H Ευρώπη οδηγεί στην ευημερία

H Ευρώπη οδηγεί στην ευημερία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O δρόμος της Ευρώπης οδηγεί στη δικαιοσύνη και την ισονομία, την ασφάλεια και την ισονομία» δήλωσε ο κ. K. Καραμανλής από το χωριό Πύλα στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, όπου συνυπάρχουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι «δουλεύουμε για έναν εφικτό στόχο». Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την Πύλα, περπάτησε στο χωριό και συνομίλησε με κατοίκους και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους. «Εδώ, καθημερινά», τόνισε, «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φέρνουν το όραμα μια επανενωμένης και ελεύθερης Κύπρου πιο κοντά στην υλοποίησή του. O κόσμος αλλάζει. H Κύπρος δεν μπορεί να μείνει μαζί του».

Στο «τουρκικό καφενείο» του χωριού ο κοινοτάρχης των Τουρκοκυπρίων Αχμέτ Σακαλί ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να συμβάλει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ώστε να υπάρξει ειρήνη και να ενωθεί το νησί. O κ. Καραμανλής σχολίασε «τα πάτε καλά και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το μέλλον. Ολοι ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και τώρα με την Ευρώπη υπάρχουν ευκαιρίες για όλους. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω».

Με Ελληνοκύπριους

Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, στην οποία τον υποδέχθηκαν θερμά Ελληνοκύπριοι. O διευθυντής του δημοτικού σχολείου κ. Γ. Δημοσθένους του είπε ότι «περιμένουμε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από εσάς, μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, να υπογράψετε τα έγγραφα της συνθήκης για την επανένωση της πατρίδας μας». O κ. Καραμανλής άναψε κερί στην εκκλησία, η οποία έχει χτιστεί και με δαπάνες της ελληνικής Βουλής. Επισκέφθηκε επίσης το τζαμί, όπου ο ιμάμης τον ενημέρωσε για τη συμβίωση μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Στην επίσκεψή του στο φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, οι άνδρες της αστυνομικής δύναμης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το παράδειγμα που δίνει η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σημείωσαν πως δεν υπάρχουν προβλήματα και όταν τον ρώτησαν για τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους στην Ελλάδα, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «θα τις κερδίσουμε.

Φύτευσε, τέλος, συμβολικά μια ελιά στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, τονίζοντας ότι ο τόπος αυτός δίνει το παράδειγμα που πρέπει να μιμηθούν όλοι, για μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Στο ελληνικό καφενείο του χωριού συνέφαγε έχοντας στο πλευρό του τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο κοινοτάρχη και μετά το τέλος της επίσκεψής του. Νωρίτερα συναντήθηκε στη Λευκωσία με αρχηγούς των κομμάτων και επισκέφθηκε τη Δερύνεια, όπου από το παρατηρητήριο είδε με τα κιάλια την κατεχόμενη Αμμόχωστο και το τουρκικό φυλάκιο, όπου δολοφονήθηκε ο Ισαάκ Ισαάκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή