργηση του ΣΔΟΕ με αντικατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο διάλογο που είχε στη συνέχεια με τους νέους επιχειρηματίες, απάντησε στις ερωτήσεις τους και έδωσε διευκρινίσεις σε θέματα που του ζητήθηκαν, ακούγοντας ταυτόχρονα τα παράπονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για τον δημόσιο τομέα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει πιο παραγωγικός και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αξιολογούνται, να επιμορφώνονται και να επιβραβεύονται, να τηρείται η αξιοκρατία και να προχωρήσει η μηχανογράφηση. Σημείωσε ακόμη ότι είναι ανάγκη να σταματήσει η ευνοιοκρατία και η κομματοκρατία στον δημόσιο τομέα, που πολλές φορές ευνοούν τη διαφθορά και μίλησε για αναβάθμιση του ΑΣΕΠ ώστε να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, που οδηγεί σε απώλεια πόρων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και το κράτος να λειτουργεί υποβοηθητικά. Σημασία έδωσε κυρίως στην ανάγκη να μην εμπλέκεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ανοίξει μία επιχείρηση και άφησε να εννοηθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

Το Χρηματιστήριο

Προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία δεν θα πρέπει, όπως είπε, να επηρεάζεται, τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορείς να κάνεις οικονομική πολιτική στηριζόμενος σε μια πιθανή υποτίμηση ή ανατίμηση του νομίσματος και προσέθεσε πως το Χρηματιστήριο θα πρέπει να λειτουργεί ανεπηρέαστα από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της επιχειρηματικότητας των γυναικών, τονίζοντας πως δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν κίνητρα για τις γυναίκες. O κ. Καραμανλής έφερε ως παράδειγμα τη σύζυγό του Νατάσσα, επισημαίνοντας ότι είναι ικανότατη για να προχωρήσει σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά έχει δύο παιδιά -επτά μηνών το καθένα- να μεγαλώσει και θα πρέπει να προσπαθεί να γίνει επιχειρηματίας, να κάνει καριέρα και να διασφαλίσει ταυτόχρονα το εισόδημά της.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στις γυναίκες επιχειρηματίες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

Στην Κύπρο

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων. Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία, ο κ. Καραμανλής πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. T. Παπαδόπουλο με τον οποίο θα κάνει μια γενική επισκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, το οποίο έχει εισέλθει εκ νέου σε κρίσιμη φάση. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τους τέως προέδρους κ. Γ. Κληρίδη και Γ. Βασιλείου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Χριστόφια, καθώς και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει σε Ελληνοπόντιους και Ελλαδίτες, ενώ το βράδυ θα μιλήσει και σε δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. N. Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή