Πολιτική έκρηξη από το σκάνδαλο Πάχτα

Πολιτική έκρηξη από το σκάνδαλο Πάχτα

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζονα απρόβλεπτη κρίση εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και παρέμβαση του πρϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκαλεί η φωτογραφική τροπολογία υπέρ κατασκευαστικής εταιρείας που αφορούσε δασική έκταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής και οδήγησε στην «παραίτηση» του υφυπουργού Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα. H πολιτική επίπτωση της «υπόθεσης Πάχτα» ίσως ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη κάθε άλλου σκανδάλου, καθώς είναι ενδεικτική της καθεστωτικής νοοτροπίας του κυβερνώντος κόμματος, θίγει ουσιαστικό μέρος του δήθεν ιδεολογικού πυρήνα του και συμπυκνώνει τις επιλεκτικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με οικονομικά συμφέροντα. Επιπλέον συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά, που δεν γίνονται ανεκτά ακριβώς από εκείνο το τμήμα του εκλογικού σώματος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσεταιρισθεί ο κ. Παπανδρέου, θίγει κατά τρόπο ακραίο τους θεσμούς και εμπεδώνει την αντίληψη του ενιαίου «συνεχούς» ΠΑΣΟΚ που προεκλογικά επιχειρεί να «ξεχρεώσει» όσα γραμμάτια μπορεί.

Γι’ αυτό άλλωστε και η έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί στα επιτελεία του κ. Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του κ. Σημίτη, δεν δείχνει καθόλου να κοπάζει από την αποπομπή του κ. Πάχτα από την κυβέρνηση, ούτε από την απόφαση να τεθούν εκτός ψηφοδελτίων τόσο ο πρώην υφυπουργός όσο και οι 9 βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία (κ. Ανθόπουλος, Κατσανέβας, Κουρουμπλής, Κίρκος, Διαμαντής, Βούγιας, Χρυσανθακόπουλος, Στρατηλάτης και Φλώρος) – ο κ. Βούγιας ήδη παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα. Αλλωστε αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν μόνον ύστερα από το ασήκωτο βάρος της αρνητικής δημοσιότητας, με τον κ. Πάχτα να επιμένει να φωνάζει ότι για όλα φταίει… η Νέα Δημοκρατία. Σε δήλωσή του που διάβασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής υποστήριξε ότι επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να συκοφαντηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι η πρώτη φορά που θίγεται η τιμιότητά του. Αναφέρθηκε επίσης σε «ανακρίβειες, που γράφτηκαν», ισχυριζόμενος ότι η επίμαχη έκταση στη Χαλκιδική είναι ιδιωτική αγροτική με έκταση 110 στρεμμάτων. Ομως μετά την ανάγνωση της δήλωσής του, αποχώρησε μην τολμώντας να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Γ. Παπανδρέου

Το θέμα αναδείχθηκε κυρίως από τις αντιδράσεις του Τύπου και της Ν.Δ., ο εκπρόσωπος Τύπου της οποίας το απόγευμα της Παρασκευής ζήτησε την αποπομπή του υφυπουργού και των βουλευτών. Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Πάχτα αργά το βράδυ της Παρασκευής, ακολούθησε η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι «όπως κάθε πολίτης, αισθάνθηκα βαθιά απογοήτευση από την απόφαση των συναδέλφων. Πέραν όμως της απογοήτευσης, υπάρχει και η ευθύνη απέναντι σε ένα κίνημα που ελπίζει, που ανανεώνεται, που φέρνει μια νέα ηθική. Από σεβασμό στο Κίνημα απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».

Αμέσως, η φράση αυτή ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει όσο είναι δυνατόν την κρίση και να εμφανίσει ένα προφίλ σκληρής αντίθεσης με όλα αυτά τα παρακμιακά φαινόμενα. Προσπάθεια, που προσκρούει βεβαίως κάθετα στο γεγονός ότι αρκετοί εκ των βουλευτών είναι πρόσωπα της άμεσης προσωπικής του επιρροής. Στη συνέχεια ήλθε η ανακοίνωση ότι σύμφωνα με απόφαση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του Ε.Γ. οι 9 βουλευτές τίθενται εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος. Τη θέση αυτή επανέλαβε χθες από το Αντίρριο ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «ήταν μία δύσκολη απόφαση» και ότι «ο ίδιος θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν γκρίζες σκιές στην πολιτική ζωή». Πρόσθεσε ότι δεν θα κρίνει τις προθέσεις των βουλευτών, αλλά «πέρα από τα πρόσωπα, υπάρχουν οι προοπτικές της ανανέωσης και η άσκηση μιας νέου τύπου διακυβέρνησης, που θα συνδυάζεται με την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου».

Δεν ήξεραν…

Νωρίτερα και ενώ το θέμα είχε πάρει ευρείες διαστάσεις, ένα άλλο, εξίσου ευτελιστικό για το Κοινοβούλιο φαινόμενο είχε κάνει την εμφάνισή του: Κάποιοι εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την τροπολογία άρχισαν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και να λένε ότι… δεν ήξεραν τίποτα, να μιλούν ακόμη και για πλαστογράφηση της υπογραφής τους! Μάλιστα, χθες το πρωί, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, (γνωστός από άλλη αξιομνημόνευτη υπόθεση, αποπεμφθείς αλλά επανακάμψας στο ΠΑΣΟΚ) εξέδωσε δισέλιδη ιδιόχειρη ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «ειλικρινά, δεν εγνώριζα μέχρι χθες την τύχη της τροπολογίας…». Προφανώς, οι απόψεις τους δεν έπεισαν την ηγεσία του κόμματος.

Χθες το πρωί, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ έθεσε μια άλλη διάσταση στο θέμα. O κ. Εβερτ σημείωσε ότι «μετά την αποπομπή η κυβέρνηση χάνει ουσιαστικά την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. O κ. Σημίτης πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του χωρίς χρονοτριβές. Το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε, «διέθετε 156 έδρες στη Βουλή και μετά την απομάκρυνση των 10 βουλευτών του διαθέτει μόνον 146. Δεν είναι ηθικά επιτρεπτό η κυβέρνηση να επιχειρεί να ελέγχει πλέον την πλειοψηφία της Βουλής με τους 10 βουλευτές τους οποίους η ίδια ουσιαστικά απέπεμψε μη θεωρώντας τους άξιους να συμπεριληφθούν εκ νέου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, χθες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι υπήρξαν υπογραφές και βουλευτών της κάτω από αντίστοιχες τροπολογίες. Απαντώντας, ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε ψεύδη τα όσα είπε ο κ. Πρωτόπαπας και υπενθύμισε ότι όταν «για πρώτη φορά κατατέθηκε η τροπολογία, η Νέα Δημοκρατία την κατήγγειλε και ο πρόεδρός μας Κώστας Καραμανλής είχε τότε δώσει εντολή σε όλους τους βουλευτές μας να μην την υποστηρίξουν». Οταν στις αρχές Δεκεμβρίου ήρθε το «δασοκτόνο» νομοσχέδιο στη Βουλή, υπήρξαν ορισμένες πανομοιότυπες φωτογραφικές τροπολογίες: από τον (τότε) βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιο Παπαθεμελή, αλλά και από τους βουλευτές της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα Σπηλιώπουλο και Φωτιάδη, οι οποίοι, έπειτα από την αναφερθείσα ρητή απαγόρευση του κ. Καραμανλή και την εντονότατη τότε αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Προκόπη Παυλόπουλου στο νομοσχέδιο την ημέρα της σχετικής συζήτησης, απέσυραν την τροπολογία τους, ενώ, η βουλευτής της Ν.Δ. Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία αρχικά στήριζε τη σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο, την ημέρα εκείνη ήταν απούσα από τη Βουλή και ουδέποτε τελικά την υποστήριξε. Πάντως, σε προεκλογική του ομιλία χθες το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να καταδικάσει κάθε τέτοιου είδους πράξη…

Αντίδραση ΚΚΕ

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν εξάλλου η αντίδραση της ηγεσίας του KKE. H γεν. γραμματέας του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3» υπογράμμισε ότι «όλοι είναι συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο στη Χαλκιδική», λέγοντας ότι «έχουν συνυπογράψει τη βάση για το σκάνδαλο, έχουν εγκρίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες καταστάσεις». H κ. Παπαρήγα ζήτησε «να σταματήσει η αγιογραφία του Γ. Παπανδρέου», για τον οποίο σημείωσε ότι «δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σημερινή του τοποθέτηση στην υπόθεση Πάχτα για να σβήσει τη συμμετοχή του στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης». O πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας κατήγγειλε, τέλος, «τεράστιο πολιτικό και ηθικό πρόβλημα με ποινικές διαστάσεις» και εκτίμησε ότι «τώρα αποκαλύπτεται ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν υποκρύπτει και αλλαγή πολιτικής, αλλά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για να συνεχιστεί από το ΠΑΣΟΚ η ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική».

Παρέμβαση Πάγκαλου

Παρέμβαση Πάγκαλου σχετικά με την αποπομπή των δέκα βουλευτών του κόμματος που συνυπέγραψαν την τροπολογία Πάχτα τροφοδοτεί νέα ένταση στην εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. O κ. Πάγκαλος με γραπτή δήλωση προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητεί έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς χαρακτηρίζει την αποπομπή των βουλευτών απαράδεκτη, η οποία επίσης, ως προϊόν πανικού, είναι πρόχειρη και άδικη. Ειδικότερα, ο κ. Πάγκαλος τονίζει ότι θεωρεί «απαράδεκτη την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να απολογηθούν στα πλαίσια μιας από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεκάδας δοκιμασμένων και εκλεκτών κοινοβουλευτικών στελεχών που έχουν επανειλημμένα τιμηθεί από τον λαό με την ψήφο του και μάλιστα όταν επίκειται η μόνη τελική και υπέρτατη κρίση τέτοιου είδους θεμάτων, που είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που δημιουργούνται σε επικοινωνιακό επίπεδο και την ανάγκη να υπάρξει απάντηση σε επιθέσεις που δεχόμαστε συνολικά μ’ αυτήν την αφορμή. H εγρήγορση και η ευαισθησία είναι απαραίτητες. O πανικός είναι κακός σύμβουλος γιατί οδηγεί σε προχειρότητες και αδικίες». Και προσθέτει: «Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ απαραίτητη την έκτακτη και άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου θα δοθεί επαρκής χρόνος στους συναδέλφους να εξηγήσουν τη στάση τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έδινε απάντηση στον κ. Πάγκαλο σε μία από τις ομιλίες του αργά χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αρτα, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λευκάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή