H «προνομιούχος» εταιρεία Στέγγου

H «προνομιούχος» εταιρεία Στέγγου

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προεκλογική περίοδος είναι εποχή για μπίζνες. H καλύτερη εποχή για δουλειές που προϋποθέτουν γρήγορες πολιτικές αποφάσεις που διευκολύνουν επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς είναι ανέφικτα. H υπόθεση της τροπολογίας που αφορά την οικοδόμηση περιοχής στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Το συγκρότημα της οικογένειας Καρρά στη Χαλκιδική περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία σε προνομιακή περιοχή που εκτείνεται από τη θάλασσα έως τους λόφους γύρω απο τη μικρή μαρίνα, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες. Ενα επιχειρηματικό σχέδιο που απέβλεπε στη δημιουργία μιας ισχυρής τουριστικής επιχείρησης που συνδυάζονταν με την παραγωγή κρασιού. Το σχέδιο απέτυχε οικονομικά, παρά τη σημαντική χρηματοδότηση που είχαν προσφέρει στη δεκαετία του ’70 κρατικές τράπεζες με αποτέλεσμα την κατάρρευση της επιχείρησης που βρέθηκε να ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, μέσω της θυγατρικής της τότε ΕΤΕΒΑ.

Το 1999 το συγκρότημα, πωλήθηκε από την Εθνική σε μια αναπτυσσόμενη κατασκευαστική εταιρεία την Τεχνική Ολυμπιακή, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντίνος Στέγγος. Αυτοδημιούργητος εργολάβος που υπερηφανεύεται ότι ξεκίνησε με χωματουργικά έργα ως ιδιοκτήτης και οδηγός μπουλντόζας. H εταιρεία του ιδρύθηκε το 1965 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών του 1994.

Το 1999 που αγοράζει το συγκρότημα της Χαλκιδικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά και στην φούσκα της Σοφοκλέους. H εταιρεία του κάνει αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου και εξαγορές εταιρειών χάρις στις οποίες δημιουργεί έναν ισχυρό όμιλο. Την περίοδο 1999 – 2001 είναι η κατασκευαστική εταιρεία που άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, 111 δισ. δραχμές! Ιλιγγιώδες ποσό παρότι δεν είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει τα περισσότερα δημόσια έργα, αλλά εμφανίζεται να έχει αξιόλογη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Διαθέτει εταιρείες στη M. Βρετανία και τα Βαλκάνια, αλλά η μεγάλη δύναμή του είναι στις ΗΠΑ. Αγοράζει το 80% της εταιρείας Newmark Homes Corp και το 100% της Engle Homes που είναι εταιρείες που ασχολούνται με κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων. Χάρη στα έσοδα που εμφανίζουν οι δύο αμερικανικές εταιρείες, ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής εμφανίζεται σε μέγεθος ο… έβδομος μεγαλύτερος της Ελλάδος στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς παράγουν έσοδα οι εταιρείες αυτές απο ποιον αγοράζουν υπηρεσίες και σε ποιους πωλούν είναι ένα σύνθετο θέμα, με το οποίο δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί καμιά αρχή. Είναι πάντως γεγονός ότι η Τεχνική Ολυμπιακή, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Χαλικιδικής και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας. Αλλωστε, ο ιδιοκτήτης της κινείται συνήθως με το ύφος του απλού ανθρώπου της σκληρής δουλειάς που δεν ευνοείται από τα… σαλόνια της Αθήνας. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντός του ήταν και η συμμετοχή του στην υποτιθέμενη λύση που βρέθηκε για την επαναλειτουργία των μεταλλείων της Χαλικιδικής, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν και πάλι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας.

Η ανακαίνιση

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, αφού αγοράστηκε απο τον κ. Στέγγο ανακαινίστηκε εσπευσμένα, ώστε να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής κατά την ελληνική προεδρία. H κυβέρνηση έσπευσε να χρηματοδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ την ανακαίνιση και τη διαμόρφωση των χώρων, ώστε να είναι κατάλληλοι για τη φιλοξενία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, ο κ. Πάχτας δεν είναι ο μοναδικός υπουργός – φίλος του κ. Στέγγου. Πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις και με άλλους υπουργούς χάρις στους οποίους εξασφάλισε τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής που ήταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τη συμμετοχή του στην εκμετάλλευση στην προνομιούχο μαρίνα του Φλοίσβου στο Σαρωνικό.

Είναι επίσης πλειοδότης για την ανάληψη του συνεδριακού κέντρου του Ελληνικού που θα γίνει στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου που ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ETA) που εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει εκκρεμότητα με τον συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

Οικιστική ανάπτυξη

Το συγκρότημα του Πόρτο Καρρά, παρά τις επενδύσεις που έγιναν δεν απέδοσε έως τώρα, ικανοποιητικά. H μικρή τουριστική περίοδος της Βορείου Ελλάδος, τα προβλήματα στα Βαλκάνια, οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας και του πολέμου ήταν καταλυτικές. Ως κατασκευαστής οικιών (στις ΗΠΑ) προσχώρησε στην ιδέα οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή. H ιδέα ήταν απλή: δίπλα στα ξενοδοχεία να οικοδομηθούν κατοικίες που θα πωληθούν σε Ελληνες και ξένους ως εξοχικά. Το συγκρότημα δεν είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί ζήτηση.

Η ίδια η εταιρεία, υποστηρίζει μάλιστα ότι εισήγαγε τον τελευταίο μήνα από τις ΗΠΑ 82,5 εκατ. δολάρια «για να προχωρήσει η οικιστική ανάπτυξη στο Πόρτο Καρράς». Πώς βρέθηκαν τα κεφάλαια αυτά; Συγχωνεύθηκαν οι δύο αμερικανικές εταιρείες σε μία, την Technical Olympic USA, η οποία είναι εισηγμένη στο αμερικανικό Χρηματιστήριο Νasdaq.

Παράλληλα διατέθηκαν μετοχές στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό και προέκυψε η εισαγωγή κεφαλαίων. Τα κεφάλαια, λοιπόν υπήρχαν, όχι όμως η νομοθεσία που θα επέτρεπε την εφαρμογή του σχεδίου. Την οικοδόμηση ενός νέου χωριού παραθεριστικών κατοικιών συνολικής έκτασης μόλις… 110 στρεμμάτων παραδέχεται η εταιρεία επισήμως. Μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους και τους δρόμους, θα είχαμε μια μικρή πόλη. Υπήρχε όμως η ευνοϊκή συγκυρία των εκλογών.

Η νομική κάλυψη

Το πρόβλημα, ήταν ότι το υπουργείο Γεωργίας αρνήθηκε να περιλάβει σχετική ρύθμιση στο δασικό νομοσχέδιο και η τελευταία ελπίδα ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που χειρίζονταν ο αρμόδιος υφυπουργός και βουλευτής Χαλικιδικής κ. Χρ. Πάχτας. Και δεν θα ήταν μόνος στο εγχείρημα για την εκτέλεση του οποίου άλλωστε δεν απαιτούνται πολλοί, αλλά λίγοι και αποφασισμένοι. O πλέον δραστήριος ο βουλευτής Σερρών κ. Γιάννης Ανθόπουλος που ανέλαβε να συγκεντρώσει μερικές υπογραφές βουλευτών, οι οποίοι έπρεπε να καταθέσουν την επίμαχη τροπολογία ώστε ο υφυπουργός να σπεύσει να αποδεχθεί χωρίς συζήτηση.

Τα θέματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Υπάρχει κατ’ αρχήν το πολιτικό και θεσμικό θέμα με ποιο τρόπο νομοθετεί η Βουλή. Υπάρχουν οι ποινικές ευθύνες για την εξυπηρέτηση μιας επιχείρησης σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας. Υπάρχει βέβαια και θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας, γιατί ορισμένοι από τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία επιχείρησαν στη συνέχεια να δηλώσουν ότι δεν γνώριζαν τι υπέγραφαν και μερικοί ότι δεν υπέγραψαν καν.

Πλαστογραφήθηκε η υπογραφή τους! Ετσι το αδίκημα της πλαστογραφίας προστίθεται στον κατάλογο των αδικημάτων που διέπραξε ομάδα δέκα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος, οι περισσότεροι από τη Βόρειο Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή