Τάση διεύρυνσης της διαφοράς υπέρ Ν.Δ.

Τάση διεύρυνσης της διαφοράς υπέρ Ν.Δ.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την έντονη κινητικότητα την οποία εμφάνισε το εκλογικό σώμα τις πρώτες ημέρες μετά τη δρομολόγηση της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και την υπέρμετρη προβολή του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, το πολιτικό σκηνικό εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, με τη Ν.Δ. να διατηρεί σαφές προβάδισμα ενόψει της αναμέτρησης της 7ης Μαρτίου.

Οπως προκύπτει από τηλεφωνική δημοσκόπηση της V-PRC για λογαριασμό της «K», η Ν.Δ. προηγείται με 3,2% του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Μάλιστα, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου από την V-PRC με βάση τις διευκρινισμένες απαντήσεις στην έρευνα -χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ψηφίσουν- οδηγεί τη Ν.Δ. σε ποσοστό της τάξης του 46% και το ΠΑΣΟΚ στο 42%. Δηλαδή στην παρούσα φάση η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ανέρχεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Την τάση σταθεροποίησης της υπεροχής της Ν.Δ. ενισχύει το γεγονός ότι η δημοσκόπηση της V-PRC καταγράφει μόνο κατά την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της, το πολιτικό αντίκτυπο της επιστροφής του κ. Δ. Αβραμόπουλου και καθόλου αυτό της απόφασης του κ. K. Μητσοτάκη να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και την κυβερνητική κρίση την οποία προκάλεσε η «υπόθεση Πάχτα». Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 6% στο ερώτημα της παράστασης νίκης, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου υπερέχει του κ. K. Καραμανλή με ποσοστό 47% έναντι 34% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Τέλος, τα δύο μεγάλα κόμματα ισοδυναμούν στο ερώτημα ποιο κρίνεται ως η καλύτερη κυβέρνηση για το μέλλον του τόπου.

Στις έξι μονάδες η παράσταση νίκης

Προβάδισμα της Ν.Δ. στο ερώτημα της παράστασης νίκης και υπεροχή του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. K. Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφει η δημοσκόπηση της V-PRC. Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές», η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά της τάξης του 6%. Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νικητής των προσεχών εκλογών θα κριθεί σχεδόν οριακά. Συγκεκριμένα, μόλις το 6% αναμένει νίκη της Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά και μόλις το 3% θεωρεί πως τούτο μπορεί να ισχύσει για το ΠΑΣΟΚ.

Στο διλημματικό ερώτημα ποιος μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και K. Καραμανλή κρίνεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών προηγείται με δεκατρείς ποσοστιαίες μονάδες. Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων, ωστόσο, προκύπτει ότι το ευρύτατο αυτό προβάδισμα του κ. Παπανδρέου οφείλεται κυρίως στην υψηλή αποδοχή που απολαμβάνει από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, και δευτερευόντως του KKE, οι οποίοι και ευλόγως τον προτιμούν σε σχέση με τον κ. Καραμανλή. Γεγονός είναι πάντως ότι η ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου βελτίωσε σημαντικά και την «κυβερνητική εικόνα» του ΠΑΣΟΚ: στο ερώτημα ποια κρίνεται ως η καλύτερη κυβέρνηση για το μέλλον του τόπου» τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζονται ισοδύναμα. Ομως, και στο συγκεκριμένο ερώτημα, τη θέση του ΠΑΣΟΚ βελτιώνει η υπέρ του τοποθέτηση των ψηφοφόρων της Αριστεράς, οι οποίοι ωστόσο στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου δηλώνουν ότι δεν θα μετακινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι θα επιλέξουν κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Εταιρεία: VPRC, Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WΑΡΟR.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.vprc.gr

Ανάθεση: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτωμένων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Πληθυσμός: 18 ετών και άνω.

Περιοχή: Το σύνολο της χώρας (πανελλήνια έρευνα).

Δείγμα: Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 2.390 άτομα, το πραγματοποιηθέν σε 2.429 άτομα.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Αιγαίου και Ιονίου. Από κάθε στρώμα επελέγη τυχαίο δείγμα αριθμών τηλεφώνων (που παράγεται με γεννήτρια τυχαίων αριθμών – random number generator), ισοκατανεμημένο σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα του στρώματος, μεγέθους αναλόγου του πληθυσμού (άνω των 18 ετών) του στρώματος. Με την εν λόγω δειγματοληπτική μέθοδο εξασφαλίσθηκε η τυχαιότητα και αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του πραγματικού πληθυσμού των περιοχών των έρευνας.

Στάθμιση δείγματος: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς την ψήφο του 2000.

Χρόνος διεξαγωγής: H έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε τις ημέρες 19 έως 22 Ιανουαρίου 2004.

Προσωπικό έρευνας πεδίου: Για την πραγματοποίηση της έρευνας εργάστηκαν 37 συνεντευκτές και 4 επόπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή