H Βόρεια Ελλάδα εκλογικό «κάστρο» για τη Ν.Δ.

H Βόρεια Ελλάδα εκλογικό «κάστρο» για τη Ν.Δ.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδος με πρώτες τις βορεινές περιοχές είναι η κινητήριος εκλογική δύναμη της Ν.Δ., ενώ το μόνο «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να ανθίσταται και εξακολουθεί να χαρίζει στο κυβερνών κόμμα μια περιφερειακή έστω πρωτιά είναι τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των επιμέρους στοιχείων τής εν εξελίξει τηλεφωνικής έρευνας που γίνεται από την εταιρεία VPRC για την «Καθημερινή». Τα πρώτα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Κυριακής και επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της Ν.Δ. τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στη λεγόμενη παράσταση νίκης.

Μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και τα στοιχεία που «ελέγχουν» τη συμπεριφορά των εκλογέων ανά περιφέρεια. Ετσι (βλ. πίνακες) και με εξαίρεση τη νησιωτική Νοτιοανατολική Ελλάδα, όπου το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται με 7 ποσοστιαίες μονάδες της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλέον την εκλογική πρωτοκαθεδρία σε όλες ανεξαιρέτως της μείζονες περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Βόρειο Ελλάδα η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 13%, στην Κεντρική με 3%, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με 4%, ενώ στη Νότιο Ελλάδα (Πελοπόννησο) τα δύο κόμματα φαίνεται να ισοψηφούν.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, εξηγούν και τη διαφορά της τάξεως των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (Ν.Δ. 46%, ΠΑΣΟΚ 42%) που εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι χωρίζει τα δύο κόμματα με βάση τις διευκρινισμένες ψήφους (χωρίς να συνυπολογίζονται αναποφάσιστοι και εκείνοι που δεν απαντούν). Σημειωτέον δε ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση έγινε προ της υπόθεσης Πάχτα, η οποία ήδη μοιάζει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή