ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΗ TOY Γ.Γ. ΓΙΑ TO ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ανάν: Περιμένω να ακούσω τη θέση της Τουρκίας

Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν έχουν φθάσει στο σημείο που να επιτρέπουν την εμπλοκή του για την επανέναρξη των συνομιλιών προέβη χθες ο γ.γ. του OHE κ. Κόφι Ανάν, επιρρίπτοντας εμμέσως τη σχετική ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε χθες η τοποθέτηση του κ. Ανάν, όσον αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών μετά τη συνάντηση που είχε στη Γερμανία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Γιόσκα Φίσερ. Η δήλωση έχει ως εξής:  «Πράγματι, συζητήσαμε το Κυπριακό. Συζητήσαμε το ζήτημα για την επανένωση του νησιού. Κατέστησα σαφές στον καλό μου φίλο, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι οι καλές μου υπηρεσίες είναι ακόμα διαθέσιμες, δεδομένου ότι τα μέρη θα δείξουν την ετοιμότητα και τη βούλησή τους να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να διευθετήσουν τις διαφορές τους. Οπως γνωρίζετε, είχαμε κάνει προτάσεις στις πλευρές πέρυσι. Εκείνη η πρόταση (σχέδιο) είναι ακόμη στο τραπέζι και λαμβάνω ενδείξεις απ’ όλους τους ενδιαφερομένους ότι ίσως να επιθυμούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο στάδιο όπου θα εμπλεκόμουν εγώ προσωπικά. Εχω ακούσει από το ένα από τα μέρη και περιμένω να δω τι θα ακούσω από τα άλλα. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον πρωθυπουργό Ερντογάν κατά τις επόμενες μέρες».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Συμφωνίες με τον Λίβανο

Συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Χθες το βράδυ, ο κ. Στεφανόπουλος είχε συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του στρατηγό Εμίλ Λαχούντ, ενώ υπεγράφησαν και τρεις συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, των οδικών μεταφορών και της γεωργίας. Σήμερα, ο Ελληνας πρόεδρος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ναμπίχ Μπέρι όσο και με τον πρωθυπουργό κ. Ραφίκ Χαρίτι, οι οποίοι αποτελούν κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στο ευαίσθητο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το οικονομικό φόρουμ, που θα εγκαινιάσουν οι δύο πρόεδροι σήμερα το πρωί και στο οποίο θα συμμετάσχουν δεκάδες Ελλήνων επιχειρηματιών.

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Αντίδραση Ν.Δ. για Ολυμπιακή

Την απόφασή της να μη μετάσχει εφεξής σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που συζητούν νομοσχέδια εάν η κυβέρνηση δεν προτάξει τη συζήτηση της πορείας της Ολυμπιακής Αεροπορίας βάσει του άρθρου του Κανονισμού της Βουλής 41A, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Νέα Δημοκρατία, διά του κ. Γ. Γιακουμάτου, κατά τη συζήτηση του «μίνι ασφαλιστικού». H αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει εδώ και καιρό την εν λόγω διαδικασία αλλά ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση, γεγονός που πάντως μάλλον αποτελεί την αφορμή γι’ αυτήν την αντίδραση παρά την ουσία. Είχε προηγηθεί το πρωί η καταγγελία του συντονιστή Ανάπτυξης κ. Γ. Σαλαγκούδη για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τους εμπορευματικούς σταθμούς, το οποίο υπάγεται στις αρμοδιότητες της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων. Επειδή όμως η συγκεκριμένη επιτροπή έχει να συζητήσει τρία νομοσχέδια, ελήφθη η απόφαση το εν λόγω νομοσχέδιο να ενταχθεί στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου. Οι βουλευτές-μέλη όμως της δεύτερης επιτροπής δεν ασχολούνται με ζητήματα Μεταφορών και επομένως, όπως είπε ο κ. Σαλαγκούδης, δεν είναι σε θέση να ελέγξουν και να κρίνουν τις διατάξεις.

ΑΠΟ ΤΟΠΡΟΕΔΡΟ TOY ΣΥΝ

Αιχμές για τη στάση Τσοβόλα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Κωνσταντόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημ. Τσοβόλας σχετικά με τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς σημειώνοντας ότι επί δυόμισι χρόνια μετέχουμε στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις, χωρίς αφορισμούς, χωρίς αποκλεισμούς. «Ολοι όσοι πήγαμε εκεί», πρόσθεσε, «φτιάξαμε τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ως εκλογικό ενωτικό ψηφοδέλτιο. Από εκεί και πέρα η πράξη μιλάει από μόνη της, γιατί εμείς κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα. Μακάρι να το έκαναν όλοι», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, αφήνοντας έτσι αιχμές για τη στάση του ΔΗΚΚΙ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ H ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Η K.E. στο κόμμα Παπαθεμελή

Τη σύνθεση της προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής της ανακοίνωσε χθες η «Δημοκρατική Αναγέννηση» του κ. Στέλιου Παπαθεμελή. Γραμματέας της K.E. ορίσθηκε ο κ. Γιάννης Γραμματικάκης, καθηγητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ, εκπρόσωπος Τύπου, ο πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας και δημοσιογράφος κ. Μανώλης Μιλιαράκης. Μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Χατζηφώτης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Αλιπράντης Νικήτας, καθηγητής του Παν/μίου των Βρυξελλών, Νικόλαος Ματσούκας, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ευταξίας, καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών και η κ. Μαρία Δελιβάνη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή