Να αναδείξουμε την ουσία των προβλημάτων

Να αναδείξουμε την ουσία των προβλημάτων

6' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΠΑΣΟΚ θα αναγκασθεί να μιλήσει συγκεκριμένα. Ζούμε στην εποχή του συγκεκριμένου και οι πολίτες αξιώνουν να ακούσουν πώς σχεδιάζουμε να κυβερνήσουμε», τονίζει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στην «K», υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό, την πεποίθησή του ότι θα επιστρέψει η πολιτική ζωή στην ουσία των προβλημάτων και στην προβολή ουσιαστικών θέσεων. «H δύναμη της εικόνας και υπερπροβολή ασήμαντων πολιτικά γεγονότων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν βοηθά την αντιπαράθεση προγραμμάτων και ιδεών», τονίζει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι «εμείς έχουμε πολιτικό λόγο και θέσεις. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί να υποκαταστήσει την ουσία της πολιτικής με την επικοινωνία». Ωστόσο, παραδέχεται πως μέσα σε αυτό το επικοινωνιακό τοπίο «δεν έχει ακόμη κατορθώσει η Νέα Δημοκρατία να προσανατολίσει πλήρως τη συζήτηση στην ουσία της πολιτικής». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολίτες πείθονται με επίθετα και ωραιοποιημένες εικόνες. Οι πολίτες, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, πείθονται μόνον με επιχειρήματα. Ετσι θεωρώ, προσθέτει, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα σταθμίσει τα πραγματικά γεγονότα και θα αποφασίσει με τη λογική και όχι με το συναίσθημα».

– Κατά πόσο στη Νέα Δημοκρατία έχετε προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αυτό που ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει απευθυνόμενος προς τους νέους «συνδιαμόρφωση πολιτικής του μέλλοντος»;

– Θα πρέπει, καταρχάς, να επισημάνουμε ότι η ανάγκη να κάνουμε την πολιτική πιο ελκυστική, προσελκύοντας πολίτες και κυρίως νέους, που σήμερα απέχουν από τα κοινά, είναι έντονη τα τελευταία χρόνια και δεν αφορά ένα κόμμα, αλλά την πολιτική στο σύνολό της. Θα είχε αξία να αναλύσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη δυσμενή πραγματικότητα, αλλά σήμερα προέχει να εργαστούμε προκειμένου να την ανατρέψουμε. Και αυτό δεν γίνεται με φραστικά σχήματα εντυπώσεων. Χρειάζεται, κυρίως, αποτελέσματα από τις ασκούμενες πολιτικές και αντιστοιχία λόγων και έργων προκειμένου να αποκατασταθεί πρώτα απ’ όλα η εμπιστοσύνη των πολιτών για την πολιτική και τους πολιτικούς. Μόνο έτσι θα συνδιαμορφώσουμε επί της ουσίας την πολιτική του μέλλοντος. Εάν πράγματι δεν οδηγηθούμε σε μία ανοιχτή κοινωνία συμμετοχής και αλληλεγγύης, ανάλογες τοποθετήσεις κρίνονται ως προεκλογικά πυροτεχνήματα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν προέρχονται από τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας.

Οι πολίτες θέλουν επιχειρήματα

– Πόσο πιθανή θεωρείτε την απόλυτη ανατροπή σκηνικού στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές; Πιστεύετε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης και ειδικότερα η τηλεόραση, βοηθούν σε αυτή την ανατροπή, δημιουργώντας ένα πλασματικό αποτέλεσμα που ώς ένα βαθμό, είναι προϊόν ψυχολογικής πίεσης;

– Δεν υπάρχει, νομίζω, κανείς που να αμφιβάλλει για το βαθμό που τα ΜΜΕ επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η επιρροή αυτή κρίνεται σημαντικά αυξημένη. Σε καμιά περίπτωση, όμως -και θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος σε αυτό- δεν υποκαθιστούν τις πολιτικές διαδικασίες, ούτε την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που ήδη αναπτύσσεται. Και η δική μας προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί ακριβώς σε αυτό. Να οδηγήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα πέραν της εικόνας, έτσι ώστε να γίνουν ξεκάθαρες στους πολίτες οι θέσεις της κάθε πλευράς. Εχω πει πολλές φορές ότι ζούμε την εποχή του συγκεκριμένου. Τα επίθετα και οι ωραιοποιημένες εικόνες δεν πείθουν. Οι πολίτες πείθονται μόνο με επιχειρήματα.

– Ποια νομίζετε ότι είναι τα μεγάλα πολιτικά όπλα της Ν.Δ. τα οποία πρέπει να προτάξει στην πορεία προς τις εκλογές;

– Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έκανε φανερό και στον τελευταίο πολίτη αυτό που εδώ και χρόνια επισημαίνουμε: Οτι, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «όλοι το ίδιο είναι», υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό χάσμα μεταξύ μας. Είναι, θεωρώ, γνωστό σε όλους ότι εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί σε θέσεις και πολιτικές, που ιδεολογικά πολέμησε τα προηγούμενα χρόνια. Μιλώ για την ελεύθερη οικονομία, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τα μη κρατικά πανεπιστήμια κ.λπ. Είδαμε πρόσφατα τον κ. Παπανδρέου να υιοθετεί την πάγια θέση μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθώντας να την παρουσιάσει ως δική του πολιτική καινοτομία. Αυτό ακριβώς, λοιπόν, πρέπει να προτάξουμε κ. Ταμπακόπουλε. Τις πολιτικές μας διαφορές. Τις διαφορές στην πολιτική φυσιογνωμία, στη νοοτροπία και στο τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σύγχρονη διακυβέρνηση της χώρας. Μια νέα διακυβέρνηση που δεν αρχίζει και τελειώνει σε διαχειριστικές λογικές. Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, να αναδείξουμε αυτές τις διαφορές, οδηγώντας τον αντίπαλο στο πεδίο της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης που θα έχει ως βάση την ουσία και το περιεχόμενο.

Η ευθύνη του Γ. Παπανδρέου

– Πόσες πιθανότητες δίνετε στο σενάριο που θέλει τους Ελληνες ψηφοφόρους να ξεχνούν εύκολα τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους και να ελπίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επιλύσει με μιας τα προβλήματα; Θεωρείτε ότι οι ψηφοφόροι συνδέουν τον κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που αυτό εφάρμοσε τα τελευταία οκτώ χρόνια; Πιστεύετε ότι τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την πολιτική αυτή;

– Κάθε νοήμων πολίτης πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα. Δεν ισχύει επειδή το λέει η Ν.Δ., αλλά προκύπτει από το πολιτικό παρελθόν του κ. Παπανδρέου. Υπήρξε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και άρα είναι συνυπεύθυνος. Πέραν, όμως, της θεσμικής ευθύνης ως υπουργού, υπάρχει και η ουσιαστική ευθύνη. Ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε διαφώνησε με τις επιλογές της κυβέρνησης και ουδέποτε διατύπωσε μία διαφορετική άποψη για κάποιο από τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, αντιλαμβάνομαι την προσδοκία που δημιουργεί η αλλαγή. Θεωρώ, όμως, ότι όταν περάσουν οι πρώτες εντυπώσεις, η προσδοκία μπορεί να στηριχθεί μόνο στην αντικειμενική αλήθεια. Οπότε δεν πρέπει να υποτιμούμε τόσο εύκολα τη νοημοσύνη τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα σταθμίσει τα πραγματικά γεγονότα και θα αποφασίσει με τη λογική και όχι με το συναίσθημα.

– Ποια είναι η γνώμη σας για την επιστροφή των εκτός της Ν.Δ. ευρισκόμενων στελεχών; Πιστεύετε ότι η επιστροφή τους θα δώσει νέα δυναμική;

– Η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση κατά τη μάχη είναι δεδομένο ότι ωφελεί. Εχουμε απέναντί μας ένα κόμμα που αποδεδειγμένα, πλέον, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Θα απαρνηθεί το παρελθόν του, θα αλλάξει συντριπτικά τον πολιτικό του λόγο και θα προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει για την απόφαση της διαδοχής, έστω κι αν έγινε ερήμην του. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε και κυρίως να αποκλείουμε στελέχη που συντάσσονται στις κοινές μας επιδιώξεις. Χρειάζεται η προσφορά και οι δυνάμεις όλων.

Η μάχη των εκλογών

– Σε ποια πεδία νομίζετε ότι δίνεται η μάχη των εκλογών; Στο πεδίο των εντυπώσεων μέσω της επικοινωνιακής πολιτικής ή στο πεδίο της ουσίας της πολιτικής με βάση τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων;

– Δεν σας κρύβω ότι δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να προσανατολίσουμε πλήρως τη συζήτηση στην ουσία της πολιτικής. Η δύναμη της εικόνας και η υπερπροβολή «ασήμαντων» πολιτικά γεγονότων, έχει δημιουργήσει μία κατάσταση που δεν βοηθά την αντιπαράθεση προγραμμάτων και ιδεών. Θεωρώ, όμως, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να μιλήσει συγκεκριμένα. Ζούμε την εποχή του συγκεκριμένου και οι πολίτες αξιώνουν να ακούσουν πως σχεδιάζουμε να κυβερνήσουμε. Δεν παραβλέπω καθόλου τη δύναμη της εικόνας, αλλά σε αυτή την προεκλογική περίοδο πιστεύω ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Θα ενισχύσει ή θα μειώσει την πολιτική ουσία και το περιεχόμενο που θα προβάλουμε προς τους πολίτες. Εμείς έχουμε πολιτικό λόγο κι έχουμε και θέσεις. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να υποκαταστήσει την ουσία της πολιτικής με την επικοινωνία.

– Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Κώστα Καραμανλή. Αναλαμβάνετε, ρόλο προκειμένου να επαναληφθεί η επικοινωνιακή επιτυχία του 2000;

– Η παράταξη με τίμησε με τη θέση στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θα πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η προσφορά δεν είναι ζήτημα ρόλων, αλλά συμμετοχής. Ολοι μας έχουμε να προσφέρουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις που του αναλογούν. Στην επικοινωνία, για παράδειγμα, που με ρωτάτε, δεν μπορούμε απλώς να επαναλάβουμε την επιτυχία του 2000. Μπορούμε πολύ περισσότερα. Με δεδομένο ότι θα έχουμε απέναντί μας έναν αντίπαλο που φαίνεται να επιθυμεί ήπιο κλίμα, έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε μία σύγχρονη πολιτική αντιπαράθεση, που δεν θα στηρίζεται σε στείρους διαχωρισμούς του παρελθόντος, αλλά θα βρίσκεται προσανατολισμένη στο αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή