Παρέμβαση Πετσάλνικου στις εκλογές δικαστών

Παρέμβαση Πετσάλνικου στις εκλογές δικαστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και προσπάθεια ποδηγέτησής της αποτελεί για τους δικαστικούς λειτουργούς η ενέργεια του υπουργού κ. Φιλ. Πετσάλνικου να καταθέσει εσπευσμένως τροπολογία με την οποία συντέμνει τη θητεία των αιρετών διοικήσεων σε εννέα, νευραλγικά, δικαστήρια της χώρας, προκειμένου η εκλογή νέων προϊσταμένων να γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές. Συντμήθηκε ειδικότερα -αντί να μετατεθεί- κατά 15 ημέρες η διετής θητεία των αιρετών προϊσταμένων στα δύο Εφετεία της Αθήνας (πολιτικό-διοικητικό), στα έξι Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης (και διοικητικά) και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, που έληγε στις 6 Μαρτίου, παραμονή των βουλευτικών εκλογών. H διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ορίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου (Σάββατο των Απόκρεω), 15 ημέρες νωρίτερα και κατά παρέκκλιση της συνήθους πρακτικής, που επιβάλλει να παρατείνεται κατά μία εβδομάδα η θητεία, όταν συντρέχουν ανυπέρβλητοι λόγοι.

Αποδοκιμασία

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για τη χωρίς προηγούμενο παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, «με την οποία τίθεται υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία και το ανεπηρέαστο από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις». O γ.γ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου χαρακτήρισε στην «K» άστοχη την ενέργεια αυτή, «που υπονομεύει το θεσμό της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και δημιουργεί κακό προηγούμενο για παρεμβάσεις, αν οι διοικήσεις δεν είναι αρεστές στην πολιτική εξουσία». O κ. Αθανασίου επισήμανε πως «αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος κ. Δ. Κυριτσάκης, ο κ. Αθανασίου και τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης διατύπωσαν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος όμως, τις αγνόησε και παρά τη σφοδρή αντίθεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέμενε και η τροπολογία ψηφίστηκε. Σε δριμεία ανακοίνωση της Ενωσης υπογραμμίζεται η ανάγκη μετάθεσης του χρόνου των αρχαιρεσιών για μετά τις εκλογές, για λόγους: «Πρώτον, πρακτικούς, που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Τις ημέρες αυτές προκύπτει ανυπέρβλητο πρόβλημα για τους περισσότερους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς διορίζονται δικαστικοί αντιπρόσωποι και πρέπει να βρίσκονται στον τόπο διορισμού τους. Από την άλλη,τα Πρωτοδικεία έχουν την ευθύνη του διορισμού εφορευτικών επιτροπών, αντικατάστασης μελών κ.ά, τα δε Εφετεία είναι επιφορτισμένα με τους ετεροδημότες. Δεύτερον, συνταγματικής και δικονομικής τάξης, που επιβάλλει την παράταση και όχι τη συρρίκνωση τής θητείας των διοικήσεων, στην περίπτωση που ανυπέρβλητοι λόγοι δεν επιτρέπουν τη διενέργεια αρχαιρεσιών κατά την ημέρα λήξης της θητείας και τρίτον, ηθικούς, διότι ο περιορισμός της θητείας, χωρίς αποχρώντα λόγο, αποτελεί προσβολή για τις εκλεγμένες διοικήσεις, αφού τίθεται υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία και το ανεπηρέαστο από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή