Και τα εθνικά στην προεκλογική μάχη

Και τα εθνικά στην προεκλογική μάχη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H θετική ανταπόκριση της Αγκυρας, μέσω δηλώσεων καλών προθέσεων και χωρίς βεβαίως οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση ως προς την προσφάτως διατυπωθείσα πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρείται από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά με προφανή προεκλογική στόχευση.

Η Νέα Δημοκρατία, διά στόματος του προέδρου της κ. K. Καραμανλή, επισήμανε ότι θέματα, όπως αυτό το οποίο αφορά τον ευαίσθητο χώρο της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την προεκλογική περίοδο. Για να συμπληρώσει, πάντως, ότι ο ίδιος εδώ και ένα χρόνο, έθεσε το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών και κατ’ επέκτασιν των δαπανών γι’ αυτούς, στις επαφές του με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Αλλά και ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι είχε καταθέσει παλαιότερα ανάλογη πρόταση με αυτή την οποία ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική του τώρα εν όψει των εκλογών.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο κ. Γκιουλ χαιρέτισε αυτήν την πρότασή μου», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι από μια τέτοια διμερή συμφωνία στο μέλλον θα προκύψει ένα «πλεόνασμα ειρήνης, το οποίο θα επενδύσουμε στην παιδεία των παιδιών μας». Ως «ιδιαιτέρως θετική και σωστή», χαρακτήρισαν εξάλλου τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας.

«Η δήλωση του κ. Παπανδρέου δείχνει την πολιτική θέληση να λύσουμε ειρηνικά όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», επανήλθε, χθες με νεότερες δηλώσεις του ο κ. A. Γκιουλ, για να προσθέσει: «Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να δαπανάμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας για την ευημερία των λαών μας. Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη προς αυτήν την κατεύθυνση». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Γκιουλ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συμφωνία που πρόκειται άμεσα να υπογραφεί, συμπλήρωσε πως «η δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα χαθεί, ακόμα κι αν το κόμμα της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα».

Η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι σε επίπεδο λεκτικό είναι μια θετική εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι περιμένει την «ουσιαστική και έμπρακτη πολιτική απόφαση, την οποία παρά τις πολλές δεσμεύσεις όλων των τελευταίων ετών δεν την έχουμε δει να υλοποιείται».

«Ο ΣΥπριν από πέντε χρόνια, την περίοδο των μεγάλων σεισμών, είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών. Δυστυχώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να δαπανούν μυθώδη ποσά, δυσανάλογα των οικονομικών τους δυνατοτήτων για οπλικά συστήματα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. N. Χουντής, μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού.

Η αντίδραση Καραμανλή

«Παγίως εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση», δήλωσε από τη Λευκωσία, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής, ο οποίος υπενθύμισε ότι «εδώ και ένα χρόνο σε συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, έχω συζητήσει την προοπτική και τις δυνατότητες περιορισμού των εξοπλισμών». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «αυτά τα θέματα δεν θα τα μετέτρεπα σε αντικείμενο συζητήσεως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου». Στελέχη της Ν.Δ., πάντως, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή δήλωση του κ. Γκιουλ, ο οποίος επεσήμανε ότι κατά την εκτίμησή του «δεν θα χαθεί η ώθηση στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, σε περίπτωση που στις εκλογές νικητής αναδειχθεί το κόμμα της αντιπολιτεύσεως και όχι το ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή