H μεγάλη στιγμή του Κώστα Μητσοτάκη

H μεγάλη στιγμή του Κώστα Μητσοτάκη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισός αιώνας κοινοβουλευτικής παρουσίας, δεκαοκτώ εκλογές με την ψήφο του λαού, μια σειρά από υπουργικά αξιώματα και μια πρωθυπουργική θητεία άφησε πίσω του ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός άνδρας, ο Νέστωρ του κοινοβουλευτισμού, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που χθες ανακοίνωσε την απόφασή του να παραμείνει εκτός Κοινοβουλίου, αλλά όχι εκτός πολιτικής!

Με φωνή παλλόμενη από συγκίνηση αλλά με τον γνωστό, αργό αλλά ευκρινή και σαφή λόγο, με τις λέξεις να βγαίνουν μια – μια, σε μια μοναδική καδένα – θητεία στα ύπατα αξιώματα της πολιτικής ζωής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μεγάλη του απόφαση και συνάμα παραίνεση προς άλλους.

– Εγώ θα δώσω το παράδειγμα. Πιστεύω βαθύτατα στην ανάγκη της ανανέωσης. Και είμαι πεπεισμένος ότι η αποχώρησή μου από το Κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει τη μεγάλη μας παράταξη να κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το οποίο οδήγησε στην εξουσία το 1989. Ορθιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, εμφανώς συγκινημένη η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη, όρθιοι όλοι στην αίθουσα, χειροκροτούσαν ρυθμικά, φωνάζοντας το όνομά του. Και ήταν χειροκρότημα επιδοκιμασίας και θαυμασμού, χειροκρότημα εμπιστοσύνης και αγάπης, από ένα κόσμο που αναγνώριζε, μ’ αυτόν τον απλό τρόπο, την προσφορά του ηγέτη, του ανθρώπου που τηρεί τον λόγο που δίνει, που δεν «μασάει» τα λόγια του, που αύριο θα συνοδεύσει τον πρόεδρο του κόμματός του στην περιοδεία του στο «δικό του νησί», την Κρήτη.

– H κοινωνία, στο σύνολό της, ζητάει την ανανέωση κι αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε σύμπτωση. Αλλά η ανανέωση δεν εξαντλείται μόνο σε πρόσωπα. Εξαρτάται από τις νέες ιδέες που φέρνει κανείς στην πολιτική, από τις καινούργιες πολιτικές που τολμά να προωθήσει. H ανανέωση απαιτεί γενναιότητα και τόλμη, είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας με νόημα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην μεγάλη απόφαση, χτυπώντας ταυτόχρονα και το «καμπανάκι» για άλλους. «H καθημερινότητα της Βουλής με βαραίνει πλέον και φυσικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραμείνει βουλευτής με μειωμένη κοινοβουλευτική παρουσία», είπε, καταδεικνύοντας το μέγεθος της ευθύνης που φέρει ένας πρώην πρωθυπουργός και υπεύθυνος πολιτικός άνδρας.

– H Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη, στην οποία η Ελλάδα οφείλει πολλά. Είναι η μεγάλη Φιλελεύθερη Δημοκρατική Παράταξη, που καλύπτει τον χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου και φθάνει μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς. Ενα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα που δεν ταυτίζεται με κανέναν αρχηγό, είπε ο τ. πρωθυπουργός, που στη συνέχεια ζήτησε απ’ όλους να συνδράμουν τον αγώνα του κόμματος προς την εκλογική νίκη. «Ολοι μαζί για την Ελλάδα που μπορούμε. Ολοι μαζί θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει. Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», είπε ο αειθαλής, όρθιος και ευθυτενής Κώστας Μητσοτάκης, θυμίζοντας το στίχο του ποιητή αλλά και τη μουσική του Μίκη, τον οποίο συμπεριέλαβε στην κυβέρνησή του ως υπουργό, σε μια μοναδική για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά συνεργασία!

Κι ο Κώστας Καραμανλής, φανερά συγκινημένος, ασπάσθηκε τον «Ψηλορείτη» του φιλελεύθερου χώρου και, απευθυνόμενος στα μέλη της K.E είπε: «Δεν είναι εύκολη η απόφαση για έναν ηγέτη που συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά στον τόπο και τη Δημοκρατία. Αφήνετε, κ. πρόεδρε, ισχυρές παρακαταθήκες και μπορείτε για πολλά χρόνια, ως έφηβος, να δίνετε μάχες. Σας διαβεβαιώ, κ. πρόεδρε, ότι όλοι μας στηριζόμαστε στην έμπειρη γνώμη, στη συμβουλή και στην ενεργό συμμετοχή σας».

Η αίθουσα του «Νοβοτέλ» αντηχούσε επί ώρα από τα χειροκροτήματα. Είναι βέβαιο ότι ο Κώστας Μητσοτάκης θα είναι «παρών» και σ’ αυτές τις εκλογές. Από αύριο, αρχίζει τον δικό του προεκλογικό αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή