Αλλάζει στρατηγική μετά το «φιάσκο» του Λαυρίου

Αλλάζει στρατηγική μετά το «φιάσκο» του Λαυρίου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπροσαρμογές της επικοινωνιακής του στρατηγικής εξετάζει το επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου υπό το βάρος σειράς προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συνεχίσει μέχρι το συνέδριο της 6ης Φεβρουαρίου την τακτική της εξαγγελίας «ηχηρών» μέτρων για στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, όπως έπραξε για τους άνεργους νέους στο Λαύριο. Ομως, καταβάλλεται προσπάθεια τα μέτρα αυτά να είναι περισσότερο στοιχειοθετημένα, καθώς η πρόταση για πρόσληψη νέων χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών επικρίθηκε ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ από πολλούς ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», ενώ δεν έτυχε στήριξης από τα κορυφαία στελέχη. Εξάλλου, ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι υπάρχει κίνδυνος, εξαγγελίες «τύπου Λαυρίου», να απομακρύνουν από το ΠΑΣΟΚ μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που έλκονται από τη μεθοδικότητα και σαφήνεια που χαρακτήριζε τον πολιτικό λόγο και την πρακτική του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη, καθώς μάλιστα στην παρούσα φάση η Ν.Δ. υπερέχει σαφώς έναντι του κυβερνώντος κόμματος σε επίπεδο προγραμματικού λόγου.

Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών εφεξής θα ακολουθεί ένα διαφορετικό «μείγμα» επικοινωνιακής στρατηγικής κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του: Σε άλλα ακροατήρια θα παρουσιάζει κάποιο ηχηρό μέτρο «που θα δίνει πρωτοσέλιδα» χωρίς να προχωράει στην πλήρη εξειδίκευσή του. Και άλλες φορές θα παρουσιάζει ένα πλέγμα λιγότερο εντυπωσιακών, αλλά σαφώς πιο δομημένων προτάσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργού Εξωτερικών, απαιτείται κάποια οικονομία δυνάμεων, καθώς η προεκλογική εκστρατεία θα είναι μακρά και ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να κρατήσει ορισμένα «ισχυρά χαρτιά» για τις τελευταίες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αναθεωρεί έστω μερικώς την επιλογή να απευθύνεται μέχρι την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου αποκλειστικά σε μικρές συγκεντρώσεις.

Οπως τονίζει στενός συνεργάτης του, ο διάλογος με τους πολίτες θα συνεχιστεί, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι αυτό τον «διαφοροποιεί» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή. Ομως, ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει και ορισμένες ομιλίες σε μεγαλύτερα ακροατήρια, προκειμένου «να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ», καθώς διαπιστώθηκε πως στα τηλεοπτικά δελτία του Σαββατοκύριακου η Ν.Δ. κέρδιζε τις εντυπώσεις μέσω των μεγάλων συγκεντρώσεων του κ. Καραμανλή.

Προβλήματα συντονισμού

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου καλείται να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα συντονισμού με την κυβέρνηση, αλλά και της επαρκέστερης λειτουργίας του επικοινωνιακού του επιτελείου. O κ. Παπανδρέου έχει «αιφνιδιάσει» πολλές φορές μέχρι τώρα το κυβερνητικό επιτελείο, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας την οποία φέρονται να αγνοούσαν τόσο ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης, όσο και ο υπουργός Εργασίας κ. Δ. Ρέππας, αλλά και με το άνοιγμα, από το Λονδίνο, της συζήτησης για την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Ομως, ανάλογους -και δη, δυσάρεστους- αιφνιδιασμούς έχει υποστεί και ο ίδιος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη «βιομηχανία τροπολογιών» το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, και κυρίως για την προσπάθεια του υφυπουργού Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα να ανοίξει τον δρόμο σε κατασκευαστική εταιρεία για την κατασκευή 5 χιλιάδων τουριστικών καταλυμάτων στη Χαλκιδική.

Η επικοινωνιακή ομάδα

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου καλείται μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες να συγκροτήσει μια «σφιχτή» επικοινωνιακή ομάδα που θα σηκώσει το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.

Ηδη έχουν επιλεγεί συγκεκριμένα στελέχη του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών τα οποία θα συνεργάζονται σε καθημερινή βάση με τον υπεύθυνο του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκη, ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν ο κ. Π. Γερουλάνος θα αναλάβει επισήμως τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή