H Κρήτη χειροκρότησε Καραμανλή – Μητσοτάκη

H Κρήτη χειροκρότησε Καραμανλή – Μητσοτάκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διήμερη περιοδεία του προέδρου της Ν.Δ. κ. Καραμανλή στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, ήλθε να επιβεβαιώσει την άνοδο του κόμματός του στο νησί του Ελευθερίου Βενιζέλου. Δεν είναι, ασφαλώς, δείγμα οι μεγάλες συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο και την Ιεράπετρα, αφού ένα κόμμα εξουσίας εύκολα μπορεί να γεμίσει πλατείες ή κλειστά και ανοιχτά στάδια. H αλλαγή που συντελείται στο εκλογικό σώμα της Κρήτης διαπιστώθηκε ήδη από τις δημοτικές εκλογές του 2002 και, όπως τόνισαν παράγοντες κοινωνικών φορέων του νησιού, είναι πλέον ορατή και «διά γυμνού ορφθαλμού». H κάθοδος του κ. Καραμανλή στην Κρήτη είχε αυτή τη φορά ένα μεγάλο «ατού», τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. O τέως πρωθυπουργός τον συνόδευσε στις δημόσιες εμφανίσεις του, δείχνοντας με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο τη στήριξή του στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χειρίσθηκε με δεξιότητα αυτήν την παρουσία, αναφερόμενος συνεχώς και με λόγο επαινετικό στον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, και τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία την ενεργό συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα. Μπορεί στην υπόλοιπη χώρα το «πρώτο θέμα» να ήταν η υπόθεση της αποπομπής Πάχτα και της διαγραφής των «εννέα», αλλά στην Κρήτη οι πολίτες ασχολήθηκαν με την περιοδεία του κ. Καραμανλή και την παρουσία, στο πλευρό του, του κ. Μητσοτάκη.

Και δεύτερο στο Λασίθι

Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, μιλώντας με τοπικούς παράγοντες (όχι κομματικούς) αναφέρουν ότι η Ν.Δ. αναμένεται να αυξήσει την εκλογική της δύναμη στα Χανιά, όπου μπορεί να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή, στο Λασίθι, όπου διεκδικεί τη μία έδρα, ενώ θα παλέψει για μια ακόμη έδρα στο Ηράκλειο. Κατά τις ίδιες πηγές, η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. μειώθηκε αισθητά, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα που δημιούργησε στην Κρήτη το «κόψιμο» των Μιχάλη Νεονάκη και Γιάννη Σμπώκου από τα ψηφοδέλτια. «Αν η «σφαγή» είχε γίνει σε άλλο νομό και όχι στο Ρέθυμνο, όπου οι έδρες είναι μια-μια ό,τι και να γίνει, τότε το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο» μας είπε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στο Ηράκλειο.

Ο κ. Καραμανλής, πάντως, εμφανίσθηκε, κατά τις ομιλίες του στις Μοίρες και την Ιεράπετρα, προσαρμοσμένος στην… κρητική νοοτροπία! Οξύς, όταν χρειάστηκε, καταγγελτικός και δυναμικός, έδωσε άλλο στίγμα, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στη διαφύλαξη της εντιμότητας στην πολιτική, αλλά και την αρωγή του κόμματος προς την ελληνική περιφέρεια. Ακόμη, έδωσε το στίγμα του προεκλογικού του αγώνα, όταν απαίτησε από τους χιλιάδες ακροατές του να σταματήσουν τις αποδοκιμασίες εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «αυτές οι εκδηλώσεις δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία».

Οσο κι αν η Κρήτη είναι αυτάρκης και δεν θέλει να δίνει σημασία στα «μεγάλα λόγια» της πρωτεύουσας, οι Κρήτες αισθάνονται την οικονομική κρίση να τους αγγίζει. Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, όπου τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά, ο προβληματισμός είναι μεγάλος και υπάρχει η αίσθηση ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή. Πρόβλημα μεγάλο αντιμετωπίζουν επίσης οι ακτοπλοϊκές εταιρείες «Λαϊκής Βάσης» του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή