Κράτος – βαρίδι που οφείλουμε να αλλάξουμε

Κράτος – βαρίδι που οφείλουμε να αλλάξουμε

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επισήμανση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επιβάλλεται να μεταφέρει τα κεκτημένα της διακυβέρνησης Σημίτη στους απλούς πολίτες προβαίνει σε συνέντευξη προς την «K» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης. «Να κάνουμε το πολιτικό αποτέλεσμα πιο ανθρώπινο και πιο εξατομικευμένο. Αυτό ξεκίνησε ήδη. O Γιώργος Παπανδρέου φέρνει την πολιτική κοντά στον πολίτη», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Φλωρίδης. Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που προαναγγέλλει ανατροπές τής έως τώρα ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και του μοντέλου διακυβέρνησης, σημειώνει ότι προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι η δραστική αναδιοργάνωση του κράτους, «απορρίπτοντας το κράτος – βαρίδι». Ενώ, επισημαίνει επίσης, ότι «χρειάζεται διαρκής και ζωντανή αυτοκριτική για τα λάθη και τις ελλείψεις μας και ανελέητος πόλεμος στη διαφθορά και τις όποιες καθεστωτικές συμπεριφορές». Τέλος, ο κ. Φλωρίδης που εμφανίζεται αισιόδοξος ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα ανακάμψει και σε γεωγραφικές περιοχές και κοινωνικά στρώματα, όπου στην παρούσα φάση η Ν.Δ. έχει σαφές προβάδισμα, σημειώνει πως η κοινωνία απαιτεί την ανανέωση και στα πρόσωπα, αλλά και ότι «μπορεί η ίδια να την επιβάλει».

– Ο κ. Γ. Παπανδρέου στις έως τώρα δημόσιες εμφανίσεις του αφήνει να εννοηθεί πως έχει τη βούληση να ανατρέψει πτυχές τής έως τώρα ασκούμενης πολιτικής. Σε ποιους τομείς θα πρέπει κατά την άποψή σας να υπάρξουν ανατροπές;

– Ζούμε ημέρες πολλών θετικών ανατροπών. Σε προσεγγίσεις, σε νοοτροπίες, σε προτάσεις. Ζούμε ένα κλίμα επαναπροσδιορισμού, που τροφοδοτείται από τις ερωτήσεις που απευθύνει η κοινωνία. Η συμβολή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτή την εξέλιξη είναι καθοριστική. Η χώρα έχει πετύχει σημαντικές κατακτήσεις, αποκτώντας ισχυρή και ασφαλή θέση στο διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας ταυτόχρονα σταθερή οικονομία και συνεκτική κοινωνία. Τι χρειάζεται να αλλάξει; Χρειάζεται να μεταφερθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά το συνολικό εθνικό κεκτημένο της διακυβέρνησης Σημίτη στον απλό πολίτη. Να κάνουμε το πολιτικό αποτέλεσμα πιο ανθρώπινο και πιο εξατομικευμένο. Αυτό ξεκίνησε ήδη. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει την πολιτική κοντά στον πολίτη.

Δημοκρατία και στην κοινωνία

– Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε τις απαιτούμενες αλλαγές;

– Χρειάζεται να αναπτύξουμε τη δημοκρατία όχι μόνο στην πολιτική ζωή, αλλά και στην κοινωνία και στην οικονομική δράση. Πράγμα που σημαίνει συμμετοχή, ίσες ευκαιρίες, απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων, αλλά και διαβούλευση, συνεργασία και συνευθύνη. Χρειάζεται να δούμε τη δραστική αναδιοργάνωση του κράτους, απορρίπτοντας το κράτος – βαρίδι. Τέλος, χρειάζεται να προωθήσουμε μια σύγχρονη «εμπροσθοβαρή» αντίληψη για την κοινωνία που θα δίνει έμφαση στην έγκαιρη κοινωνική πολιτική για τους νέους.

– Δεν είναι «δεσμευμένος» ο προγραμματικός λόγος του κ. Γ. Παπανδρέου από τη Χάρτα Σύγκλισης και το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί πριν δρομολογηθούν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ;

– Η Χάρτα Σύγκλισης έχει σαφείς και μετρήσιμους στόχους που αντέχει η οικονομία και χρειάζεται η κοινωνία. Θα ενσωματωθεί οργανικά στο συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο. Πάντως, δεν έχουμε ακούσει ακόμη κριτική επί της ουσίας για τη Χάρτα Σύγκλισης. Η Ν.Δ. προσπαθεί απλώς να την αποδυναμώσει με αντιφατικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς.

– Εχετε σχετικά μακρά θητεία στο υπουργείο Οικονομικών. Εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, ή να την αλλάξει;

– «Ιδια πολιτική» θα προϋπέθετε ίδιες συνθήκες, δηλαδή ίδια προβλήματα και περιβάλλον, ίδιους στόχους. Το 1996 και το 2000 είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, τον μεγάλο στόχο της ΟΝΕ, το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών. Παρά τα προβλήματα και τις επιμέρους ελλείψεις, αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν. Εχουν μπει καλά θεμέλια. Σήμερα μπορούμε και πρέπει να πούμε: Εμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Απελευθέρωση των δυναμικών παραγωγικών δυνάμεων μέσα από την εμπέδωση κανόνων. Χτύπημα της γραφειοκρατίας. Διεύρυνση πλευρών του κοινωνικού κράτους. Με δύο λόγια, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στην ευκαιρία και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην οικονομική δράση.

Τέσσερα σημεία – «κλειδιά»

– Και τι θα σήμαινε αυτό σήμερα;

– Τέσσερα είναι τα σημεία – κλειδιά:

1. Η εισαγωγή της γνώσης ως τον αποφασιστικό συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας: δηλαδή αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, κατάρτιση και επιμόρφωση, διάδοση της έρευνας, ένταξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή.

2. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας: δηλαδή βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εμπέδωση και τήρηση κανόνων. Ακόμη, ενίσχυση της ασφάλειας των επενδύσεων με την ειρήνευση της περιοχής.

3. Αντιμετώπιση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης: η επένδυση στη γνώση οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα της εργασίας, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη συσσώρευση πλούτου και μόνο με αυτό τον συνδυασμό έχουμε γερά θεμέλια για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

4. Ενα νέο σαφές πλαίσιο συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων. Με μία κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί τη συμπόρευση και δεν θα πυροδοτεί την αντιπαράθεσή τους.

– Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αίτημα για ανανέωση. Πόσο πειστικοί μπορεί να είστε όμως, όταν αποχωρεί μεν ο κ. Σημίτης, αλλά όλα τα λεγόμενα «ιστορικά στελέχη» εμφανίζονται να παραμένουν στην πρώτη γραμμή;

– Ανανέωση σημαίνει πρωτευόντως ανανέωση της πολιτικής πρότασης και μάλιστα της κοινωνικής αναφοράς της. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού έπεται, και πάντως δεν μπορεί να εξαντλείται π.χ. σε επανεγγραφές ήδη «δικών μας», ούτε σε παραμερισμούς στελεχών χάριν της «εικόνας». Οφείλει να είναι δημοκρατική και πολιτική διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία απαιτεί ανανέωση και στα πρόσωπα και μπορεί η ίδια να το επιβάλει.

– Αρκεί η ανανέωση ή απαιτείται και αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης που ακολουθήθηκε την περασμένη οκταετία;

– Ορθώς υπάρχει το αίτημα για νέο μοντέλο. Η χώρα χρειάζεται νέες απαντήσεις. Προτείνουμε: οριστική υπέρβαση του κομματισμού. Ανατροπή της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών. Δίαυλους προσπέλασης και συμμετοχής του πολίτη στα θέματα δημόσιας δράσης. Οι κρατικοί και κυβερνητικοί θεσμοί, όργανα διευκόλυνσης και εξυπηρέτησής του. Αντίληψη αυτοδιόρθωσης και αποδοχής της κριτικής των πολιτών στις κυβερνητικές επιλογές. Συνθέσεις και ευρεία συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις. Δημιουργικές διαφωνίες των κομμάτων χωρίς μιζέρια και μηδενισμό.

Οι αλλαγές στο κόμμα

– Εχουν ήδη προαναγγελθεί σημαντικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα. Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν αυτές, κατά την άποψή σας;

– Προσβλέπω σε ένα κόμμα ανοιχτό στον παλμό της κοινωνίας. Στις πολύχρωμες ιδέες της. Ενα κόμμα που θα απορρίπτει τους γραφειοκρατικούς εναγκαλισμούς με το κράτος. Σε αυτήν την προοπτική χρειάζεται διαρκής και ζωντανή αυτοκριτική για τα λάθη και τις ελλείψεις μας. Ανελέητο πόλεμο στη διαφθορά και τις όποιες καθεστωτικές συμπεριφορές. Να έρθει και στο κομματικό προσκήνιο η φρεσκάδα της συμμετοχικής δημοκρατίας, που μπορεί να δημιουργεί και να ελέγχει, να εγγυάται και να απορρίπτει. Τα κόμματα πρέπει να είναι μορφωτικοί οργανισμοί και όργανα παραγωγής πολιτικής. Να απορρίψουμε την παλαιοκομματική νοοτροπία της ατολμίας και των διευθετήσεων κορυφής. Να απορρίψουμε την πελατειακή χειραγώγηση. Να υποστηρίξουμε τη στρατηγική αποσαφήνιση κάθε πολιτικής.

Ειλικρινής ο αυτοκριτικός μας λόγος

– Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, που επιβεβαιώνεται και από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, πως στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές καθώς και στις μεγαλύτερες ηλικίες, το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που παρατηρούνται στην υπόλοιπη χώρα. Πώς ερμηνεύετε αυτό το φαινόμενο και με ποιες προτάσεις είναι δυνατόν να αντιστραφεί;

– Η πρόσφατη αναζωογόννηση της σχέσης μας με τον λαό είναι αμοιβαία, δεν είναι μονομερής. Ούτε πρόσκαιρη. Στον προεκλογικό διάλογο μαζί του, έχουμε θέσει ανοιχτά την αποτίμηση της πορείας μας, ειδικά σε σχέση με τον κόσμο της περιφέρειας, τον αγροτικό πληθυσμό και την τρίτη ηλικία. Δουλέψαμε γι’ αυτούς και δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν τους ακούσαμε όσο θα έπρεπε, απομακρυνθήκαμε από τις άμεσες ανάγκες τους. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο αυτοκριτικός μας λόγος είναι ειλικρινής και έμπρακτος. Γι αυτό ενδιαφέρονται για την πρότασή μας. Σίγουρα το ενδιαφέρον εκφράζεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Σας θυμίζω όμως ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του προεκλογικού διαλόγου και των δεσμεύσεών μας για το στίγμα της νέας πορείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή