ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό «παιχνίδι» με τη διοίκηση Κεφαλαιαγοράς

H κυβέρνηση μεθόδευσε να πορευθεί ο τόπος στην προεκλογική περίοδο με την ίδια διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την οποία είχε χρησιμοποιήσει από το 1999 για τη χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου με κορύφωση την προεκλογική περίοδο του 2000 και τα γνωστά παιχνίδια επηρεασμού του δείκτη του X.A. μέσω της ΔΕΚΑ A.E. κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Αφορμή είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αν και γνώριζε ότι σε μία μόλις εβδομάδα, στις 2 Φεβρουαρίου, λήγει η θητεία της παρούσης διοικήσεως της Επιτροπής και ο πρόεδρός της κ. Στ. Θωμαδάκης έχει υποβάλει την παραίτησή του, έφερε μόλις χθες στην αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής την τοποθέτηση του αντιπροέδρου κ. Αλ. Βουσβούνη για τη θέση του νέου προέδρου.

Η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν άμεση διά του γραμματέα της K.O. κ. Δ. Σιούφα: «H Ν.Δ. δεν μπορεί να δεχθεί δέκα ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής την ανανέωση για πέντε χρόνια της θητείας του νέου προέδρου της E.K. και του υπ’ αυτόν Δ.Σ. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο σύνολό της είναι συνυπεύθυνη για ό,τι έγινε από το 1999 στο Χρηματιστήριο. Απορίας άξιον είναι γιατί δεν είχε η κυβέρνηση την ευαισθησία να βρει έγκαιρα λύση, ώστε να προταθεί ένας κοινής αποδοχής πρόεδρος για θητεία δύο – τριών μηνών, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα».

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών κ. N. Φαρμάκη, αν υπάρχει νομικώς η δυνατότητα παρατάσεως της θητείας της σημερινής διοικήσεως. Εκείνος απάντησε ότι απαιτείται νομοθετική κάλυψη. Παρεμβαίνοντας εκ νέου ο κ. Σιούφας είπε ότι για τη Ν.Δ. η μόνη αποδεκτή λύση είναι να αναλάβει πρόεδρος συνταξιούχος ανώτατος δικαστικός εγνωσμένου κύρους «για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα θλιβερά φαινόμενα του 2000». O εκπρόσωπος του Συνασπισμού κ. Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε προκλητικό και απαράδεκτο η κυβέρνηση με την εκπνοή του βίου της και ήδη σε προεκλογική περίοδο να θέλει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για πέντε χρόνια: «Και ο ίδιος ο προτεινόμενος ως αντιπρόεδρος της E.K. είναι συνυπεύθυνος για τον πλημμελέστατο έλεγχο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε στην καταλήστευση των μικροεπενδυτών». O κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για προφανή μεθόδευση για να αποφασισθεί άρον-άρον από μία ελεγχόμενη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εισαγωγή τις επόμενες ημέρες της ETA A.E. στο Χρηματιστήριο μετά την ψήφιση προ ημερών της σχετικής σκανδαλώδους τροπολογίας από τη Βουλή.

Επικεφαλής δικαστικός

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ανωμερίτης υποστήριξε ως αδιανόητο να τεθεί επικεφαλής δικαστικός, αφού θα αναστατωθεί η αγορά από μη ειδικούς. -Να τεθεί επικεφαλής δικαστικός και μέλη του Δ.Σ. άνθρωποι της αγοράς αντέτεινε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ως νομικός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι με το υπάρχον καθεστώς είναι ρίσκο η πρόταση παρατάσεως της θητείας της σημερινής διοικήσεως και τόνισε ότι πολιτικώς η καλύτερη λύση θα ήταν η τοποθέτηση δικαστικού. O κ. Φαρμάκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή άλλη λύση με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τις κατηγορίες περί καταλήστευσης των επενδυτών από το X.A. Προ του αδιεξόδου ο κ. Κακλαμάνης διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου να διερευνηθεί το νομικό κενό που υπάρχει και να εξετασθεί το ενδεχόμενο αυτοδίκαιης παρατάσεως της θητείας του υπάρχοντος δ.σ. για ένα τρίμηνο.