Ν.Δ.: κερκόπορτα κατά της εργασίας

Ν.Δ.: κερκόπορτα κατά της εργασίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ομοβροντία δηλώσεων απάντησε χθες η Ν.Δ. στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για τον περιορισμό της ανεργίας των νέων. «Ανεδαφική», «επιπόλαιη», «καινοφανής», μέχρι και «προσβλητική για την πολιτική ηθική», είναι μερικά μόνο, από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της Ρηγίλλης για να απαξιώσουν πλήρως την επίμαχη εισήγηση. O δε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς επισήμανε και μία άλλη πτυχή της πρότασης, τονίζοντας ότι ελέγχεται και από συνταγματικής άποψης, καθώς και ότι ανοίγει «κερκόπορτα» για την κατοχύρωση της ανασφάλιστης εργασίας.

Ο γ.γ. της K.O. κ. Δημ. Σιούφας δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου προτού ακόμη αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις που δείχνουν άκρατο λαϊκισμό και παντελή άγνοια των προβλημάτων των πολιτών». Πιο αναλυτικός ήταν ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος ανέλαβε και το τεχνικό μέρος της πολιτικής αποδοκιμασίας του κ. Παπανδρέου. Σε εκτενή του ανακοίνωση ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., αφού χαρακτήρισε την πρόταση «εντελώς απροετοίμαστη και επικίνδυνη», υποστήριξε ότι ενδεχόμενη εφαρμογή της όχι μόνο δεν ενισχύσει την απασχόληση, αλλά θα επιφέρει επιπλέον απολύσεις. Και τούτο, όπως ανέφερε, διότι «αν προσληφθούν νέοι κάτω των 29 ετών ανασφάλιστοι σε επιχειρήσεις, αυτομάτως θα επιβαρύνουν τις εισφορές που θα έχουν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι σε αυτές, γεγονός που θα προτρέψει τις εταιρείες να απολύσουν πιθανώς τους άνω των 30 ετών, καθώς θα τους είναι στο εξής ασύμφοροι».

Επιπλέον, ο κ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι «θα τεθούν κατ’ ουσίαν σε διαρκή νομική ομηρεία όλες οι επιχειρήσεις, καθώς θα εργάζονται σε αυτές ανασφάλιστοι πολίτες» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι η εισήγηση «ελέγχεται και από συνταγματικής απόψεως». Εθεσε δε ευθέως στον κ. Παπανδρέου το ερώτημα «πώς θα αντέξουν τα ήδη υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία το επιπλέον κόστος», ενώ προέβλεψε ότι «με το άλλοθι τής δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, μπορεί να ανοίξει η κερκόπορτα μιας εργασίας χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα». Πλήρως καταδικαστική ήταν, τέλος, η δήλωση και του κ. Γ. Αλογοσκούφη, που μίλησε για «καινοφανή θεωρία» και υπενθύμισε ότι ο κ. Καραμανλής έχει ήδη προτείνει ένα αποτελεσματικό μέτρο, που προβλέπει να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για φορολογικούς λόγους οι νέοι 18-29 ετών.

Εβερτ: Ασυγχώρητη επιπολαιότητα

«Επιπόλαιη πρόταση που δεν συγχωρείται σε ανθρώπους, που φιλοδοξούν να ηγηθούν της χώρας», χαρακτήρισε την εισήγηση Παπανδρέου και ο κ. Μιλτ. Εβερτ. Οπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. «από την ώρα που ο εργοδότης θα γνωρίζει ότι προσλαμβάνοντας έναν νέο δεν θα επιβαρύνεται με το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, θα φροντίσει να απολύσει έναν ήδη εργαζόμενο στην επιχείρησή του που του κοστίζει περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή