Ευφορία μόνον στο επιτελείο

Ευφορία μόνον στο επιτελείο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτιμούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα κυβερνητικά στελέχη την πρόταση που κατέθεσε προς διάλογο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για τη μείωση της ανεργίας των νέων, αν και συμφωνούν πως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία του εξαγγελθέντος μέτρου. H «ευφορία» που προκάλεσε η πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου έχει άμεση σχέση με την πολιτική της απήχηση: Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ αποκτά ένα σημαντικό όπλο κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς μεγάλος αριθμός ελληνικών οικογενειών αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας στις μικρές ηλικίες. Εξάλλου, το πρόβλημα της ανεργίας ιεραρχείται από τους πολίτες ως το σημαντικότερο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Πάντως, ορισμένα στελέχη παρατηρούν πως ο «αποσπασματικός» χαρακτήρας της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου δημιουργεί προβλήματα αξιοπιστίας για το ΠΑΣΟΚ. Ενώ, παράλληλα, εμφανίζει το κυβερνών κόμμα να έχει τάσεις πολυφωνίας, καθώς μέχρι και χθες το μεσημέρι τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν με διαφορετικούς τρόπους να ερμηνεύσουν την ουσία της πρότασης του υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, ορισμένοι εντός του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν τις επιφυλάξεις τους για την πρακτική αξία του μέτρου. Οπως σημείωναν, λόγω των ιδιομορφιών της ελληνικής αγοράς, όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ πιθανό στην προσπάθεια των ιδιοκτητών για μείωση του εργασιακού κόστους, η πρόσληψη νέων σε ηλικία υπαλλήλων να συνοδευτεί από απολύσεις εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου

Την πρόταση του κ. Παπανδρέου στήριξαν πάντως δημοσίως μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. H υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου την χαρακτήρισε θετική, επικρίνοντας παράλληλα «όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά, χωρίς να την μελετήσουν». H κ. Βάσω Παπανδρέου επανέφερε επίσης παλαιότερη πρότασή της για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, από τον οποίο θα χορηγείται σύνταξη σε απολυμένους άνω των 50 ετών που αδυνατούν να βρουν νέα θέση εργασίας, και πρότεινε τη σύναψη «τοπικών συμφώνων απασχόλησης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής A΄ Αθήνας κ. Χρ. Παπουτσής χαρακτήρισε «θετική και προωθημένη» την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, αλλά ζήτησε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι «τα συντάξιμα χρόνια αυτών των ανθρώπων δεν θα πάνε χαμένα». Τέλος, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας ανέφερε πως η παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου συνιστά «τομή», όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή