H αποκάλυψη της ανεργίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποκάλυψη της ανεργίας, η προσέγγιση του πραγματικού μεγέθους της, προβληματίζει εντόνως και φέρει στο κέντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τις μεγάλες διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, έπειτα από σιωπή δύο ημερών, αναγκάσθηκε χθες να αποδεχθεί ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφθασαν προχθές τους 506.914, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται στο 12% από 8,9% που αποδέχεται η Στατιστική Υπηρεσία. H αγωνία των νέων και των γυναικών για απασχόληση και τα προσφερόμενα κίνητρα επαύξησαν στον μέγιστο βαθμό τις εγγραφές στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας και να καταδειχθούν οι παραγωγικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι τόσο επιμελώς αποκρυβόμενες πίσω από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το κλίμα πλαστής ευημερίας που μεταδίδει η κυβέρνηση.

Αν αποδεικνύει κάτι η αποκάλυψη της πραγματικής ανεργίας είναι πως το μοντέλο της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής είναι προβληματικό και απαιτεί ριζική αναθεώρηση. H οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνει με όρους διαχείρισης, αλλά στη βάση μιας βαθύτατης μεταρρύθμισης, που θα διαπερνάει το σώμα της οικονομίας και θα εισάγει νέες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, από τη φορολογία και τα δημόσια οικονομικά μέχρι την απελευθέρωση των αγορών και την αγορά εργασίας.

Πρόταση υπό πίεση

Υπό την πίεση της υψηλής ανεργίας, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε χθες από το Λαύριο, κατά τρόπο αποσπασματικό, πως οι απόφοιτοι Λυκείου μέχρι 24 ετών και των AEI μέχρι 29 ετών θα μπορούν να προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις για τετραετή απασχόληση, με πλήρη μισθό και ιατρική περίθαλψη, χωρίς όμως ασφαλιστικές εισφορές. H πρόταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς τυχόν υιοθέτησή της θα μεταφέρει βάρη στα ήδη παραπαίοντα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή